29/4/09

Ο νόμος των Ταλιμπάν εξαπλώνεται στο Πακιστάν

?Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ επικύρωσε συμφωνία για την εφαρμογή της ισλαμικής σαρίας στην κοιλάδα Σουάτ με αντάλλαγμα την ειρήνη

Η ΑΠΟΦΑΣΗτου πακιστανού προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι να επικυρώσει τη συμφωνία για την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία) στην άλλοτε τουριστική περιοχή της κοιλάδας Σουάτ με αντάλλαγμα τον τερματισμό της βίας εκ μέρους των Ταλιμπάν προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα που υπογραμμίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης
της επιρροής των ισλαμιστών μαχητών και της περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ταλιμπάν έχουν ήδη προωθηθεί σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Ισλαμαμπάντ. Ο κ.Ζαρντάρι υπέγραψε τη συμφωνία, η οποία είχε ανακοινωθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο,έπειτα από πιέσεις από το πακιστανικό Κοινοβούλιο,το οποίο ενέκρινε σχεδόν
ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα. Η πακιστανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συμφωνίες με κλίκες των Ταλιμπάν ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής αποδυνάμωσης των εξτρεμιστών στην περιοχή.Η λογική της είναι ότι τέτοιου είδους συμφωνίες εκμεταλλεύονται την ήδη κατακερματισμένη φύση των ισλαμιστικών οργανώσεων- ο ένας εχθρός ουδετεροποιείται με τη συμφωνία
ειρήνης,ενώ ο άλλος κατατροπώνεται στο πεδίο της μάχης.Ωστόσο αντίστοιχες πρωτοβουλίες κατά το παρελθόν οδηγήθηκαν σε αποτυχία,κυρίως στις περιοχές κοντά στα αφγανικά σύνορα,όπου οι Ταλιμπάν είναι πιο ισχυροί. Παρόμοια συμφωνία τον περασμένο χρόνο στην επαρχία Σουάτ κατέρρευσε,όταν οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν εκ νέου επιθέσεις στις πακιστανικές δυνάμεις.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΑΠΡΙΛΙΟΣ.
Xιλιάδες ισλαμιστές μαχητές συρρέουν στην κοιλάδα Σουάτ, όπου στήνουν νέα στρατόπεδα εκπαίδευσης, καθιστώντας την περιοχή ισχυρό προπύργιο των Ταλιμπάν. Αν και οι θιασώτες της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης στο Σουάτ, η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει φόβους ότι η κοιλάδα θα γίνει η βάση από όπου οι Ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους στην Αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την επιρροή τους και στις κοντινές, πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Πακιστάν.

«Αυτή είναι απλά μια στάση για ξεκούραση για τους Ταλιμπάν,τίποτε παραπάνω» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος από την Ουάσιγκτον. Ηδη πριν από τη συμφωνία ο αριθμός των μαχητών στην περιοχή είχε γνωρίσει σημαντική αύξηση, διαδικασία που συνεχίζεται ως σήμερα. Πλέον υπολογίζεται ότι στην επαρχία Σουάτ επιχειρούν περίπου 6.000-8.000 εξτρεμιστές, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το τέλος του περασμένου χρόνου.

?Προώθηση προς την πρωτεύουσα
Αν και οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα αρχικά περιορίζονταν σε μια ορεινή ημιαυτόνομη περιοχή στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εξαπλωθεί σε επαρχίες τις οποίες προηγουμένως ήλεγχε το πακιστανικό κράτος- όπως η κοιλάδα του Σουάτ, η οποία απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ. Μετά την επίτευξη της νέας συμφωνίας ειρήνης οι ισλαμιστές μαχητές άρχισαν να προωθούνται και σε γειτονικές περιοχές. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες επιτέθηκαν σε χωριό της περιοχής Μπούνερ νοτίως της επαρχίας Σουάτ, κατατροπώνοντας την πολιτοφυλακή και παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας. «Θέλουμε η ισλαμική σαρία να εφαρμοστεί και στο Μπούνερ»δήλωσε ο εκπρόσωπος της δύναμης των Ταλιμπάν που ελέγχει το Σουάτ, Μουσλίμ Καν.

«Κανένας δεν μπορεί να μας διώξει από οποιαδήποτε περιοχή της επαρχίας».

Οι Ταλιμπάν δεν κρατούν μυστικό τον τελικό στόχο τους. «Σκοπός μας είναι να διώξουμε τους Αμερικανούς και τους αυλόδουλούς τους από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Δεν είναι μουσουλμάνοι και γι΄ αυτό πρέπει να τους πετάξουμε έξω»συμπλήρωσε ο κ. Καν, τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Πακιστανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων που πολεμούν στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα και διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Τα στρατόπεδα εκπαίδευσηςπου πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε ολόκληρη την επαρχία Σουάτ προσελκύουν νέους αμόρφωτους άνδρες χωρίς καμία επαγγελματική προοπτική. Επιπλέον κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι πολλοί νεαροί άνδρες υποχρεώνονται να προσχωρήσουν στις ισλαμιστικές οργανώσεις προκειμένου να προστατεύσουν τις οικογένειές τους από τις επιθέσεις των εξτρεμιστών.

«Ολοι είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτή την ωμότητα. Κανένας δεν τολμάει να τα βάλει μαζί τους» είπε οΦαζλέ Ραμπί, ιδιοκτήτης καταστήματος στην πόλη Μινγκόρα της επαρχίας Σουάτ. Το κατάστημα βρίσκεται σε μια πλατεία, γνωστή στους κατοίκους ως «Πλατεία Σφαγής», καθώς οι Ταλιμπάν τη χρησιμοποιούν για να ξεφορτώνονται τα πτώματα των ανθρώπων που εκτελούν.

Ως πριν από περίπου δύο χρόνια, δηλαδή προτού η περιοχή περάσει στον έλεγχο των Ταλιμπάν, η κοιλάδα Σουάτ ήταν ένας δημοφιλής προορισμός των ευκατάστατων Πακιστανών. Ωστόσο σήμερα, με τους Ταλιμπάν να εφαρμόζουν τη σκληρή εκδοχή της σαρίας, οι μαστιγώσεις και οι εκτελέσεις ανθρώπων συνιστούν καθημερινό φαινόμενο. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αντανακλά το όραμα των Ταλιμπάν για το Πακιστάν. Η τοπική κυβέρνηση και η αστυνομία του Σουάτ έχουν ήδη περάσει στον έλεγχό τους. ?Μακριές γενειάδες και σμαράγδια
Οι αστυνομικοί πλέον, αντί για τις συνηθισμένες στολές τους, υποχρεούνται να φορούν μια παραδοσιακή ενδυμασία που συνδυάζει μακριά πουκάμισα και φαρδιά παντελόνια. Επιπλέον οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύονται τα ορυχεία σμαραγδιών, γεγονός που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους τούς αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα κουρεία έχουν αναρτήσει προειδοποιήσεις προς τους άνδρες να μην ξυρίζουν τη γενειάδα τους. Παράλληλα οι γυναίκες δεν επιτρέπεται πλέον να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς τη συνοδεία του συζύγου τους ή κάποιου εξ αίματος άρρενος συγγενή τους. Αν και τα σχολεία θηλέων πλέον επαναλειτουργούν, οι μαθήτριες πρέπει να φορούν ενδυμασίες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα τους, με τους Ταλιμπάν να προβαίνουν σε συχνές επιθεωρήσεις στις τάξεις για τυχόν παραβιάσεις.

«Είχαμε πολλές πολιτιστικές και εξωσχολικές δραστηριότητες,αλλά όλα αυτά σταμάτησαν»είπε
oΖιαουλάχ Γιουσάφ Ζαΐ, διευθυντής ενός ιδιωτικού σχολείου θηλέων στη Μινγκόρα.

«Δεν θέλουμε οι Ταλιμπάν να βρουν αφορμή και να κλείσουν πάλι το σχολείο».

Ανυποχώρητοι τιμωροί του «αντιισλαμικού» τρόπου ζωής


Οπλισμένοι ισλαμιστές μαχητές στην περιοχή Μπούνερ, νοτίως της επαρχίας Σουάτ. Πρόσφατα επιτέθηκαν σε χωριό εκεί, κατατροπώνοντας την πολιτοφυλακή και παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝπροειδοποιούν για νέα αιματοχυσία αν δεν εφαρμοστεί επίσημα ο ισλαμικός νόμος. Στην επαρχία Σουάτ δεν έχουν ακόμη στηθεί ισλαμικά δικαστήρια εξαιτίας της καθυστέρησης της επικύρωσης της συμφωνίας εκ μέρους του κ. Ζαρντάρι, ο οποίος προσπαθούσε να κερδίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον αλλά και των εσωκομματικών αντιπάλων του.

«Δεν μας ενδιαφέρει το εάν η συμφωνία ειρήνης
θα ισχύσει ή όχι»σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να στήσουμε τα δικά μας δικαστήρια».

Οι Ταλιμπάν ήδη εφάρμοζαν τη δική τους εκδοχή της σαρίας. Πακιστανικοί τηλεοπτικοί
σταθμοί μετέδωσαν εικόνες ενός Ταλιμπάν που μαστίγωνε μια γυναίκα που είχε βγει από το σπίτι της χωρίς τη συνοδεία εξ αίματος συγγενή της. Ο κ. Καν, ο οποίος είναι και διοικητής της οργάνωσης Τεχρίκ ε Ταλιμπάν (μιας ευρύτερης οργάνωσης των Ταλιμπάν που πολεμά κατά της πακιστανικής κυβέρνησης), υποστήριξε ότι το βίντεο δεν είναι αληθινό, ωστόσο παραδέχθηκε ότι παρόμοιο περιστατικό πράγματι συνέβη.

«Ως μουσουλμάνοι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια γυναίκα να παραβιάζει
τις ισλαμικές αξίες»είπε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται να σημειωθούν περισσότερες εκτελέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Σουάτ, παρουσιάζοντας μια λίστα με ονόματα ανθρώπων που οι Ταλιμπάν θέλουν να τιμωρήσουν για τον «αντιισλαμικό» τρόπο ζωής τους. Η λίστα περιλαμβάνει ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μια γυναίκα που ο σύζυγός της υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό και άλλους. Πολλοί εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ή ζουν σε περιοχές εκτός του ελέγχου των Ταλιμπάν.

«Αυτού του είδους οι άνθρωποι
δεν πρέπει να ζουν»είπε ο κ. Καν.

Βαρβάρα Τερζάκη

Εφ. Το Βήμα, 26-04-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: