7/7/09

Αναβίωση και συνάντηση των άκρων

Στα άκρα του πολιτικού φάσματος παρατηρείται τους τελευταίους μήνες έντονη κινητικότητα. Πολλές οι νέες οργανώσεις, ακόμη περισσότερες οι ομάδες και τα σχήματα, δημιουργούν ένα περιβάλλον μεγάλης αντίθεσης, που για την ώρα παραμένει περιθωριακή, αλλά με τον καιρό μπορεί να αποκτήσει δυναμική και να εκφραστεί ποικιλοτρόπως.

Η οικονομική κρίση, ο Δεκέμβρης, η λαθρομετανάστευση, η διαρκής αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και η επικρατήσασα αποϊδεολογικοποίηση στο κέντρο του πολιτικού συστήματος προσέφεραν κρίσιμη ύλη για την αναβίωση, την αναγέννηση και ίσως στο μέλλον τη μαζικοποίηση των άκρων.

Στη ζώνη του ακροαριστερού κύκλου, των αναρχικών, των αντιεξουσιαστών και της αυτονομίας, συγκεντρώνεται πλέον ένα ετερογενές πλήθος με οξύ και εν πολλοίς παραληρηματικό λόγο, που γεννά, με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με το παρελθόν, οργανωμένες βίαιες πράξεις, από τις απλούστερες ως τις πιο σύνθετες. Οι καταδρομικές επιχειρήσεις, τα γκαζάκια, οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων, τραπεζικών ΑΤΜ και άλλων συστημικών και συμβολικών στόχων, οι βόμβες και εσχάτως οι ένοπλες δολοφονικές επιθέσεις κατά αστυνομικών συνθέτουν ένα ευρύ σύνολο βιαίων πράξεων, πιθανώς αυτόνομων μεταξύ τους, αλλά με κοινή αφετηρία. Ηδη τα πολλά τρομοκρατικά επεισόδια των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την ένταση και τη δυναμική εκδήλωσης του φαινομένου.

Tην ίδια στιγμή στον ακροδεξιό κύκλο συγκροτείται αντίπαλο δέος, με ομάδες και οργανώσεις που μιλούν και γράφουν το ίδιο επιθετικά και είναι έτοιμες να δράσουν το ίδιο βίαια. Τα ακροδεξιά sites πολλαπλασιάζονται τελευταίως, ο ακραίος εθνικιστικός και ρατσιστικός λόγος βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα μετά την ανάδειξη του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και γενικώς διαπιστώνεται ότι η ζώνη της ακραίας Δεξιάς αυξάνει την παρουσία της, οργανώνεται, δημιουργεί πυρήνες και επιθετικές ομάδες, έτοιμες να συγκρουστούν με μετανάστες και ακροαριστερούς στην Ομόνοια, στον Αγιο Παντελεήμονα και αλλού. Πολλοί αναμένουν ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε και στην Αθήνα τη συγκρότηση ακροδεξιών ομάδων πολιτοφυλακής, με στολές και εξάρτυση, που θα διεκδικούν ρόλο περιφρούρησης ή και επιβολής του νόμου και της τάξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον νόμο όσο και για την ίδια την τάξη.

Σε μια τέτοια εκδοχή οι συγκρούσεις θα λάβουν διαστάσεις, θα ξεπεράσουν την περιθωριακή ζώνη των άκρων, θα εισβάλουν με βίαιο τρόπο στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και κατά πάσα βεβαιότητα θα επιδράσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Είναι αυτή η αναγέννηση και επερχόμενη συνάντηση των άκρων ιδιαιτέρως επικίνδυνη και απολύτως διαλυτική. Ειδικά στις παρούσες συνθήκες της κρίσης και της αποδιάρθρωσης είναι ικανή να βυθίσει τη χώρα στον φόβο και στο σκοτάδι...


Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Αντώνη Καρακούση - εφ. Το Βήμα, 04-07-2009




Δεν υπάρχουν σχόλια: