11/7/12

Ιδρύματα - «παράθυρο» στην κρίση

ΤΑ ΝΕΑ  10.07.2012
Της Έφης Φαλίδας

Ο πολιτισμός είναι σύμμαχος της φιλανθρωπίας για την αντιμετώπιση της κοινωνικο-οικονομικής συγκυρίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα του συνεδρίου για τον ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων που διοργάνωσε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα
«Στη σύγχρονη εποχή δεν ξέρουμε πώς να δημιουργήσουμε πλούτο στην Ευρώπη». «Η Ευρώπη των παλιών θεσμών υποφέρει από τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών της». «Σήμερα υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανισότητας ανάμεσα σε φτωχούς και πλουσίους...».
Είναι μερικές από τις διαπιστώσεις και τις εκτιμήσεις που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των μεγάλων κοινωφελών ιδρυμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής που συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα με θέμα τον ρόλο των ιδρυμάτων στην εποχή της κρίσης και τη φιλανθρωπική τους δράση.
Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία βιώνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της κοινωνικής και οικονομικής συγκυρίας είπαν οι σύνεδροι. Υπάρχουν όμως προγράμματα και δράσεις τα οποία χρηματοδοτούν οι διεθνείς κοινωφελείς οργανισμοί προσπαθώντας να διατηρήσουν την αισιοδοξία.
Πρόκειται για προγράμματα πολιτισμού, έμφασης στην εκπαίδευση μέσω της τέχνης και κοινωνικές δράσεις στέγασης, πρόνοιας, οικογενειακής βοήθειας για την ανακούφιση των ασθενών ομάδων.
Στα δύσκολα ο πολιτισμός γίνεται βοηθός είπε ο Εμίλιο Ρούι Βιλάρ από το Ιδρυμα Καλούστ Γκουλμπένκιαν της Πορτογαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική του ιδρύματος να βοηθά τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες με εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Ορχήστρα Γκουλμπένκιαν, που φέτος γιορτάζει τα πενήντα της χρόνια, ξεκίνησε από σχήμα μουσικής δωματίου με δώδεκα μουσικούς, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν με την υποστήριξη του ιδρύματος μέσα από ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε σε φτωχές περιοχές της Πορτογαλίας και της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια οι μουσικοί αυτοί έγιναν τα μέλη της μεγάλης Ορχήστρας του Ιδρύματος Καλούστ Γκουλμπένκιαν.
Το εορταστικό φετινό πρόγραμμα της Ορχήστρας περιλαμβάνει συναυλίες και συνεργασίες με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και την Ορχήστρα Κοντσέρτγκεμπάου, με καλεσμένους μεγάλους μαέστρους για κύκλους παραγωγών όπερας και συναυλιακών εκδηλώσεων. Αλλά και στην Αγγλία, στην πόλη του Μάνστεστερ το Ιδρυμα Καλούστ Γκουλμπένκιαν χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία ενός φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών από 15 έως 25 ετών.
Σε αυτό, μέσα από την ποίηση και τη μουσική τους μια τετραμελής ομάδα Σομαλών που ζουν στο Κάρντιφ θα προσπαθήσει με το έργο της να αντιστρέψει τη σύγχρονη αρνητική εικόνα της χώρας τους.
Με τη μουσική επίσης ανταπαντά στην ισπανική κρίση το Ιδρυμα Μποτίν στην περιοχή της Καντάμπρια. Το πιο σημαντικό κοινωφελές ίδρυμα της Ισπανίας ανάμεσα στον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό διοργανώνει και τον κύκλο των διαπολιτισμικών τραγουδιών «Nansa Intercultural»: με έξι συναυλίες που αναφέρονται στη μουσική η οποία αναπτύχθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων με την άφιξη σε αυτά του πρώτου μεταναστευτικού κύματος. Οι συναυλίες έχουν θεματική τα τραγούδια του αργεντίνικου τάνγκο, των πορτογαλικών φάδος, των ισπανικών κόπλα, του ραγκτάιμ στην περιοχή του Μισισιπή. Αλλά και του (ελληνικού) ρεμπέτικου, με το ελληνικό σχήμα Αιολική Ρεμπέτικη Ορχήστρα - με μουσικούς από την δραστήρια Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας - που θα ερμηνεύσει σμυρναίικα και ρεμπέτικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: