5/7/10

Το µισό του ουρανού


Εφηβη η Ζανγκ Σιν έκανε 12ωρες βάρδιες στα εργοστάσια του Χονγκ Κονγκ.
Πριν από µερικές ηµέρες, το περιοδικό «Forbes» την κατέταξε µεταξύ των 10 κορυφαίων αυτοδηµιούργητων γυναικών στον κόσµο, µε προσωπική περιουσία 2 δισ. δολάρια.

Η Ζανγκ Σιν και ο σύζυγός της είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας ακινήτων Soho, η οποία έχει γεµίσει µε εργοτάξια το κεντρικό Πεκίνο. Δεν της αρέσει όµως να ξεχωρίζει σε λίστες όπως αυτή του «Forbes». «Μου πέφτει βαρύ να µε βάζουν στην κατηγορία των υπερπλούσιων επειδή όλοι µας µεγαλώσαµε µε τόσο λίγα», λέει στη βρετανική «Σάντεϊ Τέλεγκραφ».

«Θυµάµαι την εποχή που αγωνιζόµασταν για να πληρώσουµε τους µισθούς και τους λογαριασµούς και µετά που ανεβήκαµε σιγά σιγά... Αντί να κλείνουµε τις φθηνότερες πτήσεις, µπορούσαµε πια να πετάµε στην µπίζνες κλας», προσθέτει. Ωστόσο εξακολουθεί να κάνει οικονοµίες. Για παράδειγµα, αρνείται να ταξιδέψει στην πρώτη θέση. «Το θέµα δεν είναι αν µπορώ να διαθέσω τα χρήµατα», εξηγεί. «Οταν βλέπω πόσα βγάζει η γκουβερνάντα των παιδιών µου και µετά σκέφτοµαι την τιµή ενός εισιτηρίου πρώτης θέσης… Η µπίζνες κλας είναι επαρκώς άνετη».

Η Ζανγκ, 45 χρονών, µεγάλωσε στο δεύτερο µισό της Πολιτιστικής Επανάστασης, η οποία διήρκεσε από το 1966 έως το 1976. Είναι κόρη Κινέζων που ήταν µετανάστες τρίτης γενιάς στη Βιρµανία και επέστρεψαν στο Πεκίνο τη δεκαετία του 1950, γοητευµένοι από το όνειρο για µια νέα Κόκκινη Κίνα. «Τα κτίρια ήταν γκρίζα, όλοι ντύνονταν στα γκρίζα», λέει η Ζανγκ για το Πεκίνο εκείνης της εποχής. «Ολοι ντύνονταν το ίδιο, έτρωγαν τα ίδια… Δεν υπήρχαν τάξεις ούτε διαφορά πλούτου». Στα 20 της, είχε αποκτήσει διαβατήριο του Χονγκ Κονγκ και είχε βγάλει αρκετά χρήµατα στα εργοστάσια ώστε κατάφερε να πάει στη Βρετανία. Με τη βοήθεια υποτροφιών µπήκε στο πανεπιστήµιο, πρώτα στο Σάσεξ και µετά στο Κέµπριτζ για να ολοκληρώσει ένα µάστερ στην Οικονοµία της Ανάπτυξης. Με το δίπλωµα αυτό εξασφάλισε την πρώτη δουλειά της στην Ουόλ Στριτ, στην Goldman Sachs. Οταν επέστρεψε στην Κίνα, το 1994, οι πόρτες άρχισαν να ανοίγουν. Ενας φίλος τής πρότεινε να κοιτάξει την αγορά ακινήτων, όπου συνάντησε τον Παν Σιγί, συνιδρυτή µιας ανερχόµενης εταιρείας που προερχόταν από οικογένεια ακόµη φτωχότερη από τη δική της. Τέσσερις ηµέρες αργότερα, ο Παν της είχε κάνει πρόταση γάµου και ίδρυσαν µαζί τη Soho China.

Η Ζανγκ, η οποία είναι µητέρα δύο αγοριών 10 και 11 ετών, δεν νοσταλγεί την ισότητα της εποχής του Μάο, παραδέχεται όµως πως η κοµµουνιστική επανάσταση της Κίνας έθεσε τα θεµέλια για την επιτυχία γυναικών όπως αυτή. «Ο Μάο απελευθέρωσε πράγµατι τις γυναίκες», λέει. «Είπε ότι οι γυναίκες είναι το µισό του ουρανού, στην πράξη όµως οι γυναίκες δεν ήταν τόσο το µισό του ουρανού όσο το µισό της ισχύος της Κίνας. Ολοι µας είχαµε γονείς που εργάζονταν και οι δύο µε τον ίδιο µισθό».


Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Γιώργου Αγγελόπουλου -εφ. Τα Νέα, Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: