16/5/12

[Πρόσωπα] Ο πάστορας και ο διαφωνών


TA NEA  07.05.2012 
Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Ο Μπομπ Φου, ένας 44χρονος πάστορας στο Δυτικό Τέξας, πατέρας τριών παιδιών και ιδρυτής μιας άλλοτε σκοτεινής οργάνωσης ευαγγελικών, είναι η κύρια επαφή πολλών αμερικανών αξιωματούχων με τον τυφλό κινέζο διαφωνούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ. Και καθώς χρηματοδοτείται αφειδώς από τους συντηρητικούς μεγιστάνες του πετρελαίου και τις εκκλησίες της αμερικανικής Ζώνης της Βίβλου, του «φέουδου» των Μπους, αρκετοί αναρωτιούνται μήπως η εκδήλωση της υπόθεσης στην παρούσα συγκυρία έχει απλώς στόχο να πλήξει προεκλογικά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δυσχεραίνοντας τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει έναν στρατηγικό διάλογο με το Πεκίνο. Χθες φαινόταν πάντως ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο δεν θα επιτρέψουν να εκτροχιαστούν οι εν λόγω προσπάθειες από την υπόθεση του Τσεν και αυτό μπορεί να σημάνει ότι θα επιτραπεί στον κινέζο διαφωνούντα να μεταβεί στις ΗΠΑ. Μαζί με τον γολγοθά του, ενδέχεται να λήξει έτσι ένα ζήτημα που μπορεί να βλάψει σοβαρά τις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Μπομπ Φου και η σύζυγός του έχουν ιδρύσει τη μη κυβερνητική οργάνωση China Aid, η οποία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικρίνει δριμύτατα την κινεζική πολιτική του ενός παιδιού και τις απάνθρωπες καταχρήσεις που αυτή επιφέρει. Για τους συντηρητικούς της Ζώνης της Βίβλου η μάχη κατά της πολιτικής του ενός παιδιού είναι μια μάχη κατά των αμβλώσεων, την οποία είναι πρόθυμοι να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν. Ο γολγοθάς του Τσεν, ο οποίος διώκεται σκληρά στην Κίνα επειδή ως αυτοδίδακτος δικηγόρος υπερασπίστηκε την υπόθεση γυναικών που υποχρεώνονται να υποβληθούν σε στείρωση ή σε άμβλωση μερικές φορές ακόμη και ημέρες πριν από τον τοκετό, έγινε λάβαρο για αυτούς. Η ευκαιρία να πλήξουν προεκλογικά τις προσπάθειες του Ομπάμα για άνοιγμα προς το Πεκίνο ήταν επίσης ευπρόσδεκτη.
Ο Φου μίλησε με τον Τσεν πριν και μετά τις 22 Απριλίου και τη δραματική δραπέτευσή του από το σπίτι όπου κρατούνταν για να βρει καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εγκατέλειψαν τον διαφωνούντα όταν αυτός μεταφέρθηκε από την πρεσβεία σε νοσοκομείο και διέκοψε την κατάθεση που έδινε σε επιτροπή του Κογκρέσου (σχετικά με τον Τσεν) για να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον κινέζο διαφωνούντα ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο - συνακροατής ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Κρίστοφερ Σμιθ.
Ο Φου κατάγεται από την επαρχία Σαντόνγκ της Ανατολικής Κίνας, όπως και ο Τσεν, και οι σύζυγοί τους κατάγονται αμφότερες από το χωριό Λινγί. Είχε πολιτική δράση από την εποχή όπου ήταν φοιτητής και το 1989 συμμετείχε στις διαμαρτυρίες της Πλατείας Τιανανμέν. Συνελήφθη με τη σύζυγό του, τη Χέιντι Κέι, το 1996 επειδή οργάνωναν παράνομες θρησκευτικές λειτουργίες και το 1997 το ζευγάρι διέφυγε από την Κίνα: η Χέιντι είχε μείνει έγκυος και φοβούνταν ότι μπορεί οι Αρχές να την υποχρέωναν να υποβληθεί σε άμβλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: