26/5/11

Ο e-πλανήτης έβαλε πάγο στον Σαρκοζί

Του Γιάννη Ανδριτσόπουλου (Τα Νέα)

Στην εποχή όπου το Ιντερνετ χρησιµοποιείται ως όχηµα εναντίωσης σε αυταρχικές κυβερνήσεις, ως εργαλείο γνώσης και ως βασικό µέσο επικοινωνίας για εκατοντάδες εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσµο, πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν µε κάθε τρόπο να το ελέγξουν.

Στον απόηχο της «εξέγερσης του facebook» στη Μέση Ανατολή, αλλά και των αλλεπάλληλων κρουσµάτων υποκλοπής προσωπικών δεδοµένων, οι µεγαλύτεροι «παίκτες» της διαδικτυακής αγοράς συγκεντρώθηκαν χθες στο Παρίσι για να συζητήσουν για το µέλλον του Ιντερνετ. Στη διήµερη συνάντηση e-G8 όπως ονοµάστηκε, επειδή προηγείται της συνόδου του G8, περίπου 1.500 εκπρόσωποι εταιρειών τεχνολογίας άκουσαν χθες τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να ζητά τη θέσπιση ενός πιο αυστηρού ρυθµιστικού πλαισίου για το ∆ιαδίκτυο και τον πρόεδρο της Google, Ερικ Σµιντ, να απαντά ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν τις «ηλίθιες» ρυθµίσεις.
Η σύγκρουση δύο «κόσµων» – των υπέρµαχων της απόλυτης ελευθερίας από τη µία και των υποστηρικτών της επιβολής ελεγκτικών µέτρων από την άλλη – έγινε κάτι περισσότερο από εµφανής.

«Πρέπει να ακούσετε ποια είναι τα όριά µας και ποιες οι κόκκινες γραµµές µας», είπε ο γάλλος πρόεδρος απευθυνόµενος στους ηγέτες του παγκόσµιου Ιντερνετ,συγκρίνοντας την «επανάσταση» του Ιντερνετ µε τις ανακαλύψεις του Κολόµβου, του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα. «Μην αφήσετε την επανάσταση που έχετε αρχίσει να απειλήσει το βασικό δικαίωµα όλων στην ιδιωτική ζωή και στην πλήρη αυτονοµία», είπε ο κ. Σαρκοζί.
Σε πάνελ ερωτήσεων και απαντήσεων που ακολούθησε, ο αµερικανός καθηγητής δηµοσιογραφίας Τζεφ Τζάρβις κάλεσε τον Σαρκοζί να ορκιστείότι «δεν θα κάνει κακό» στο ∆ιαδίκτυο– αναφορά που περιέχεται στον όρκο του Ιπποκράτη. Φανερά ενοχληµένος, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι οι έλεγχοι για παράνοµες δραστηριότητες στο Ιντερνετ δεν θα µπορούσαν ποτέ να θεωρηθούν επιζήµιοι.

Ο πρόεδρος της Google, Ερικ Σµιντ, διαπίστωσε ότι η τεχνολογική εξέλιξη έχει οδηγήσει σε µια «µετατόπιση εξουσίας» προς τους απλούς πολίτες, κάτι που – όπως είπε – ενοχλεί τις περισσότερες κυβερνήσεις. Ο κ. Σµιντ προειδοποίησε ότι τυχόν κρατική παρέµβασηθα µπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του ∆ιαδικτύου. «Πριν αποφασίσουµε ότι χρειαζόµαστε κάποια ρυθµιστική λύση, ας δούµε αν υπάρχει κάποια τεχνολογική λύση».
Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τη γαλλίδα υπουργό Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ, σύµφωνα µε την οποία οφείλεται «λίγος σεβασµός» στον δηµόσιο τοµέα, καθώς οι κυβερνήσεις δίνουν κάθε χρόνο εκατοµµύρια δολάρια στις εταιρείες τεχνολογίας.
Ο Νικολά Σαρκοζί έκανε ιδιαίτερη µνεία στην «πειρατεία» µέσω Ιντερνετ. «Οι συγγραφείς και οι πνευµατικοί άνθρωποι δεν πρέπει να στερηθούν τους καρπούς του ταλέντου τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον περασµένο χρόνο η Γαλλία και η Βρετανία εξήγγειλαν ρυθµίσεις για την τιµωρία των χρηστών του Ιντερνετ που κατεβάζουν παράνοµα ταινίες και µουσική, οι οποίες, µεταξύ άλλων, περιλαµβάνουν τη διακοπή της σύνδεσης στο ∆ιαδίκτυο σε όσους δεν συµµορφώνονται.
Οι κινήσεις αυτές έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων µεταξύ ακτιβιστών του ∆ιαδικτύου. Πριν από λίγες ηµέρες ένας ανεξάρτητοςπαρατηρητής του ΟΗΕ για την ελευθερία του λόγου δήλωσε ότι κυβερνήσεις που περιορίζουν την πρόσβαση των χρηστών στο ∆ιαδίκτυο παραβιάζουν ένα θεµελιώδες ανθρώπινο δικαίωµα.
Τα συµπεράσµατα του e-G8, που ολοκληρώνεται σήµερα, θα παρουσιαστούν στους ηγέτες του G8 στο γαλλικό θέρετρο της Ντοβίλ στο τέλος της εβδοµάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: