21/2/12

Η μέρα που οι πλατείες γέμισαν Ελληνες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΗΣ

Δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες» πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και στη Νέα Υόρκη.

Το σύνθημα είχε δοθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κυρίως μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης We are all Greeks και Par solidarite, je suis Grec aussi, που καλούσαν τους Ευρωπαίους σε εκδηλώσεις συμπαράστασης ή σε διαμαρτυρία κατά της λιτότητας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Παρίσι, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 άνθρωποι - ανάμεσά τους ο διάσημος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς - συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Τροκαντερό.

Στη Μασσαλία, 250 άτομα, επίσης από αριστερά κινήματα, απάντησαν θετικά στο κάλεσμα συμπαράστασης, ενώ πορεία πραγματοποιήθηκε στη Λυών, με συνάντηση των διαδηλωτών έξω από το ελληνικό προξενείο. Περίπου 200 άτομα, τέλος, διαδήλωσαν και στην πόλη Ναντ με βασικό σύνθημα «Η Ελλάδα έχει γίνει το εργαστήριο για τα πειράματα λιτότητας της Ευρώπης. Αντίσταση παντού».

Στο Βερολίνο, δεκάδες Ελληνες και λιγότεροι Γερμανοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Βίτενμπεργκ, έξω από το ελληνικό προξενείο. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως «Διεθνής Αλληλεγγύη», ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης. Ανάλογες εκδηλώσεις, μικρότερης πάντως απήχησης, πραγματοποιήθηκαν στη Λειψία, την Κολωνία και το Ντύσελντορφ. Ειδικά στην τελευταία πόλη το καθιερωμένο πλέον συρτάκι - σύμβολο κατά τ' άλλα της φολκλορικής Ελλάδας - έκλεψε τις εντυπώσεις στα βιντεάκια του YouTube και στις εικόνες από κινητά τηλέφωνα που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Αμστερνταμ και στις Βρυξέλλες οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τα 200 άτομα, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη, το Ρέικιαβικ, την Κοπεγχάγη, τη Ρώμη, το Μιλάνο και την Μπολόνια. Ο Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχος της Κάβα Ντέι Τιρένι, γνωστοποίησε με επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ότι προσφέρει τον μισθό του, όπως και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Ελλάδα. Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο δήμαρχος Μπαρονίσι, Τζοβάνι Μοσκατιέλο.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Ελληνας». Για τον ίδιο σκοπό, εξάλλου, λειτουργεί το ιστολόγιο jesuisgrec.blogspot.com, όπου Ευρωπαίοι μπορούν να υπογράψουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο πάρκο Ζουκότι της Νέας Υόρκης διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από μια μικρή ομάδα ελλήνων πανεπιστημιακών, φοιτητών και νέων επαγγελματιών, με βασικό σκοπό την καταγγελία «της πολιτικής λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης που η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με τη μη εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, επιβάλλουν στον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης».

ΤΑ ΝΕΑ 20/02/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: