27/8/07

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα, την Κρήτη και το Ρέθυμνο του μέλλοντος

Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ

Γεννημένο μέσα στη μήτρα των αντιδικτατορικών κινημάτων και συμπυκνώνοντας τις αγωνίες του λαού μας για αυτοδιάθεση, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ηγέτης του Ανδρέας Παπανδρέου έφεραν το 1981 το Λαό στο προσκήνιο. Η ισονομία και η ισοπολιτεία, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των φτωχότερων Ελλήνων, η εθνική συμφιλίωση, η υγεία και η πρόνοια μέσα από το ΕΣΥ, η στήριξη της υπαίθρου, αλλά και η εθνική αξιοπρέπεια έγιναν πραγματικότητα και έφεραν την Ελλάδα σε ισότιμη θέση με τα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης.
Μετά την αντιλαϊκή και βίαιη για τα συμφέροντα των εργαζομένων παρένθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη απέδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ συντάσσεται με τα μηνύματα των καιρών, προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής και θέτει ανάλογα με τη συγκυρία ψηλά τον πήχυ για την Ελλάδα και τους Έλληνες: ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και η αξιοκρατία με το Νόμο Πεπονή, τα μεγάλα έργα που κατέστησαν τη χώρα μας κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο πλήρης συγχρονισμός μας με το βηματισμό της Ευρώπης όπως κατεξοχήν απέδειξε η ένταξη της χώρας στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ και η διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανέτρεψαν την οπισθοδρομική παράταξη την Ελλάδα επί δεκαετίες.
Έγιναν λάθη; Μα αναμφισβήτητα ναι. Γιατί, όπως έλεγε ο Γιώργος Γεννηματάς, όποιος δεν δουλεύει μόνον δεν κάνει λάθη. Και το κυριότερο από όλα, το ΠΑΣΟΚ υπέστη τη φθορά της άσκησης της εξουσίας, που το απομάκρυνε από τους πολίτες, ακόμη και αν εκείνοι διαπίστωναν τις επιτυχείς κυβερνητικές του πολιτικές. Αυτή η φθορά, αυτή η φυσιολογική αποστασιοποίηση και όχι η –ανύπαρκτη- θετική πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2004.
Ποιο μεγάλο όμως στόχο έθεσε και πέτυχε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 31/2 χρόνια; Τι μπορεί ο πολίτης να θυμηθεί μπροστά στην κάλπη ως βήμα που βελτίωσε τη ζωή του; Και ποιο όραμα έχει καταθέσει ο Κώστας Καραμανλής, ώστε να ζητά τη λαϊκή έγκριση ξανά; Δυστυχώς, κανένα.
Συγκεκριμένα στην περιφέρειά μας, την Κρήτη, το Ρέθυμνο για ποια παρέμβαση στη ζωή των πολιτών μπορούν να καυχώνται οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόματος; Ποιο αναπτυξιακό έργο έχουν δρομολογήσει; Με ποιο επιχείρημα, πέρα από τις πελατειακές λογικές που υποτιμούν τον πολίτη και τον καθιστούν όμηρο της εξουσίας ζητούν την ψήφο του Ρεθυμνιώτη και της Ρεθυμνιώτισσας;
Τα ζητούμενα της εποχής μας είναι πια διαφορετικά.
Το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό και η προστασία και ανάδειξή του δεν είναι πλέον συμπληρωματική και δευτερεύουσα πολιτική. Αλλά επειδή πρόκειται για το οξυγόνο του Τουρισμού συνιστά τον κρίσιμο αναπτυξιακό πυλώνα για τον τόπο μας.
Η υποστήριξη της οικογένειας, της πολύτεκνης μητέρας δεν είναι πια ψηφοθηρική επιλογή. Αλλά συνιστά κρίσιμη προϋπόθεση για τη συνέχεια της κοινωνίας, τη στήριξη της περιφέρειας, την ποιότητα ζωής στην οικογένεια, την απασχόληση.
Η εξάλειψη της απόστασης Κράτους-Πολίτη, η φιλική στον πολίτη Δημόσια Διοίκηση δεν πρέπει πλέον να θεωρείται πολυτέλεια των αναπτυγμένων κρατών της Δύσης, αλλά αυτονόητη επιλογή ενός κράτους που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, που μέσα από θεσμούς προάγει τον ενεργό πολίτη, τη συμμετοχική δημοκρατία τελικά.
Οι υποδομές δεν εξαρτώνται πλέον από το «κατόπιν ενεργειών μου», αλλά προκύπτουν μέσα από την ένταξη του τόπου μας σε ευρύτερους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, δεν έρχονται να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες αλλά να υποστηρίζουν το όραμα ιδίως ως προς την Κρήτη μιας περιφέρειας σύγχρονης και ελκυστικής ως τόπος ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Το Πανεπιστήμιο όχι μόνο όχημα εισροής πόρων στην τοπική κοινωνία αλλά μοχλός καινοτομίας και συνδεδεμένο με την τοπική οικονομία, κρίσιμος όρος ανάπτυξης.
Τούτα, και άλλα που θα μας απασχολήσουν μέχρι τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη, είναι οι προκλήσεις για την κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ. Είναι οι άξονες της πολιτικής μου παρουσίας, της στράτευσης μου με το Γιώργο Παπανδρέου και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας για τη Νέα Αλλαγή.
Η Αλλαγή έβαλε την Ελλάδα και τους Έλληνες στο προσκήνιο.
Η Νέα Αλλαγή θα τους ξαναδώσει όραμα και ελπίδα.
Με μπροστάρηδες ανθρώπους από την κοινωνία και για την κοινωνία, πέρα και πάνω από μηχανισμούς. Με ανθρώπους από το Λαό, με στέρεη κοινωνική συνείδηση, με εντιμότητα και λεβεντιά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έρχεται απλώς να διασφαλίσει τα κεκτημένα των Ελλήνων. Έρχεται να ανατρέψει το μοντέλο του κυβερνητισμού, της παροχολογίας, της ομηρείας του πολίτη σε κομματικούς ή κρατικούς μηχανισμούς. Να δημιουργήσει μια Δίκαιη Κοινωνία, μια Δυνατή Ελλάδα.
Και στον αγώνα αυτό το Ρέθυμνο θα είναι παρόν. Με ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν να μεταφέρουν τις αγωνίες μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Που οραματίζονται τον τόπο μας ως Πρωτεύουσα του Πολιτισμού, της Ανάπτυξης, της Ανθρωπιάς. Που πιστεύουν στις δημιουργικές δυνάμεις του Ρεθύμνου, πέρα και πάνω από εξαρτήσεις. Με ανθρώπους για τους οποίους ο Κοινωνικός Διάλογος δεν είναι άλλοθι για την άσκηση της εξουσίας αλλά Τρόπος Ζωής.
Αυτό το όραμα, αυτές τις Αξίες καταθέτω σε σας, τους συμπολίτες μου, στις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη. Το όραμα για ένα νέο, σύγχρονο, περήφανο Ρέθυμνο.

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΑΖΕΙ

Βαρβάρα Τερζάκη
Ρέθυμνο 24 Αυγούστου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: