7/12/09

Ο λογαριασμός για την αλλαγή του κλίματος

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής * Κάθε χρόνο περισσότεροι από 300.000

άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτιμάται ότι πεθαίνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

* Η ζωή περίπου 325.000.000 ανθρώπων επηρεάζεται με κάποιον τρόπο από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

* Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 125.000.000.000 δολάρια ετησίως κοστίζουν οι ζημιές που προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θερμοκρασίες Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι σήμερα οι μεγαλύτερες των τελευταίων 650.000 ετών. Η μέση πλανητική θερμοκρασία είναι υψηλότερη κατά 0,8 C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα θα πρέπει η θερμοκρασία να μην αυξηθεί πάνω από 2 C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Για να συμβεί αυτό επιβάλλεται να σταθεροποιηθούν οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2015, να αρχίσουν εν συνεχεία να μειώνονται ώστε να φτάσουν στα σημερινά επίπεδα το 2020 και να αγγίξουν το μηδέν ως το 2050.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των εκπομπών Τα αναπτυσσόμενα κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία θέλουν οι αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (σημαντικότερο θεωρείται το διοξείδιο του άνθρακα) κατά τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 ως το 2020. Μέχρι στιγμής οι προσφορές που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυμαίνονται μεταξύ 11% και 15%. Ο ΟΗΕ θέλει από τις αναπτυγμένες χώρες στην Κοπεγχάγη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να δεσμευτούν σε συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης για το 2020. Οι πλούσιες χώρες όμως πιέζουν για μια συμφωνία η οποία θα έχει έναν παγκόσμιο ενιαίο στόχο μείωσης αερίων του θερμοκηπίου ως το 2050. Μερικά αναπτυσσόμενα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, έχουν απορρίψει έναν τέτοιο στόχο.

Ο «γόρδιος δεσμός» της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων κρατών

Τα αναπτυσσόμενα κράτη υποστηρίζουν ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να τους βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της (ξηρασίες, πλημμύρες κ.ά.) προσφέροντας πολύ περισσότερα χρήματα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αναπτυσσόμενα έθνη θα χρειαστούν 100 δισ. ευρώ ετησίως από το 2020 και μετά. Περίπου 22-50 δισ. ευρώ του... λογαριασμού θα προέλθουν από τον παγκόσμιο δημόσιο κορβανά και η ΕΕ θα συμβάλλει με το μερίδιο που της αναλογεί. Αλλα αναπτυγμένα έθνη δεν έχουν υποβάλει τέτοιες σαφείς προσφορές. Ο ΟΗΕ επιθυμεί το παζάρι των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη να ξεκινήσει από τα 10 δισ. δολάρια ετησίως. Υπολογίζεται ότι η λήψη μέτρων για το κλίμα θα φέρει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια νέες πράσινες θέσεις εργασίας παγκοσμίως ως το 2020.

Επιτήρηση των ταμείων της...κλιματικής αλλαγής Εχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί επιτήρησης των κεφαλαίων και διαχείρισης χορηγών και παραληπτών. Οι αναπτυγμένες χώρες προτιμούν μια επίβλεψη από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ τα αναπτυσσόμενα κράτη από τη Γραμματεία Κλίματος του ΟΗΕ.

Αβέβαιο το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο Πολλά αναπτυγμένα κράτη εισηγούνται ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο δεσμεύει όλα τα βιομηχανοποιημένα έθνη (εκτός των ΗΠΑ) να συγκρατήσουν τις εκπομπές τους ως το 2012, θα μπορούσε να συγχωνευθεί σε μια συνθήκη η οποία θα δεσμεύει όλα τα κράτη. Τα αναπτυσσόμενα έθνη τα οποία δεν επιθυμούν υποχρεώσεις αντίστοιχες με εκείνες των αναπτυγμένων κρατών, υποστηρίζουν ότι μια συγχώνευση θα «σκότωνε» το Πρωτόκολλο.

Το κτίριο που έγινε «πράσινο»


Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα διεξαχθεί στο Βella Center της Κοπεγχάγης, στα προάστια της πρωτεύουσας της Δανίας, στην ευρύτερη περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου. Οι διοργανωτές το διαφημίζουν ως ένα από τα κορυφαία εμπορικά και συνεδριακά κέντρα της Ευρώπης. Εκεί συνήλθε στις αρχές Οκτωβρίου η 121η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που άφησε παραπονεμένο τον Μπαράκ Ομπάμα και το Σικάγο.

Το Βella Center κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και ήταν από τα πιο ενεργοβόρα κτίρια της πόλης. Ηδη από το 2007 μπήκαν οι βάσεις για την «πράσινη εποχή» του κτιρίου, καθώς ο Δανοί έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, τη διαχείριση του νερού και την αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Στις εργασίες του CΟΡ15 θα μετάσχουν περισσότεροι από 15.000

σύνεδροι.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Μάχης Τρατσα - εφ. Το Βήμα, 06-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: