Του Μιχάλη Μητσού
Ο Γκίντεον Ράχμαν, ο γοητευτικότερος αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αποκαλεί αυτή την ομάδα «τάση Μπούντεσμπανκ». Είναι οι γερμανοί οικονομολόγοι που είχαν από την αρχή σοβαρές επιφυλάξεις για το ευρώ, αισθάνονται δικαιωμένοι από τη σημερινή κρίση και κατά συνέπεια νιώθουν ελεύθεροι να υποστηρίξουν με μεγαλύτερη θέρμη τα καταστροφολογικά τους σενάρια. Το τελευταίο απ' αυτά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους ερχόμενους μήνες. Την αφορμή θα τη δώσουν οι εκλογές και η ακυβερνησία που θα ακολουθήσει. Μια ωραία πρωία, λοιπόν, θα ξυπνήσουμε και θα πληροφορηθούμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κήρυξε τη συγκεκριμένη ημέρα υποχρεωτική αργία. Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές. Και όλα τα χαρτονομίσματα σε ευρώ που βρίσκονται σ' αυτές θα σφραγιστούν προκειμένου να μετατραπούν σε δραχμές.
Δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο είναι πρακτικά εφικτό. Δεν μπορούμε επίσης να πιστέψουμε ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα. Επειδή όμως η μετεκλογική ακυβερνησία είναι πράγματι κάτι παραπάνω από πιθανή, κι επειδή πράγματι μπορεί να δώσει τροφή στην αχαλίνωτη φαντασία διαφόρων καλοθελητών, θα ακολουθήσουμε τον επικεφαλής οικονομολόγο της HSBC, τον Στίβεν Κινγκ, σε ένα άλλο φουτουριστικό παραμύθι. Ενα παραμύθι που αρχίζει στα τέλη του 2015, με την «ελληνική τίγρη» να βρυχάται και πάλι (!) και τους Γερμανούς να αναρωτιούνται πώς στο καλό τα έκαναν όλα λάθος.
Την επομένη της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφει ο Κινγκ στους «Τάιμς», η κατάσταση ήταν βέβαια τραγική. Μετά την επιβολή ελέγχων στα κεφάλαια και το συνάλλαγμα, όμως, η οικονομική κατάρρευση σταμάτησε. Και η υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% κατέστησε την Ελλάδα μαγνήτη για τους ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους και Κινέζους. Η ανεργία άρχισε να μειώνεται. Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, που βασανίζονταν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από την ύφεση, άρχισαν να σκέφτονται κι αυτοί μήπως θα ήταν καλή ιδέα να φύγουν από το ευρώ. Αντιμέτωπη με την προοπτική να διαλυθεί η ευρωζώνη, και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για τη γερμανική βιομηχανία, η Ανγκελα Μέρκελ (ναι, είναι ακόμη Καγκελάριος!) κατάλαβε επιτέλους ότι η επιμονή της στη λιτότητα ήταν λάθος. Ηθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα και κατέληξε να αυτοπυροβοληθεί.
Αν το παραμύθι αυτό λειτουργήσει διδακτικά προς την κατεύθυνση της Γερμανίας, αν δηλαδή πειστεί το Βερολίνο (με τη βοήθεια και του Προέδρου Ολάντ) ότι είναι προς το δικό του συμφέρον να αλλάξει ρότα, θα είναι πράγματι χρήσιμο. Αν μας δημιουργήσει όμως την ψευδαίσθηση ότι η αποχώρησή μας από το ευρώ, ύστερα από μερικά προβληματάκια, θα μας μεταμορφώσει σε «τίγρη της Ευρώπης», τότε είναι για γέλια - ή για κλάματα. Τα σενάρια του εντεκάχρονου Ολλανδού που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Οικονομίας του βρετανού λόρδου είναι χίλιες φορές πιο πιστευτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου