27/9/10

Νάνι στο... Ευρωκοινοβούλιο



Η φωτογραφία της Λίτσια Ροντσούλι µε το έξι εβδοµάδων µωρό της να ψηφίζει στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε τον γύρο του κόσµου. Αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος της ιταλίδας ευρωβουλευτού, που κάνει εκστρατεία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των µητέρων.

Υπάρχουν πολλοί ενήλικοι που θα είχαν δυσκολία να µείνουν ξύπνιοι σε µια συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου – έτσι κανείς δεν παρεξήγησε τη µικρή Βιτόρια που αποκοιµήθηκε στην αγκαλιά της µητέρας της. Μόλις έξι εβδοµάδων, έγινε έτσι η µικρότερη συµµετέχουσα στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μπορεί η παρουσία της να µην ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της ψηφοφορίας σχετικά µε την επιβολή νέων κανόνων στις φαρµακευτικές εταιρείες, αποτέλεσε όµως τη βάση της προσπάθειας της µητέρας της για να αναδείξει τα διλήµµατα που αντιµετωπίζουν σήµερα οι εργαζόµενες µητέρες.

Η 35χρονη Λίτσια Ροντσούλι, που είναι εκλεγµένη ευρωβουλευτής µε το κόµµα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εργαζόταν ως νοσοκόµα και αργότερα έγινε διευθύντρια σε νοσοκοµείο πριν ασχοληθεί µε την πολιτική. Στο Ευρωκοινοβούλιο είναι µέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δηµόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίµων. «Βρίσκοµαι συµβολικά εδώ µε την κόρη µου για να υπογραµµίσω ότι δεν είναι εύκολο στις γυναίκες να συνδυάσουν την εγκυµοσύνη και τη µητρότητα µε την εργασία, την επαγγελµατική µε την οικογενειακή ζωή», δήλωσε η Ροντσούλι, η οποία όµως διευκρίνισε ότι δεν έχει ενθουσιαστεί από ευρωπαϊκά σχέδια που συζητιούνται για να βελτιωθούν οι παροχές στις γυναίκες µετά τη γέννα. «Δεν ζητώ µεγαλύτερη άδεια γέννας», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής, που επέστρεψε στη δουλειά της ένα µήνα µετά τον τοκετό, «αλλά καλύτερους όρους εργασίας για τις µητέρες». Η Ροντσούλι ανήκει στο κύµα των νεαρών Ιταλίδων που συµµετείχαν στα ψηφοδέλτια του κόµµατος του Μπερλουσκόνι. Ο ιταλός πρωθυπουργός µάλιστα την είχε επισκεφθεί στο µαιευτήριο στο Μιλάνο, µια ηµέρα αφότου γέννησε την κόρη της.

Θηλασµός στο έδρανο
Στην Αυστραλία πάντως η φροντίδα για τις µητέρες φαίνεται ότι έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο. Πριν από µερικά χρόνια η Ολυµπιονίκης σκιέρ Κίρτσι Μάρσαλ είχε εµφανιστεί στο τοπικό κοινοβούλιο της Βικτόρια και είχε θηλάσει το µόλις 11 ηµερών µωρό της µέσα στην αίθουσα την ώρα της συζήτησης, προκαλώντας µεγάλη αναταραχή. Λίγο µετά, το τοπικό κοινοβούλιο προχώρησε στην υιοθέτηση νέων κανόνων, βάσει των οποίων επιτρέπεται στις µητέρες που έχουν γεννήσει πρόσφατα να θηλάζουν τα παιδιά τους εκεί. Τώρα, στην Αυστραλία γίνεται προσπάθεια να υιοθετήσουν το ίδιο µέτρο όλα τα τοπικά κοινοβούλια, καθώς και το εθνικό.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Νατάσα Μπαστέα -εφ. Τα Νέα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: