29/4/10

Οι γκάνγκστερ


Πριν από τρεις ημέρες, και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα των ελεγκτών, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s υποβάθμισε τρεις σκάλες τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και απέδωσε την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ως «σκουπίδι». Προχθές επίσης υποβάθμισε πάλι τρεις σκάλες την Πορτογαλία και χθες έπραξε το ίδιο για την Ισπανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Θαπατέρο.

Τα ισπανικά μέσα μιλούν για «γκάνγκστερ» και χαρακτηρίζουν «ακραίες» και αστήρικτες τις αξιολογήσεις τους.

Δεν είχαν όμως εξοργισθεί όταν είχαν προβεί σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, παραμονές πάντα κρίσιμων αποφάσεων ή διαβουλεύσεων, όπως τώρα.

Οσο και αν οι θιασώτες της ελευθερίας των αγορών δυσφορούν, υπάρχει μείζον θέμα τόσο με τους οίκους αξιολόγησης όσο και με τον διασυνδεδεμένο, αγγλοσαξονικής έμπνευσης και υποστήριξης, ευρύ κερδοσκοπικό κύκλο.

Οι συγκεκριμένοι οίκοι αξιολόγησης που καταδικάζουν χώρες, πιστωτικά ιδρύματα και λαούς ολόκληρους είναι ιδιωτικοί φορείς, χωρίς ευθύνη, έλεγχο. Στο πρόσφατο παρελθόν έδιναν πιστοποιητικά-«μαϊμούδες» και παρέσυραν στην καταστροφή εκατομμύρια επενδυτές. Εως το 2008 είχαν βαθμολογήσει με άριστα 8.000 τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, οι οποίες κατέρρευσαν σε μία νύχτα και παρέσυραν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στην απόλυτη καταστροφή. Την παραμονή πτώχευσης βαθμολογούσαν επίσης με άριστα τη Lehman Βrothers παρασύροντας χιλιάδες επενδυτές. Για εκείνες τις αξιολογήσεις ουδέποτε απολογήθηκαν, ούτε ανέλαβαν καμία ευθύνη.

Αντιθέτως, μάλιστα, συνέχισαν το έργο τους και τώρα επιδίδονται σε απολύτως γκανγκστερικό παιχνίδι. Οι αξιολογήσεις τους είναι ακραίες, υπεραντιδρούν, προεξοφλούν πολιτικές και μέτρα, «τρέχουν» με μοντέλα προβληματικά, η επαλήθευση των οποίων απαιτεί ύφεση της τάξεως του 10%. Στην περίπτωσή μας δεν αποτιμούν τις ελληνικές δυνατότητες, αγνοούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, δεν αναγνωρίζουν το δημοσιονομικό απόθεμα που πηγάζει από την υπερμεγέθη παραοικονομία, δεν λαμβάνουν τίποτε υπ΄ όψιν, απλώς τρέχουν το σενάριο καταστροφής, χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες. Και αν κάνουν λάθος, και αν όσα προβλέπουν ανατραπούν και αποδειχθούν απολύτως ανακριβή, ποια ευθύνη θα αναλάβουν, ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσουν και ποιος θα τους ελέγξει;

Είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετεροκαθορίζονται από τέτοιους ευτελισμένους και αποδεδειγμένα προβληματικούς οίκους, οι οποίοι πέραν των άλλων κατηγορούνται ότι στήνουν εκθέσεις κατά τα γούστα των πελατών τους. Είναι καιρός η πολιτική Ευρώπη αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τελειώσουν με αυτούς τους γκάνγκστερ των αγορών.

Ο κ. Τρισέ οφείλει να ξεπεράσει το ταχύτερο τους όποιους ενδοιασμούς και να συγκροτήσει έναν μηχανισμό εσωτερικής αξιολόγησης των ομολόγων των κρατών-μελών της ευρωζώνης και να θέσει τέλος στην γκανγκστερική δράση αυτών των οίκων.

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Αντώνη Καρακούση- εφ. Το Βήμα, Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: