Ρούσσου Βρανά (Τα Νέα) |
... και τραπεζίτες, και επιχειρηµατίες, και πολιτικούς που κινούν το εµπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό. Η δηµοσιογράφος Αναµπέλ Χερνάντες αναγκάστηκε να βυθιστεί στον σκοτεινό κόσµο τους. Και έγραψε γι’ αυτόν στο βιβλίο της «Τα αφεντικά των ναρκωτικών», που είναι καρπός πενταετούς έρευνας.
Η έκπληξη...
... στο βιβλίο της δεν είναι οι µεξικανοί µαφιόζοι που περιγράφει η δηµοσιογράφος. Ούτε οι τεράστιες ποσότητες Βιάγκρα και κοκαΐνης που κατάπινε ο αρχηγός τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας ώσπου να φυγαδευτεί από τους υψηλούς προστάτες του. Η έκπληξη είναι οι περιγραφές της διαφθοράς στα ανώτατα κλιµάκια του µεξικανικού κράτους και η διαπλοκή τους µε το καρτέλ των ναρκωτικών. «Οταν γράφω για “αφεντικά των ναρκωτικών”, δεν εννοώ µονάχα φονιάδες, αλλά και επιχειρηµατίες, τραπεζίτες και πολιτικούς, ανθρώπους εξαγορασµένους από τον αρχηγό του καρτέλ για να τον προστατεύουν από τους ανταγωνιστές του», λέει η Χερνάντες. «Οσο γι’ αυτόν τον αρχηγό, τον Ελ Τσάπο, η ίδια η κυβέρνηση έπλασε τον µύθο του πανέξυπνου κακοποιού, που πάντα ξεφεύγει από τα χέρια της αστυνοµίας. Στην πραγµατικότητα, το µοναδικό ταλέντο του είναι να εξαγοράζει τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς».
Και από αυτούς τους λειτουργούς, η Χερνάντες δεν εξαιρεί ούτε τον πρόεδρο της χώρας Βισέντε Φοξ.
Η µεξικανή...
... δηµοσιογράφος δεν ξεχνάει ούτε τον ρόλο των ΗΠΑ. Υπενθυµίζει πως στη δεκαετία του 1980, επί κυβερνήσεων Ρίγκαν και Μπους, µε το πρόσχηµα µιας «κοµµουνιστικής απειλής στην Κεντρική Αµερική, δικαιολογήθηκε η σύναψη συµφωνίας ανάµεσα στη CIA και τα µεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Ηταν κάτι που έγινε κρυφά, για να παρακαµφθούν τυχόν αντιρρήσεις από το Κογκρέσο. Η ιδέα των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών ήταν τότε να αναλάβουν τη µεταφορά της κοκαΐνης στις ΗΠΑ, µε αντάλλαγµα τη βοήθεια των καρτέλ στη χρηµατοδότηση και τον εξοπλισµό των αντεπαναστατών της Νικαράγουας. Μάλιστα, η CIA χρησιµοποίησε στρατόπεδα των µεξικανικών καρτέλ για να τους εκπαιδεύσει. «∆εν θα πρέπει λοιπόν να εκπλήττει κανέναν το γεγονός ότι το καρτέλ που συνεργάστηκε στενά µε τη CIA είναι σήµερα αυτό που έχει τη µεγαλύτερη ισχύ και τη βαθύτερη διείσδυση στη µεξικανική κυβέρνηση», λέει η Χερνάντες. Από αυτή τη διαπλοκή δεν εξαιρείται όµως ούτε η οικονοµική εξουσία. «Υπάρχει ένα σκοτεινό τραπεζικό σύστηµα που, µε παράλληλους λογαριασµούς, προστατεύει τα έσοδα από τα ναρκωτικά. Μάλιστα, οι τραπεζίτες ανταγωνίζονται µεταξύ τους ποιος θα προσφέρει τη χαµηλότερη προµήθεια».
Η Αναµπέλ...
... Χερνάντες, µετά την έκδοση του βιβλίου της, κατήγγειλε σχέδιο δολοφονίας της που οργανώθηκε από τα ανώτατα κλιµάκια της µεξικανικής αστυνοµίας. Το Μεξικό είναι σήµερα, µετά το Πακιστάν, η πιο φονική χώρα για τους δηµοσιογράφους. Στο 60% των περιπτώσεων, οι επιθέσεις κατά δηµοσιογράφων δεν προέρχονται από τις συµµορίες ναρκωτικών αλλά από τις ίδιες τις Αρχές που θέλουν να αποσιωπούν τη διαπλοκή και τη διαφθορά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου