11/2/10

Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ Το τελευταίο αντίο στον Χρήστο Λαμπράκη


Ηταν όλοι εκεί, την περασμένη Τετάρτη, στο Α' Νεκροταφείο: οι δικοί του άνθρωποι, οι φίλοι, οι συνεργάτες, εκπρόσωποι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Σε ατμόσφαιρα άφατης συγκίνησης και θλίψης ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος, οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Τετάρτης τον Χρήστο Λαμπράκη. Πρόσωπα σιωπηλά, οι παρουσίες των πολιτικών διακριτικές, η θλίψη συγκρατημένη, λες και ο εκλιπών επέβαλλε την προσωπικότητά του μέχρι τέλους. Οπως επορεύθη στη ζωή, έτσι ήταν και η εξόδιος ακολουθία στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Πένθος αξιοπρεπές, όπως άρμοζε στον Χρήστο Λαμπράκη, επιθυμία του οποίου ήταν να μην εκφωνηθούν επικήδειοι.

Η έξοδος από τον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων και η πορεία προς την τελευταία κατοικία του συνοδεύτηκε από ευγενές, δυνατό χειροκρότημα, ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του στον τόπο. Η συναισθηματική φόρτιση των τελευταίων στιγμών ήταν εμφανής στα πρόσωπα όλων, είτε αυτών που τον γνώρισαν περισσότερο είτε εκείνων που τον γνώρισαν λιγότερο.

Το «ύστατο χαίρε» στον άνθρωπο που επί πέντε συνεχείς δεκαετίες παρέμεινε συνεπής στις επάλξεις της ενημέρωσης απηύθυνε πλήθος κόσμου και σύσσωμο το δυναμικό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, από τη διεύθυνση έως και τον τελευταίο εργαζόμενο, ενώ εκατοντάδες στεφάνια- ανάμεσα στα οποία και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια - είχαν κατακλύσει τον χώρο έξω από την εκκλησία. Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς , ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, οι πρώην πρωθυπουργοί κκ. Κ. Σημίτης και Κ. Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί κκ. Ι. Ραγκούσης , Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος , Π. Γερουλάνος, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι υφυπουργοί κυρίες Φώφη Γεννηματά και Αντζελα Γκερέκου και οι κκ. Ν. Σηφουνάκης και Μ. Μπόλαρης. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, κκ. Χρ. Παπουτσής , Απ. Κακλαμάνης, Π. Ευθυμίου, Γρ. Νιώτης, Τηλ. Χυτήρης , Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Κουσελάς , Δ. Καρύδης, Κ. Γείτονας και οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου , Μιλένα Αποστολάκη, Αννα Νταλάρα, Σοφία Γιαννακά, οι ευρωβουλευτές κυρίες Συλβάνα Ράπτη, Αννυ Ποδηματά και ο άλλοτε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κ. Αντ. Λιβάνης. Οι βουλευτές της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , οι κκ. Π. Παναγιωτόπουλος , Δ. Σιούφας, Π. Παυλόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Σωτ. Χατζηγάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος , Ι. Παπαθανασίου, Ευ. Αντώναρος και Σ. Κεδίκογλου. Η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος. Οι πρώην υπουργοί κκ. Ι. Παπαντωνίου , Γ. Σουφλιάς, Αλ. Παπαδόπουλος , Γ. Αλογοσκούφης, Χρ. Βερελής, Κ. Λαλιώτης, Α. Πεπονής , Ι. Καψής, Π. Μολυβιάτης, Α. Γιαννίτσης, Γ. Κεφαλογιάννης , Α. Τσοχατζόπουλος, Τ. Χριστοδούλου και πρώην βουλευτές. Επίσης παρέστησαν οι κκ. Βίκτωρ Ρέστης, Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα και τον γιο τους Γιάννη, Φ. Μπόμπολας , Θ. Αλαφούζος, Ευ. Μυτιληναίος , Λ. Λαυρεντιάδης, Ι. Κωστόπουλος, Μιχ. Σάλλας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος , η τέως πριγκίπισσα Ειρήνη κ.ά.

Από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος-στιχουργός κ. Λ. Παπαδόπουλος , οι συνθέτες κκ. Θ. Μικρούτσικος , Θ. Αντωνίου, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγ. Δεληβοριάς, οι ηθοποιοί κυρίες Νόνικα Γαληνέα, Μιμή Ντενίση, Αλεξάνδρα Λαδικού, Αμαλία Μουτούση, Ολγα Τουρνάκη , Ξένια Καλογεροπούλου και Τατιάνα Λύγαρη, οι τραγουδιστές κκ. Γ. Νταλάρας, Σπ. Σακκάς , ο βιολονίστας κ. Λ. Καβάκος , ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γ. Λούκος, ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ. Βύρ. Φιδετζής, ο συνθέτης-διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων κ. Γ. Κουρουπός, ο μαέστρος κ. Λ. Καρυτινός, ο μαέστρος κ. Μιλτ. Λογιάδης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα ΛαμπράκηΠλάκα , οι σκηνοθέτες κκ. Στ. Τσακίρης, Β. Αρδίττης, η μεσόφωνος κυρία Αγνή Μπάλτσα, οι υψίφωνοι Ελενα Κελεσίδη, Σόνια Θεοδωρίδου, ο συγγραφέας κ. Γ. Χρονάς, η συγγραφέας κυρία Ρέα Γαλανάκη και ο σύζυγός της, πανεπιστημιακός, κ. Ηλ. Κούβελας , η ποιήτρια κυρία Τζένη Μαστοράκη, ο ζωγράφος κ. Π. Τέτσης, η γκαλερίστρια κυρία Δάφνη Ζουμπουλάκη, κ.ά.


Βαρβάρα Τερζάκη

Αρθρο από εφ. Το Βήμα, 25-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: