18/12/09

Ο δικηγόρος των ζώων

Η δουλειά του Αντουάν Γκέτσελ ως δικηγόρου των ζώων στο καντόνι της Ζυρίχης είναι μοναδική στον κόσμο. Σύντομα μπορεί και τα υπόλοιπα καντόνια να αποκτήσουν δικηγόρο για τα ζώα, παρά την αντίδραση της κυβέρνησης της συνομοσπονδίας.

Το σχετικό ερώτημα, αν δηλαδή θα πρέπει να θεσπιστεί σε καθένα από τα ελβετικά καντόνια μια θέση δικηγόρου των φτερωτών και τριχωτών φίλων μας, θα τεθεί στους ψηφοφόρους στις 7 Μαρτίου, έπειτα από πρωτοβουλία της ελβετικής Εταιρείας Προστασίας Ζώων που συγκέντρωσε 150.000

υπογραφές και κατατέθηκε το 2007. Όμως η ελβετική κυβέρνηση έχει αντιρρήσεις. «Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν είναι εναντίον της θέσπισης μιας θέσης δικηγόρου των ζώων», δήλωσε τις προάλλες η υπουργός Οικονομίας Ντόρις Λόιτχαρντ, όμως αρνείται να υποχρεώσει τα καντόνια να εξοπλιστούν με έναν τέτοιο μηχανισμό, επειδή «έχουν ήδη τη δυνατότητα να το κάνουν, αν το θέλουν» και επειδή κρίνει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι «άχρηστη και ξεπερασμένη». Για μερικούς μάλιστα αποτελεί άλλη μια εκδήλωση του περιρρέοντος ανθρωπομορφισμού.

Ο Αντουάν Γκέτσελ, από τους ιδρυτές του Ιδρύματος για το Ζώο στη Νομοθεσία, διαφωνεί. Ως δικηγόρος των ζώων στο καντόνι της Ζυρίχης- μια θέση μερικής απασχόλησης- δραστηριοποιείται σε δικαστικές υποθέσεις και ποινικές διαδικασίες για λογαριασμό κακοποιημένων ζώων. «Χωρίς δικηγόρο είναι αδύνατο να γίνει προσφυγή εναντίον μιας απόφασης ή να αρχίσει μια έρευνα όταν τίποτε δεν κινείται» εξηγεί. «Το 2008, στο καντόνι της Ζυρίχης καταγγέλθηκαν 190 κρούσματα κακοποίησης ζώων. Και αυτά αναμφίβολα δεν είναι παρά το ένα τρίτο του συνόλου. Τον ίδιο χρόνο, στα καντόνια του Βαλαί και του Τεσσίνο, δεν υπήρξε παρά μία τέτοια υπόθεση. Στο Βω, δύο... Αυτό αποδεικνύει πως η κακομεταχείριση των ζώων δεν καταγγέλλεται συστηματικά στις αρμόδιες αρχές ή ότι η έρευνα εγκαταλείπεται πολύ γρήγορα. Οι άνθρωποι που κακομεταχειρίζονται τα ζώα ξέρουν πως η Ζυρίχη αντιμετωπίζει το αδίκημα αυτό πολύ σοβαρά. Ο δικηγόρος των ζώων χρησιμεύει συνεπώς και για πρόληψη».

Σε κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει, ο Γκέτσελ (ο οποίος είναι χορτοφάγος) βρίσκει σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για παρόμοιες υποθέσεις και βοηθάει τους δικαστές να βρουν την αρμόζουσα τιμωρία. Ρωτάει αν έγιναν ειδικές εξετάσεις, φροντίζει να ζητηθούν και να προσκομιστούν αποδείξεις και μάρτυρες. Και αντιπροσωπεύει απ΄ ευθείας τα συμφέροντα του ζώου, «διότι ο ιδιοκτήτης του είναι πολύ συχνά αυτός που το κακοποιεί», εξηγεί. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις που αναλαμβάνει αφορούν κακομεταχείριση σκύλων, αγελάδων και γάτων, αλλά έχει συμμετάσχει και στη δίωξη κάποιου που σκότωσε μια αλεπού κι ενός άλλου που σκότωσε ένα γεράκι. Και δεν είναι τόσο ακριβός: «Η θέση μου, κι αυτή μιας συνεργάτιδας μερικής απασχόλησης, κοστίζει στο καντόνι της Ζυρίχης 80.000 φράγκα (53.000 ευρώ) τον χρόνο». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 70% των Ελβετών υποστηρίζει τη δημιουργία της θέσης.



Βαρβάρα Τερζακη

Άρθρο Γιώργου Αγγελόπουλου - εφ. Τα Νέα, 17-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: