28/4/10

Δάσκαλος, στοχαστής, αγωνιστής


Εργα και ημέρες του Δημήτρη Τσάτσου, που έφυγε το Σάββατο από τη ζωή


Αύριο στις 4 το απόγευμα κηδεύεται από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ο διακεκριμένος συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών το περασμένο Σάββατο ύστερα από μακρά νοσηλεία στο Αττικό Νοσοκομείο λόγω καρδιολογικών προβλημάτων.

O καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και μεγάλωσε σε έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον, αφού ο πατέρας του, Θεμιστοκλής Τσάτσος, ήταν βουλευτής των Φιλελευθέρων και του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μετά την αποφοίτησή του με άριστα το 1958 από τη Νομική Σχολή Αθηνών και την ανακήρυξή του σε διδάκτορα του ίδιου πανεπιστημίου το 1961, έζησε στη Χαϊδελβέργη, όπου και εργάστηκε ως επιμελητής. Στην Ελλάδα η δικτατορία των συνταγματαρχών το 1968 δεν του έδωσε άδεια να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου είχε εκλεγεί υφηγητής, μια θέση που του έδωσαν στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου αργότερα έγινε μόνιμος καθηγητής και δίδασκε έως το 1973. Η δικτατορία δεν του έδωσε ούτε την έδρα στο ΑΠΘ λίγο αργότερα.

Τον Μάρτιο του 1973 συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές της ΕΣΑ για τέσσερις μήνες, ενώ απελευθερώθηκε με την αμνηστία που εδόθη με τη «λύση Μαρκεζίνη». Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 με το ψηφοδέλτιο Ενωση Κέντρου/Νέες Δυνάμεις. Το 1992 έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 1999.

«Αφησε πολύτιμες παρακαταθήκες» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας πως «οι αγώνες του για την Δημοκρατία, η ανιδιοτελής του αγάπη για την πατρίδα και η επιστημονική του προσφορά είναι πολύτιμες παρακαταθήκες που κληροδοτεί τόσο σε εκείνους που είχαν την τύχη, όπως και εγώ, να τον γνωρίσουν προσωπικά, αλλά και σε όλους».

Για την προσωπικότητα και το έργο του, που «ξεπέρασαν εδώ και δεκαετίες τα σύνορα της χώρας μας και αναγνωρίστηκαν από το σύνολο της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας» μιλάει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «εθνική απώλεια», ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος δήλωσε πως «έφυγε ένας από τους κορυφαίους Ελληνες. Ενας μεγάλος δημοκράτης, ένας στοχαστής πανευρωπαϊκών διαστάσεων, ένας τέλειος δάσκαλος, ένας σταθερός φίλος. Θα τον τιμώ με αφοσίωση, πίστη και ευγνωμοσύνη σε όλη μου τη ζωή».


Άρθρο εφ. Τα Νέα, 26-04-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: