28/1/10

«Καθρέφτης» της κρίσης ηθικών αξιών, η οικονομική κρίση

Διάχυτη είναι η άποψη ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα και μια κρίση ηθικών αξιών, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται τιμιότητα, διαφάνεια και σεβασμός για τους άλλους, όπως έδειξε έρευνα που έγινε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Συγκεκριμένα, το 67,8% όσων απάντησαν στην έρευνα που έγινε μέσω Facebook σε Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούν ότι η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση ήταν «ταυτόχρονα και μια κρίση ηθικής και αξιών». Τα υψηλά ποσοστά τού «ναι» στη σχετική ερώτηση καταγράφηκαν στο Μεξικό (80,1%), στη Νότια Αφρική (77,4%), στην Ινδονησία (72,8%) και στις ΗΠΑ (70,7%). Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το χαμηλότερο, με 60,3%.
Μάλιστα μόλις το 19% επί του συνόλου των απαντήσεων θεώρησε ότι η κρίση των ηθικών αξιών δεν έπαιξε ρόλο στην πρόσφατη οικονομική κρίση, σύμφωνα πάντα με την έρευνα που μπορεί κανείς να δει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.weforum.org/faith.
Σε ερώτηση σχετικά με το ποιες αξίες θεωρούν πιο σημαντικές στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, το 39,3% απάντησε την τιμιότητα, την ακεραιότητα και τη διαφάνεια, το 23,7% επέλεξε τον σεβασμό στους άλλους, το 19,9% θεώρησε το να σκέφτεται κανείς τον αντίκτυπο των πράξεών του στους άλλους και το 17% έδωσε προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν την ύπαρξη κρίσης ηθικών αξιών, μόνο το 54,2% πιστεύει πως υπάρχουν πράγματι παγκόσμιες αξίες.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Κατερίνας Τζαβάρα - εφ. Ελευθεροτυπία, 28-01-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: