Επί είκοσι χρόνια σχεδόν, οι ηγέτες της Αλ Κάιντα καταφέρονταν εναντίον των δικτατόρων του αραβικού κόσμου χαρακτηρίζοντάς τους αιρετικούς και ανδρείκελα της Δύσης και απαιτούσαν την καθαίρεσή τους. Τώρα, ol λαοί, ο ένας μετά τον άλλο, εξεγείρονται για να ανατρέψουν τους ηγέτες τους και η Αλ Κάιντα δεν έχει παίξει κανέναν απολύτως ρόλο σε αυτό
Τα κινήματα αντίστασης που εμφανίστηκαν τόσο ξαφνικά αποστασιοποιούνται από δύο βασικές αρχές της ιδεολογίας της Αλ Κάιντα: τη δολοφονική βία και το θρησκευτικό φανατισμό. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν τη βία μόνο ως άμυνα, αντιμετωπίζουν το Ισλάμ ως δευτερεύοντα παράγοντα και ενστερνίζονται τη δημοκρατία, πεποιθήσεις που βδελύττεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν.
Για πολλούς μελετητές τα πρόσφατα γεγονότα φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά τού τέλους εποχής της Αλ Κάιντα, καθώς κάνουν τους τζιχαντιστές να μοιάζουν με αμέτοχους θεατές της Ιστορίας και παράλληλα προσφέρουν στους νέους μουσουλμάνους μια ελκυστική εναλλακτική.
«Προς το παρόν τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα για την Αλ Κάιντα. Η δημοκρατία είναι πάντα δυσάρεστη για τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Πολ Πίλαρ, ο οποίος ασχολούταν με τη μελέτη της τρομοκρατίας και της Μέσης Ανατολής στη CIA και τώρα ανήκει στο δυναμικό του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν στην Ουάσιγκτον.
Αν οι ηγέτες του δικτύου των τρομοκρατών φιλοδοξούν να αδράξουν την ευκαιρία, τα νέα είναι μάλλον δυσάρεστα γι' αυτούς, διότι φαίνεται ότι οι αντιδράσεις τους δεν είναι έγκαιρες. Ο νούμερο δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαουάχρί, έκανε τρεις ασυνάρτητες δηλώσεις από το θεωρούμενο κρησφύγετο του στην περιοχή των συνόρων Πακιστάν- Αφγανιστάν, οι οποίες δεν ήταν εναρμονισμένες με την επικαιρότητα, δεδομένου ότι δεν αναφερόταν σ' αυτές τίποτα απολύτως για την ανατροπή του Μουμπάρακ, η κυβέρνηση του οποίου είχε φυλακίσει και βασανίσει τον Αλ Ζαουάχρί τη δεκαετία του 1980
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εξεγέρσεις έχουν προσελκύσει ορισμένους τζιχαντιστές. Ενας Αλγερινός με διασυνδέσεις στην Α Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), το βραχίονα του δικτύου στη Βόρειο Αφρική, χαιρέτισε τις εξεγέρσεις και δήλωσε ότι οι μαχητές επέστρεψαν από την εξορία για συμμετάσχουν στη μάχη της Λιβύης, παίρνοντας όπλα από οπλοστάσια της κυβέρνησης. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μάχονται και στη συνέχεια να οικοδομήσουμε ένα ισλαμικό κράτος», δήλωσε σχετικά ο άνδρας, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Αμπού Σαλμάν.
Ο Αμπού Καλέντ, ιορδανός τζιχαντιστής που πολέμησε στο Ιράκ στο πλευρό του ηγέτη των ανταρτών Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι, υπονόησε ότι η Αλ Κάιντα θα έχει μακροπρόθεσμο όφελος από τις διαψευσμένες ελπίδες των εξεγερθέντων. «Σε τελευταία ανάλυση, πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η αλλαγή στην Αίγυπτο και τα άλλα κράτη; Οι απογοητευμένοι διαδηλωτές θα είναι πολλοί και τότε θα συνειδητοποιήσουν ποια είναι η μοναδική λύση. Είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά θα εξυπηρετήσουν τους δικούς μας στόχους».
Ο Μάικλ Σόιερ, βιογράφος του μπιν Λάντεν και επικεφαλής της μονάδας μπιν Λάντεν της CIA στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πιστεύει ότι αυτός ο ενθουσιασμός δεν είναι απλώς ευσεβής πόθος, αλλά έχει ρεαλιστικές βάσεις. Επισήμανε ότι οι Αμερικανοί έχουν εκτιμήσει εσφαλμένα τις εξεγέρσεις επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στους κοσμικούς, αγγλόφωνους, εκδυτικισμένους διαδηλωτές που είναι φυσικό να προσελκύουν τις τηλεοπτικές κάμερες. Συνέχισε διευκρινίζοντας ότι από τις φυλακές της Αιγύπτου μόνο έχουν απελευθερωθεί χιλιάδες ισλαμιστές και ότι η αναγκαστική παραίτηση του εχθρού της Αλ Κάιντα, Μουμπάρακ, θα συνδράμει στην ολοκληρωτική αναγέννηση κάθε πτυχής του ισλαμισμού, συμπεριλαμβανομένων της Αλ Κάιντα και των συμμάχων της.
Αυτή τη στιγμή μπορεί η Αλ Κάιντα να βαδίζει σε ολισθηρό έδαφος, αλλά το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση Ομπάμα. Εδώ και μια δεκαετία, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το μουσουλμανικό κόσμο ως πηγή τρομοκρατικής βίας και αυτός υπήρξε ένας από τους λόγους για τους οποίους τόσο η κυβέρνηση Μπους όσο και η κυβέρνηση Ομπάμα διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τα απολυταρχικά καθεστώτα.
«Πρέπει να επανεξεταστεί πολύ σοβαρά ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ συνδιαλέγονται με αυτό το τμήμα του πλανήτη», τόνισε ο Κ. Μπούκεκ, ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη της Μέσης Ανατολής στον οργανισμό Carnegie Endowment for International Peace, και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι πλέον η ασφάλειά μας δεν διαφυλάσσεται με τίμημα την κακή διακυβέρνηση αυτών των κρατών και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολιτών τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου