11/6/09

Η αυθαιρεσία στρατοπέδευσε


Ο στρατός αλλά και ο ΕΟΤ(!) φαίνεται πως είναι από τους μεγαλύτερους καταπατητές στις παραλίες της βόρειας Ελλάδας. Τα θέρετρα των αξιωματικών, τα περίφημα ΚΑΑΥ (Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας), όπως και πολλά κάμπινγκ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με τις ατελείωτες περιφράξεις τους, δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού για πολύ κόσμο, μετατρέποντας χιλιόμετρα δημόσιων ακτών σε ιδιωτικές πλαζ.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ:Χρυσές δουλειές κάνουν οι ταβέρνες «στο κύμα», στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Είναι όμως παράνομες. ΔΕΞΙΑ: Ι.Χ. παραλίες έχουν αποκτήσει πολλοί ιδιοκτήτες μονοκατοικιών στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, χτίζοντας μόλις πέντε μέτρα από τον αιγιαλόΑΡΙΣΤΕΡΑ:Χρυσές δουλειές κάνουν οι ταβέρνες «στο κύμα», στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Είναι όμως παράνομες. ΔΕΞΙΑ: Ι.Χ. παραλίες έχουν αποκτήσει πολλοί ιδιοκτήτες μονοκατοικιών στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, χτίζοντας μόλις πέντε μέτρα από τον αιγιαλό Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νομαρχών ή και δημάρχων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν και ν' αναβαθμίσουν τουριστικές περιοχές τους. Οπως λένε, παρά τα επίμονα τηλεφωνήματα και την ατελείωτη αλληλογραφία με τους υπεύθυνους των αρμόδιων φορέων, το καθεστώς παραμένει.

Κοντά σ' αυτά και δεκάδες αυθαίρετες ταβέρνες, μπαράκια, ακόμη και τροχόσπιτα, που τοποθετήθηκαν για μια νύχτα κι έφτασαν να διαθέτουν κήπο στην παραλία, αποτελούν πονοκέφαλο για τις τοπικές αρχές και καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων πολιτών στις παραλίες.

Χαρακτηριστική ίσως είναι η περίπτωση του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, που φέτος πήρε πέντε γαλάζιες σημαίες. Στις παραλίες του όμως λειτουργούν χρόνια τώρα δύο «στρατόπεδα» για τις διακοπές των αξιωματικών και των οικογενειών τους. Και φυσικά, αφού πρόκειται για στρατόπεδα, είναι πλήρως περιφραγμένα. Μέχρι και επανδρωμένες σκοπιές διαθέτουν! Παλαιότερα μάλιστα, η περίφραξη έμπαινε και μερικά μέτρα μέσα στη θάλασσα, ώστε ούτε κολυμπώντας να μην μπορείς να πλησιάσεις στην... ιδιωτική ακτή. Τώρα, οι περιφράξεις έχουν τραβηχτεί λίγα μέτρα πιο πάνω στην παραλία, αλλά σε μια έκταση εκατοντάδων μέτρων για τους απλούς πολίτες δεν υπάρχει πρόσβαση προς τη θάλασσα.

«Δυστυχώς είναι ένα παλιό πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Εχουμε δύο τέτοια θέρετρα του στρατού που κλείνουν τις παραλίες μας. Είμαστε ένας δήμος με τουριστικό προσανατολισμό, αφού διαθέτουμε μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο, αλλά η κεντρική παραλία μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο... στρατόπεδα που καταλαμβάνουν περισσότερα από 500 μέτρα ακτής το καθένα. Εχω διαμαρτυρηθεί κατ' επανάληψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ζητώ τουλάχιστον τη διάνοιξη διαδρόμων για τον κόσμο. Ακόμη δεν βρήκα ανταπόκριση», λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει ο νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου, που σε τρεις μαγευτικές παραλίες του νομού του υπάρχουν ισάριθμα ΚΑΑΥ του στρατού και της αεροπορίας. Το καθεστώς, παρόμοιο με εκείνων του Δήμου Θερμαϊκού. Μέσα, μεζονέτες για τους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Απ' έξω, κανονικό στρατόπεδο με ψηλούς τοίχους, περιφράξεις και φυσικά σκοπιές. Λίγες δεκάδες μέτρα από τις ακτές, καταλαμβάνουν μεγάλο μέτωπο στις παραλίες, χωρίς κανένα διάδρομο για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των άλλων λουομένων.

«Παλαιό φαινόμενο αυτό με τα ΚΑΑΥ. Εμείς έχουμε στους Πόρους και στη Λεπτοκαρυά. Το 2000 με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας χαρακτηρίστηκαν στρατόπεδα και δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να τα πλησιάσουμε. Δυστυχώς, όπου υπάρχουν, υπάρχει και πρόβλημα πρόσβασης στις ακτές», αναφέρει στην «Ε».

Μπετά» μέσα στη θάλασσα, στον -κατά τ' άλλα- πανέμορφο Ορμο της Παναγιάς και δεξιά όργιο αυθαιρεσίας και στο πρώτο πόδι της ΧαλκιδικήςΜπετά» μέσα στη θάλασσα, στον -κατά τ' άλλα- πανέμορφο Ορμο της Παναγιάς και δεξιά όργιο αυθαιρεσίας και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής Ο στρατός πάντως δεν είναι ο μόνος που καταπατά κατ' αυτόν τον τρόπο πολλές παραλίες και ακτές. Αρκετά κάμπινγκ του ΕΟΤ δημιουργούν παρόμοια προβλήματα. Το κάμπινγκ της Σκοτίνας ήταν πριν από μερικά χρόνια το «καμάρι» της Πιερίας. Τα τελευταία 10 χρόνια υποβαθμίστηκε και μαζί του όλη η περιοχή, που είναι από τις καλύτερες του νομού. Σήμερα έχει ενοικιαστεί από τον ΕΟΤ σε κάποιον ιδιώτη, που, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, «εκτός από τον φράχτη που διατηρεί κρατώντας κλειστή την ακτή, έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα με λύματα, απορρίμματα κ.λπ., γι' αυτό παλαιότερα είχαμε επιβάλει και πρόστιμα».

Το θέμα του κάμπινγκ της Σκοτίνας, είναι ένα από τα ζητήματα που έθεσε με υπόμνημά του στις 14 Απριλίου ο νομάρχης Πιερίας στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης.

Μπαράκια, καρέκλες και τροχόσπιτα

Από την καταπάτηση των παραλιών, βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει και η... ιδιωτική πρωτοβουλία. Ψαροταβέρνες, μπαράκια, ατελείωτες σειρές ξαπλώστρες που χρεώνονται με «το κεφάλι» και φυσικά τροχόσπιτα, λυόμενα ή «καλύβες» που ξεφύτρωσαν σε μια νύχτα, αλλά... «άντε να τα απομακρύνεις!».

«Πράγματι έχουμε πάρα πολλά αυθαίρετα στις παραλίες μας, που εμποδίζουν, όπως είναι φυσικό, την πρόσβαση στις ακτές», αναφέρει ο δήμαρχος Επανομής Θεσσαλονίκης, Απόστολος Οικονομίδης.

Οι περιοχές του Ποταμού και το Κτήμα του Καραγκιόζη είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Συναντάς ψαροταβέρνες που ξεκίνησαν από παραπήγματα με καλάμια, αλλά κατέληξαν σε μόνιμες κατασκευές με τούβλο. Πιο κάτω μπαράκια, καφέ και κάθε είδους «τουριστικές επιχειρήσεις» που βέβαια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα νομιμότητας, αλλά όχι μόνο επιβιώνουν χρόνια, αναπτύσσονται κιόλας!

«Στην ουσία ο δήμος μας είναι ένα αχανές αγρόκτημα 120 χιλιάδων στρεμμάτων. Μπάζα, αυθαίρετα είναι καταστάσεις που οι υπηρεσίες μας αδυνατούν ν' αντιμετωπίσουν σε τόση συχνότητα. Δεν έχουμε καν πολεοδομικό σχέδιο σε πολλές περιοχές. Περιμένουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να μπει μια τάξη», λέει ο κ. Οικονομίδης.

Τα αυθαίρετα κάμπινγκ είναι το «καυτό ζήτημα» του καλοκαιριού στον Δήμο Σταγίρων-Ακάνθου, στη Χαλκιδική, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους λουόμενους, που αναζητούν μια καθαρή ακτή για ν' απολαύσουν το μπάνιο τους.

Ούτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν σεβαστεί τους όρους δόμησης, μετατρέποντας δημόσιες ακτές σε ιδιωτικούς παράδεισουςΟύτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν σεβαστεί τους όρους δόμησης, μετατρέποντας δημόσιες ακτές σε ιδιωτικούς παράδεισους «Οι παράνομες κατασκηνώσεις είναι το μείζον πρόβλημα στις παραλίες μας και δυστυχώς υπάρχει αδυναμία επιβολής του νόμου. Εχουν στηθεί χωριά κατασκηνωτών από την Ολυμπιάδα ώς το Στρατώνι, δίπλα στη θάλασσα. Ερχεται ένας με τροχόσπιτο για μια βραδιά και το άλλο καλοκαίρι βλέπεις ότι μπροστά στο τροχόσπιτο έχει φτιάξει και κήπο. Εχουμε τουλάχιστον τριακόσιες περιπτώσεις. Πας να τους απομακρύνεις, άλλος λέει είναι άνεργος, άλλος πολύτεκνος, άλλος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Μπορεί να δείρουν κιόλας...», λέει ο δήμαρχος, Μιχάλης Βλαχόπουλος.

Στον Δήμο Παλλήνης Χαλκιδικής, την πρόσβαση δεν εμποδίζουν τροχόσπιτα, αλλά βίλες! Οικισμοί ολόκληροι από πολυτελείς κατοικίες «στο κύμα», με ψηλές περιφράξεις, σεκιούριτι κι άντε να περάσεις...

«Αυτό είναι το δικό μας πρόβλημα. Χτίζουν και δεν αφήνουν διαδρόμους. Ο νόμος είναι σαφής, αλλά καταστρατηγείται. Κάθε τριακόσια μέτρα πρέπει να υπάρχει διάδρομος για ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή. Εχουμε φτάσει ώς το ΥΠΕΧΩΔΕ αναζητώντας λύση, αλλά απαντήσεις δεν πήραμε. Και δυστυχώς οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές, σε 40 χιλιόμετρα ακτών. Βέβαια, έχουμε και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τεράστιο μέτωπο στην παραλία. Εκεί, όμως, συνήθως οι επιχειρηματίες επιτρέπουν τη διέλευση στους άλλους λουόμενους», αναφέρει ο δήμαρχος Κώστας Καπούλας.

Αυθαίρετα 50-60 ετών, κυρίως ψαροκαλύβες, ταβέρνες και παλιά καφενεία συναντάς στην παραλία του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

«Πέρασμα» κάθε τριακόσια μέτρα προβλέπει ο νόμος για την πρόσβαση στις παραλίες και απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρα από εκεί που «σκάει το κύμα». Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους...«Πέρασμα» κάθε τριακόσια μέτρα προβλέπει ο νόμος για την πρόσβαση στις παραλίες και απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρα από εκεί που «σκάει το κύμα». Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους... «Ευτυχώς, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε σοβαρές περιπτώσεις καταπάτησης του αιγιαλού και της παραλίας», τονίζει ο δήμαρχος Αριστείδης Κανέλης. «Κι αυτά που υπάρχουν όμως, κλείνουν την παραλία. Ωστόσο, η ευθύνη είναι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να φύγουν», μας λέει.

Στην Παραλία Πιερίας, παράνομο κτίσμα δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως σειρές ολόκληρες από ομπρέλες και ξαπλώστρες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Κεραμμυδιώτη, ο νόμος πάντως τηρείται.

«Ξαπλώστρες και ομπρέλες τοποθετούν ιδιώτες που έχουν ενοικιάσει από τον δήμο κομμάτι της ακτής. Η Κτηματική Εταιρεία μάς παραχωρεί το δικαίωμα αυτό, για να έχουν κάποια έσοδα οι δήμοι. Οι επιχειρηματίες από τη μεριά τους είναι υποχρεωμένοι ν'αφήνουν διόδους διέλευσης για τον κόσμο. Οταν κάθεσαι πληρώνεις μόνο καφέ και νερό, με συνολικό κόστος που δεν ξεπερνάει τα τρία ευρώ», εξηγεί.

Η Καλλικράτεια Χαλκιδικής είναι ίσως ο δήμος με τα περισσότερα αυθαίρετα. Παραδόξως, ούτε ένα απ' αυτά δεν βρίσκεται κοντά στον αιγιαλό.

«Είναι αλήθεια πως από αυθαίρετα έχουμε πολλά, είναι όμως όλα χτισμένα σε ιδιοκτησίες. Δεν θα βρείτε παράνομο κτίσμα στην παραλία. Μόνο με τις ξαπλώστρες που απλώνουν τα μπιτς μπαρ έχουμε κάποια θέματα, αλλά και αυτά τ' αντιμετωπίζουμε», δηλώνει ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργαλάς, τουριστικός επιχειρηματίας και ο ίδιος.

«Να φύγουν, να πάνε αλλού...» κάποια αναψυκτήρια και ξύλινες κατασκευές από την παραλία της Ασπροβάλτας, ζητεί επίμονα ο δήμαρχος Αγίου Γεωργίου, Αγγελος Φραντζής, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

«Για τα ελάχιστα που υπάρχουν έχουμε ζητήσει επίμονα και με έγγραφα ν' απομακρυνθούν από πέρυσι τον Αύγουστο. Πριν από 15 μέρες ήρθαν άνθρωποι της Κτηματικής κι έκαναν αυτοψία. Περιμένουμε τώρα να εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης», μας αναφέρει.

«Μεγάλο πρόβλημα η καταπάτηση των παραλιών από αυθαίρετες κατασκευές, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε πιο σπάνια για σπίτια», εξηγεί στην «Ε» ο νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος.

«Υπάρχουν περιοχές, όπως η Βουρβουρού, όπου το φαινόμενο καταντά κοινωνική πρόκληση. Οι νομαρχίες εμπλέκονται πολεοδομικά για τη διάνοιξη διόδων ανά τριακόσια μέτρα, όπως προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται καταγγελίες από τις τοπικές κοινωνίες σε περιπτώσεις παρανομιών, αφού το προσωπικό των νομαρχιών δεν επαρκεί για να εποπτεύσει, αλλά να κινητοποιηθούν και οι Περιφέρειες που έχουν την αρμοδιότητα για πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής. Να σας πω μόνο ότι για ολόκληρο τον Νομό Χαλκιδικής, η Τουριστική Αστυνομία διαθέτει ένα-δύο άτομα μόνο», καταλήγει.

Bαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Νίκου Φωτόπουλου - εφ.Ελευθεροτυπία, 05-06-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: