23/6/09

Τζαμιλέ Καντιβάρ

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα υπουργό στην 30ετή ιστορία της. Εφόσον βέβαια δεν επανεκλεγεί ο απερχόμενος πρόεδρος, ο σκληροπυρηνικός Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Oι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στο Ιράν- και όχι μόνον ως ψηφοφόροι. Είναι κατ΄ αρχάς η Ζαχρά Ραχναβάρντ, η σύζυγος του σημαντικότερου αντιπάλου του Αχμαντινεζάντ, του μετριοπαθούς Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, η πρώτη σύζυγος Ιρανού υποψηφίου που συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της. Είναι επίσης η Τζαμιλέ Καντιβάρ, η οποία θα γίνει υπουργός Πολιτισμού ή Ανωτάτης Παιδείας, αν κερδίσει τις αυριανές εκλογές ο μετριοπαθής Μεχντί Καρουμπί.

Ιερωμένος από το Λορεστάν, ο Καρουμπί θεωρούνταν άλλοτε η πιο συντηρητική φυσιογνωμία στο στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών. Όμως σ΄ αυτές τις εκλογές είναι ο πιο φιλελεύθερος υποψήφιος, γράφει γι΄ αυτόν η αμερικανική επιθεώρηση «Τ
he Νew Republic». Στην προεκλογική εκστρατεία του δεσμεύτηκε ότι θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα επιδιώξει την προσέγγιση με τη Δύση. Έχει επίσης υποστηρίξει πολιτικούς κρατουμένους και έχει επισκεφθεί πολλούς εξ αυτών στη φυλακή. Και έχει δηλώσει ότι θα κάνει υπουργό την Τζαμιλέ Καντιβάρ. «Ο κ. Καρουμπί σχεδιάζει να σπάσει ένα ταμπού και να διορίσει υπουργό μία γυναίκα» λέει η Καντιβάρ. «Θα είναι ένα συμβολικό μήνυμα για όλες τις γυναίκες στο Ιράν και θα θεσμοποιήσει την εξέχουσα θέση τους στην κοινωνία».

Η Καντιβάρ, 45 χρονών, ήταν βουλευτής από το 2000 ώς το 2004, όταν βρίσκονταν στην εξουσία οι μεταρρυθμιστές που πρόσκεινταν στον τότε πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005). Τα τέσσερα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θηλέων Αλ-Ζαχρά και δραστηριοποιείται επίσης στις εκδόσεις, «αν και όλα τα εκδοτικά σχέδιά μου», λέει, «μπλοκαρίστηκαν από την κυβέρνηση Αχμαντινεζάντ». Ως ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, έχει αγωνιστεί γι΄ αυτό που αποκαλεί «ισότητα των φύλων» και ζητεί να αυξηθούν τα δικαιώματα των γυναικών και να αρθούν διακρίσεις σε θέματα όπως το διαζύγιο, η κηδεμονία των παιδιών και τα κληρονομικά. Είναι πιστή μουσουλμάνα, σέβεται τον ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όμως τάσσεται εναντίον της υποχρεωτικής εφαρμογής του. Είναι παντρεμένη με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Αταολάχ Μοχατζερανί, στενό συνεργάτη του Χαταμί, και έχουν τέσσερα παιδιά.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο κ. Καρουμπί μπορεί να κερδίσει ακόμη και από τον πρώτο γύρο», δήλωσε τις προάλλες η Καντιβάρ. Σύμφωνα ωστόσο με τις δημοσκοπήσεις, ο πιθανότερος αντίπαλος του Αχμαντινεζάντ στον δεύτερο γύρο είναι ο έτερος μεταρρυθμιστής υποψήφιος, ο Μουσαβί. Αρκετοί φιλελεύθεροι Ιρανοί θεωρούν τον Καρουμπί καιροσκόπο. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές είχε επιδείξει έντονη έφεση στον λαϊκισμό, καθώς διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση ότι, αν εκλεγεί, θα δώσει 60 δολάρια σε κάθε Ιρανό άνω των 18 ετών... Δεν πέρασε καν στον δεύτερο γύρο, στον οποίο πολλοί από τους οπαδούς του ψήφισαν τον Αχμαντινεζάντ.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Γιώργου Αγγελόπουλου - εφ. Τα Νέα, 11-06-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: