16/5/12

Πάγωσε η Ευρώπη


TA NEA  07.05.2012
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ - Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ

Για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει την οργή των ελλήνων ψηφοφόρων κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται σε «δύο νέα πρόσωπα» της ελληνικής πολιτικής σκηνής: τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Για «καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη» αποτέλεσμα έκανε λόγο η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» αναφερόμενη στις ελληνικές εκλογές και γράφοντας για «μαύρα σύννεφα και πάλι» επάνω από την Αθήνα. Γενικά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επέμειναν στις δυσκολίες που υπάρχουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και στην επιστροφή των αμφιβολιών για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Υπό τον τίτλο «Οι Ελληνες επιλέγουν το χάος» η «Μπιλντ» έκανε λόγο για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών». Ο αρθρογράφος της εφημερίδας αμφισβήτησε ότι υπάρχει πλέον πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισήμανε: «Για να το πούμε ωμά, είναι εντελώς ασαφές αν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις». «Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή» ήταν ο τίτλος της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», η οποία αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας. Το περιοδικό «Σπίγκελ» έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι τα μεγάλα κόμματα τιμωρήθηκαν, τα άκρα - αριστερά και δεξιά - ενισχύθηκαν και το πρόγραμμα λιτότητας βρίσκεται σε κίνδυνο. Για το Δεύτερο Γερμανικό Κανάλι ZDF το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι «κόλαφος για τα κυβερνητικά κόμματα».
Στην Ιταλία η εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» υπό τον τίτλο «Χάος στην Ελλάδα» έκανε λόγο για κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και για ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών. Στη Γαλλία η «Μοντ» στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρθηκε στην είσοδο της άκρας Δεξιάς στο Κοινοβούλιο και στην ισχυρή άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι αναλυτές του οικονομικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης BFMTV χαρακτήρισαν «ανησυχητικά» τα αποτελέσματα, με τον σχολιαστή Ολιβιέ Μαζερόλ να υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα μπορεί να διανύσει περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία θα υποχρεώσει τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας να συνεργασθεί άμεσα με την Καγκελάριο της Γερμανίας για να αποφασίσουν από κοινού πώς θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση». Η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» στάθηκε και αυτή, όπως και η «Μοντ», στην είσοδο της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» στη Βουλή, ενώ η «Λιμπερασιόν» επέμεινε περισσότερο στη μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απέδωσε στην αντίδραση κατά της σκληρής λιτότητας.
«Συντριβή των σοσιαλιστών και των συντηρητικών στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς», που τόνισε ότι «οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή» σημειώνοντας την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των πιο ριζοσπαστικών.
Ως καταψήφιση της έως τώρα οικονομικής πολιτικής και τιμωρία των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμούν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών οι περισσότερες ανταποκρίσεις των αμερικανικών ΜΜΕ, τα οποία τονίζουν ιδιαίτερα την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» επισημαίνουν ότι οι έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται να επανασχεδιάζουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη, ενισχύοντας «την άκρα Αριστερά και τη νεοναζιστική Δεξιά». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κατακερματισμός της ψήφου αναμένεται να έχει ως συνέπεια την «εξαιρετική δυσκολία για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Η «Ουάσιγκτον Ποστ» καταγράφει την «ανατροπή του πολιτικού συστήματος και την κατάρρευση της πολιτικής που ακολουθήθηκε έως τώρα με τις επιλογές του Μνημονίου».

Οι απώλειες. «Σφυροκοπήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές τα μεγάλα κόμματα», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ, «λόγω της εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας». Στις απώλειες των μεγάλων κομμάτων αναφέρεται και το BBC, που παρατηρεί ότι είναι διάχυτη η οργή και η αγανάκτηση στην Ελλάδα εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας. Την καλπάζουσα αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» προσπαθώντας να διερευνήσουν την πολιτική του κόμματος, ενώ το CNN δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δραματική άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. «Εντυπωσιακή ανατροπή» χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή το αμερικανικό δίκτυο, που αναφέρει ότι «η σημασία του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα ίσως αποδειχθεί πιο κρίσιμη από ό,τι στη Γαλλία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: