18/4/11

Σε έναν καλό γάμο εξελίσσονται και οι δύο ταυτόχρονα

Της Tara Parker-Pope (Ελευθεροτυπία)

Ένας μακροχρόνιος γάμος δεν σημαίνει ότι είναι και ευτυχισμένος . Πολλά δυστυχισμένα ζευγάρια μένουν μαζί για χάρη των παιδιών τους, λογω θρησκείας ή για άλλες πρακτικές αίτιες.

Αλλα για πολλά ζευγάρια , δεν αρκεί απλά να είναι μαζί. Επιθυμούν μια σχέση εποικοδομητική. Εν ολίγοις, επιθυμούν έναν ανθεκτικό γάμο. «Τα στοιχεία που βοηθούν να διαρκέσει ένας γάμος έχουν να κάνουν περισσότερο με τις ικανότητες επικοινωνίας, την πνευματική υγεία, την κοινωνική στήριξη, το άγχος – βάσει αυτών θα κριθεί η διάρκεια του γάμου» επισημάνει ο Άρθουρ Άρον, καθηγητής ψυχολογίας , ο οποίος είναι διευθυντής του Interpersonal Relationships Laboratory του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης . « Αλλα αυτά τα στοιχεία δεν τον καθιστούν απαραίτητα ευχάριστο ή ουσιαστικό για το άτομο». Η ιδέα ότι οι καλύτεροι γάμοι είναι αυτοί που προσφέρουν ικανοποίηση στο άτομο μπορεί να μην είναι και τόσο λογική.

Στο κάτω , ο γάμος δεν υποτίθεται ότι πρέπει να βάζει πρώτη τη σχέση μεταξύ των δυο? Όχι πια. Στις σύγχρονες σχέσεις, οι άνθρωποι θέλουν συντρόφους που καθιστούν τις ζωές τους πιο ενδιαφέρουσες .

Η Καριλ Ρουσμπαλτ , ερευνήτρια του πανεπιστημίου Vrije του Αμστερνταμ , η όποια πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο , το αποκαλούσε «φαινόμενο Μικελαντζελο», αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο οι σύντροφοι «σμιλεύουν» ο ένας τον άλλον με τρόπους που βοηθούν να κατακτούν τους στόχους τους. Ο Δρ Άρον και ο Γκαρι Λεαντοφσκι,καθηγητης του πανεπιστημίου Μονμαουθ στο Νιου Τζερσι , έχουν μελετήσει πως τα άτομα χρησιμοποιούν μια σχέση για να αυξήσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους μια διαδικασία που την αποκαλούν «προσωπική διεύρυνση» . Η προσωπική διεύρυνση μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθεκτικές και σταθερές σχέσεις , επισημάνει ο Δρ Λεαντοφσκι .» Εάν αναζητείς προσωπική εξέλιξη και την αποκτάς μέσω του συντρόφου σου, αυτό τοποθετεί τον σύντροφο σου σε μια αρκετά σημαντική θέση», εξηγεί. «Το να είσαι σε θέση να βοηθάς στην προσωπική εξέλιξη τον σύντροφο σου θα ήταν αρκετά ευχάριστο και για σένα τον ίδιο». Τα άτομα που εξελίσσονται με τη βοήθεια των συντρόφων τους με διαφόρους τρόπους. Αυτό συμβαίνει όταν συστήνουν νέους φίλους ή όταν περιστασιακά μιλούν για ένα καινούργιο εστιατόριο ή για μια ιστορία που άκουσαν στις ειδήσεις.

Το αποτέλεσμα της προσωπικής εξέλιξης φαίνεται ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται. Στο πλαίσιο έρευνας του πανεπιστημίου της Καλιφορνιας στη Σαντα Κρουζ, 325 τελειόφοιτοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο 5 φορές μέσα σε 10 εβδομάδες. Ρωτήθηκαν «Ποιοι είστε σήμερα?» και μέσα σε τρία λεπτά έπρεπε να περιγράψουν τον εαυτό τους.

Επίσης ρωτήθηκαν για πρόσφατες εμπειρίες και για το αν είναι ερωτευμένοι. Οι φοιτητές ανέφεραν ότι ήταν ερωτευμένοι, ότι χρησιμοποιούσαν περισσότερες λέξεις για την περιγραφή του εαυτού τους . «Από άγνωστος , περιλαμβάνετε αυτό το νέο άτομο στην περιγραφή του εαυτού σας και ξαφνικά έχετε όλους αυτούς τους κοινωνικούς ρόλους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που δεν είχατε πριν», εξηγεί ο Δρ Άρον. Μέσα στο χρόνο τα προσωπικά οφέλη από μακροχρόνιες σχέσεις είναι συχνά δυσδιάκριτα . Ένας αστείος ή δημιουργικός σύντροφος προσθέτει κάτι καινούργιο σε αυτόν που δεν διαθέτει αυτά τα στοιχεία.

Επιπλέον, έρευνες υποδεικνύουν ότι οι σύντροφοι τελικά υιοθετούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του άλλου- και καταλήγουν να διακρίνουν με δυσκολία πιθανές διαφορές τους ή ποιες δεξιότητες ανήκουν σε ποιον.

Δεν σημαίνει ότι αυτά τα ζευγάρια έχασαν τον εαυτό τους μέσα στο γάμο. Αντίθετα, εξελιχτήκαν. Δραστηριότητες , χαρακτήρες και συμπεριφορές που δεν αποτελούσαν μέρος του εαυτού τους , πλέον αποζητούν τμήμα του τρόπου με τον οποίο ζουν τη ζωή τους. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πρόγνωση για τη διάρκεια της ευτυχίας ενός ζευγαριού. Ο Δρ Άρον και οι συνεργάτες του έφτιαξαν μια απεικόνιση με επτά ζευγάρια κύκλων. Στο πρώτο ζευγάρι , οι κύκλοι είναι δίπλα . Με κάθε καινούργιο ζευγάρι οι κύκλοι αρχίζουν και να μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλον και στο τελευταίο ζευγάρι ο ένας κύκλος είναι ακριβώς πάνω στον άλλο. Τα ζευγάρια επιλεγούν το ζευγάρι κύκλων που αντιπροσωπεύει καλυτέρα τη σχέση τους.

Οι άνθρωποι που βαριούνταν στο γάμο τους ήταν πιθανότερο να επιλέξουν τους πιο απομακρυσμένους κύκλους .οι σύντροφοι που έκαναν πρωτότυπες δραστηριότητες μαζί ήταν πιθανότερο να επιλέξουν το ζευγάρι των κύκλων που εισχωρούσε ο ένας μέσα στον άλλον.»Οι άνθρωποι έχουν ένα θεμελιώδες κίνητρο να βελτιώσουν τον εαυτό τους «, εξηγεί ο Δρ Λεαντοφσκι « Εάν ο σύντροφος σου σε βοηθού να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, γίνεσαι πιο ευτυχισμένος και είσαι πιο ικανοποιημένος από τη σχέση ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: