5/7/11

Τα Νέα 30.06.2011

Με το ένα πόδι στη σύνταξη

Επιμέλεια: Περικλής Δημητρολόπουλος

Εννέα μήνες πριν εγκαταλείψει την εξουσία (ή και λιγότερο, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών), ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο φαίνεται να έχει πάρει δύο σημαντικές αποφάσεις. Η μία είναι ότι θα προωθήσει νέο πακέτο μέτρων με στόχο τον περιορισμό των δαπανών αλλά και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων Ισπανών, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή κατά την τελευταία ομιλία του ως πρωθυπουργός για την κατάσταση του έθνους. Η δεύτερη είναι ότι μετά τη λήξη της θητείας του θα αποσυρθεί από την πολιτική και θα εγκαταλείψει τη Μαδρίτη για να ζήσει στην πόλη όπου γεννήθηκε, τη Λεόν στη Βορειοδυτική Ισπανία. «Εχω ανάγκη από πολύμηνες διακοπές», φέρεται να έχει εξομολογηθεί ο ισπανός πρωθυπουργός στο περιβάλλον του. Ηδη ο Θαπατέρο έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το βάρος της εκλογικής αναμέτρησης με τον κεντροδεξιό Μαριάνο Ραχόι θα σηκώσει ο Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Ο Θαπατέρο όμως δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών ξένων συναδέλφων του αλλά και του προκατόχου του στο τιμόνι της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος «εξαργύρωσε» το αξίωμά του με χρυσοπληρωμένες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και μια θέση στον μιντιακό κολοσσό του Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης φέρεται αποφασισμένος να αντισταθεί στις σειρήνες των ποικιλώνυμων ιδρυμάτων και οργανώσεων που αναζητούν προσωπικότητες για να ενισχύσουν το προφίλ τους. Δεν θα καταλάβει καν έδρα στην επόμενη Βουλή ως απλός βουλευτής όπως είχε κάνει ένας άλλος Σοσιαλιστής, ο Φελίπε Γκονζάλες. Στα 51 του χρόνια, ο Θαπατέρο θα αποσυρθεί στη Λεόν όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, εργάστηκε ως δικηγόρος και γνώρισε σε μια διαδήλωση τη μέλλουσα σύζυγό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και σε πείσμα της στεγαστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα του, ο ισπανός πρωθυπουργός απέκτησε σπίτι στη γενέτειρά του και πρόθεσή του είναι να διανύει σπανίως τα 340 χλμ. που χωρίζουν το Λεόν από τη Μαδρίτη για να επισκέπτεται την ισπανική πρωτεύουσα.

ΕΣΟΔΑ 154.000 ΕΥΡΩ. Σε αυτή τη νέα ζωή του, ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θα αρκεστεί στην αποζημίωση των 80.000 ευρώ που θα λαμβάνει ετησίως ως πρώην πρωθυπουργός και τα 74.000 ευρώ ως μέλος του Συμβουλίου του Κράτους. Ο Θαπατέρο πρωτοτυπεί και σε αυτό. Κανένας δεν είχε δεχθεί τη θέση στο Συμβούλιο του Κράτους πριν από αυτόν με εξαίρεση τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος όμως παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά. Εισόδημα της τάξεως των 150.000 ευρώ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο στην Ισπανία της κρίσης, αλλά πάντως θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα από τις ομιλίες σε συνέδρια - η «ταρίφα» του Φελίπε Γκονζάλες φτάνει τα 30.000 ευρώ για μία εμφάνιση σε διεθνές συνέδριο.
Ετσι επιλέγει να μην προκαλέσει, σε μια χώρα όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικής ανεργίας στην Ευρώπη. Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, προανήγγειλε μέτρα για τις εξώσεις καθώς πολλοί Ισπανοί αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Στην εθνική αντιπροσωπεία υπενθύμισε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρότι παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 1,5% δεν επαρκεί για τη μείωση της ανεργίας που υπερβαίνει το 20% στον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά του διαδόχου του στο PSOE θα είναι πολύ δύσκολη. Το Λαϊκό Κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις πλέον των δέκα μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: