8/5/09

Η ανασφάλεια τους οδηγεί σε μεταπτυχιακά


Το 93% των Ελλήνων αποφοίτων θεωρεί ότι ένας μόνο τίτλος δεν αρκεί

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίου, συγκεκριμένα το 93%, θεωρούν ότι ένα μόνο πτυχίο δεν αρκεί για να τα καταφέρουν στη δύσκολη αγορά εργασίας. Aντίθετα, απαραίτητες είναι και οι μεταπτυχιακές σπουδές.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) του Πανεπιστημίου Πειραιώς. «Η ανασφάλεια στην αγορά εργασίας οδηγεί τους πτυχιούχους σε περαιτέρω σπουδές ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Αυτό όμως ουσιαστικά μειώνει την αξία του πρώτου πτυχίου, καθώς οι πτυχιούχοι δεν το εμπιστεύονται. Εκτιμώ ότι η παρούσα οικονομική κρίση θα αυξήσει τη ζήτηση», ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής του προγράμματος κ. Λεωνίδας Χυτήρης.

«Ηθελα περισσότερη εξειδίκευση σε συγκεκριμένα αντικείμενα» ανέφερε στην «Κ» ο οικονομολόγος κ. Ιωάννης Καπανταϊδάκης, ο οποίος παρακολουθεί το πρόγραμμα MBA του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ανεπάρκεια

Βέβαια, η μεγάλη ζήτηση καθιστά ανεπαρκείς τις προσφερόμενες θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στα ελληνικά ΑΕΙ, παρά την αύξησή τους τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέσα στην τελευταία εξαετία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αυξήθηκαν κατά 54%. Από τους 50.057 το ακαδημαϊκό έτος 2002 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 77.167 το 2008. Εξ αυτών οι 39.455 φοιτούν σε master και οι 37.712 είναι υποψήφιοι διδάκτορες. Υπολογίζεται ότι σε δέκα προπτυχιακούς αντιστοιχούν τέσσερις μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Υψηλότερο κόστος

Στα ελληνικά ΑΕΙ συνολικά οργανώνονται 463 μεταπτυχιακά προγράμματα. Μάλιστα, σε αυτό τον αριθμό δεν έχουν συνυπολογισθεί τα 26 μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία οργανώνονται από ξένα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τα ΤΕΙ. Από την άλλη, ο μικρός αριθμός μεταπτυχιακών στην Ελλάδα οδηγεί πολλούς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα επιλεγούν από ένα ελληνικό ΑΕΙ με αποτέλεσμα να κατευθύνονται σε ξένα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, περίπου 13.000 ελληνόπουλα παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού - η συντριπτική πλειονότητα αυτών στη Βρετανία και κατόπιν στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Στον χώρο, επίσης, από καιρό έχουν εισέλθει τα διάφορα ελληνικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ιδρύματα. Ομως, δεν είναι μόνο οι λίγες θέσεις που οδηγούν πολλούς στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές. Οι τέσσερις στους δέκα επιλέγουν ΑΕΙ εξωτερικού γιατί θεωρούν ότι απαιτούνται λιγότερα προσόντα, έστω κι αν το κόστος είναι πολύ υψηλότερο.

Αντίθετα, δύο στους δέκα επιλέγουν ελληνικά ΑΕΙ, επειδή κρίνουν ότι απαιτούνται λιγότερα προσόντα για να γίνουν δεκτοί.

Στην Ελλάδα τα δίδακτρα κυμαίνονται από 4.000 ευρώ έως και 14.000 για το σύνολο της διάρκειας του μεταπτυχιακού, δηλαδή για 18 μήνες.

Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού τα δίδακτρα κυμαίνονται από 12.000 ευρώ έως 55.000 ευρώ.

Ισχυρό χαρτί

Βέβαια, η ζήτηση ανά αντικείμενο ποικίλλει, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στη διοίκηση επιχειρήσεων, στην οποία ο μεταπτυχιακός τίτλος αποτελεί ισχυρό χαρτί τόσο για όσους ψάχνουν πρώτη δουλειά (οι κάτοχοι ΜΒΑ βρίσκουν δουλειά κατά μέσο όρο σε 3 έως 6 μήνες), όσο και για εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την καριέρα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Χυτήρη κάθε χρόνο οι αιτήσεις για τις περίπου 800 θέσεις που προσφέρουν τα πέντε ΜΒΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα προσεγγίζουν τις 6.500. Και αυτό διότι το 96% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων είναι σημαντικό για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

Επαγγελματικά προσόντα

Η ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές δεν αφορά μόνο τους αποφοίτους οικονομικών ΑΕΙ ή τους πτυχιούχους σπουδών με μεγάλη ανεργία. Στην... ουρά για μεταπτυχιακό κάθονται ακόμη και μηχανικοί και γιατροί που ήδη εργάζονται με στόχο να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα σε μία αγορά που όλο και δυσκολεύει.

Aρχίζουν σήμερα οι πανελλαδικές

Εναρξη σήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους περίπου 3.000 αποφοίτους ΤΕΕ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία από τις 2.366 θέσεις σε ΤΕΙ. Φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες - η μεγαλύτερη διάρκεια από τη θεσμοθέτησή τους, καθώς προστέθηκαν δύο νέες κατηγορίες υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Οι απόφοιτοι των ΤΕΕ ξεκινούν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις την Τρίτη 12 Μαΐου. Τρεις ημέρες αργότερα (την Παρασκευή 15/5) θα αρχίσουν οι εξετάσεις για τους 91.320 υποψήφιους Λυκείων (73.750 μαθητές της Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ-Ομάδας Β’ και οι 17.570 απόφοιτοι προηγούμενων ετών), οι οποίοι θα διεκδικήσουν 69.586 θέσεις σε ΑΕΙ.

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Απόστολου Λακασά - εφ. Η Καθημερινή, 05-05-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: