21/5/12

Δρόμοι


ΤΑ ΝΕΑ / THE NEW YORK TIMES   18.05.2012
ΤΩΝ Randal X. Archibold και Damien Cave

Tα ζευγάρια...
… περπατούσαν χεράκι χεράκι. Τα παιδιά έπαιζαν. Η ζωή είχε επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Τα 49 ακέφαλα πτώματα που είχαν βρεθεί την προηγουμένη λίγο πιο κάτω, με τα χέρια και τα πόδια κομμένα, είχαν απομακρυνθεί. Σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο από εκεί, ο Φρανσίσκο Ουμπέρτα περίμενε δίπλα σε ένα γεμάτο εστιατόριο να αγοράσει εισιτήρια για την ταινία «Οι εκδικητές». «Το ξέρω ότι είναι τρομακτικό», είπε. «Αλλά τι μπορείς να κάνεις;». Ο Ουμπέρτα είχε ακούσει στο ραδιόφωνο για τα πτώματα που βρέθηκαν την Κυριακή στην Καντερεΐτα Χιμένες. Οπως είπε, όμως, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είχαν προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε όσο αυτοί κάνουν ό,τι κάνουν».
Οι πολίτες…
… του Μεξικού φαίνεται να έχουν πια συνηθίσει στο θέαμα πτωμάτων στις γωνίες των δρόμων, μέσα σε εστιατόρια ή κρεμασμένα από γέφυρες. Από τότε που ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν άρχισε την επίθεση εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, πριν από έξι χρόνια, 50.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εγκλήματα που σχετίζονται με το εμπόριό τους. Το Μεξικό έχει βυθιστεί σε συλλογική απάθεια και δεν είναι λίγοι οι Μεξικανοί που ενοχλούνται από αυτό. «Για πολλούς Μεξικανούς, αυτοί οι φόνοι είναι κάτι αποκρουστικό, τους απαλλάσσουν όμως και από τους "κακούς"», επισημαίνει ο Χόρχε Καστανιέδα Γκουτμάν, πρώην υποψήφιος για την Προεδρία. Στην τελευταία υπόθεση, ορισμένα από τα θύματα ενδέχεται να ήταν πράγματι παράνομοι. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι δράστες πρέπει να ανήκουν στη συμμορία Σέτα, η οποία είναι γνωστή για τις ωμές μεθόδους που χρησιμοποιεί. Πιθανότατα οι δολοφονίες έγιναν σε αντίποινα για μαζικές δολοφονίες από τη συμμορία Σιναλόα.
Οι δύο συμμορίες…
… είναι οι ισχυρότερες του Μεξικού. Η Σιναλόα μεταφέρει ναρκωτικά από το Δυτικό Μεξικό προς Βορρά. Η Σέτα δημιουργήθηκε μεταγενέστερα από πρώην στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων. Η μια συμμορία εισβάλλει στις περιοχές της άλλης και αφήνει πίσω πτώματα για εκφοβισμό. Το τελευταίο κύμα βίας φαίνεται πως προκλήθηκε όταν μια συμμορία με το όνομα Φονιάδες της Σέτα άφησαν 35 πτώματα σε μια λεωφόρο της πόλης Βερακρούς σε ώρα αιχμής. Δύο μήνες αργότερα, βρέθηκαν 26 πτώματα στην Γκουανταλαχάρα, ένα οχυρό της Σιναλόα. Στις 4 Μαΐου 23 πτώματα, από τα οποία 14 ήταν ακέφαλα, βρέθηκαν στην πολιτεία Ταμαουλίπας. Εννέα κρέμονταν από μια γέφυρα.
Αυτή η βία…
… κάνει πολλούς ανθρώπους να κοιτάξουν προς άλλη κατεύθυνση. «Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε παρατηρήσει όταν ποντίκια εκτίθενται σε ανεξέλεγκτα ηλεκτροσόκ», λέει η Μαρία Αντόνια Παδίγια Βάργκας, συντονίστρια μιας ομάδας ψυχολογικής έρευνας. Αποστάσεις κρατούν και οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία. Πολλοί Μεξικανοί πιστεύουν ότι όποιος και να κερδίσει δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα. Η συμμετοχή στις εκλογές της 1ης Ιουλίου αναμένεται, έτσι, να είναι μικρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: