13/8/12

Eπανέρχεται δυναμικά με μεγάλες προοπτικές η καλλιέργεια λιναριού

Tο λινάρι επανέρχεται δυναµικά στο προσκήνιο και η ζήτησή του στην παγκόσµια αγορά αυξάνεται συνεχώς. Και αυτό επειδή µπορεί να αξιοποιηθεί µε τρεις τρόπους: ως ίνα στην υφαντουργία, ως εδώδιµο λάδι και ως λάδι για βιοµηχανική χρήση.
Βέβαια, ανάλογα µε τη χρήση απαιτείται η καλλιέργεια διαφορετικής ποικιλίας. Συγκεκριµένα, σήµερα το λινέλαιο αποτελεί την πρώτη ύλη για την κατασκευή οικολογικών χρωµάτων. Επίσης, το λινάρι µπορεί να αντικαταστήσει το βαµβάκι για την παραγωγή ενδυµάτων, ενώ το εδώδιµο λινέλαιο είναι εξαιρετικά ωφέλιµο για τον οργανισµό και βοηθά στην καταπολέµηση της κακής χοληστερίνης, γι' αυτό και το βρίσκουµε σε όλα τα καταστήµατα υγιεινής διατροφής.
Η καλλιέργεια του λιναριού είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς αποδίδει 200 κιλά ανά στρέµµα και οι τιµές είναι πολύ δελεαστικές για τους παραγωγούς: η τιµή του λιναρέλαιου είναι 5-7 ευρώ το λίτρο για βιοµηχανική χρήση και 10-15 ευρώ το λίτρο για το εδώδιµο λιναρέλαιο.
Το λινάρι παλαιότερα καλλιεργούνταν στην Ελλάδα µε στόχο την παραγωγή αποκλειστικά των ινών.
Σήµερα, ωστόσο, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η καλλιέργεια του λιναριού έρχεται ως εναλλακτική καλλιέργεια σε αντικατάσταση του βαµβακιού που απαιτεί πολύ νερό αλλά και χηµικά φυτοφάρµακα εξαιτίας των εχθρών και των ασθενειών που το προσβάλλουν. Επίσης, το λινάρι φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει ζήτηση στην παγκόσµια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: