2/3/10
Σπάνια είδη ζώων ψύχονται για το μέλλον
Νιουπορτ, Ρόουντ Αϊλάντ- Σε μια έκταση 18 εκταρίων, το ίδρυμα SVF είναι το μοναδικό στις ΗΠΑ που ασχολείται αποκλειστικά με την αναπαραγωγή σπάνιων ειδών οικόσιτων ζώων τα οποία εκτρέφονται με φυσικό τρόπο, καταψύχοντας το σπέρμα και τα έμβρυα τους μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται κρυοσυντήρηση. Στο ίδρυμα διατηρούνται περίπου 45.000 δείγματα από 20 σπάνια είδη ζώων μέσα σε υγρό άζωτο που ψύχεται στους μείον 191 βαθμούς Κελσίου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατεψυγμένη Κιβωτό του Νώε.
Ο Τσιπ μια μυοτονική κατσίκα, ήταν η απόδειξη ότι το ίδρυμα έχει τελειοποιηθεί σε αυτή τη διαδικασία. Στις αρχές του 2004, όταν ήταν έμβρυο έξι ημερών, αφαιρέθηκε από τη μήτρα της μητέρας του και πέρασε τους επόμενους μήνες στην ψύξη. Αφού αποψύχθηκε και μετεμφυτεύτηκε στη μήτρα μιας παρένθετης μαλτέζικης κατσίκας, ενός συνηθισμένου είδους, γεννήθηκε στις 7 Μαϊου του ίδιου έτους ως μια απολύτως φυσιολογική μυοτονική κατσίκα. Κάθε φορά που το ίδρυμα καταψύχει έναν αριθμό εμβρύων από ένα νέο είδος, αποψύχει κάποια από αυτά και τα μετεμφυτεύει σε παρένθετα ζώα.
Οι μύες στις μυοτονικές κατσίκες παγώνουν όταν κάτι τις τρομάζει, με αποτέλεσμα τα ζώα να ακινητοποιούνται και να πέφτουν για περίπου 10 δευτερόλεπτα στο πλάι. Αυτό το χαρακτηριστικό προφανώς, δεν λειτουργεί προς όφελος ενός μικρού μηρυκαστικού κάθε φορά που τρομάζει από ένα άλλο ζώο που του επιτίθεται, επομένως είναι εύκολο να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο οι μυοτονικές κατσίκες σαν τον Τσιπ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Τα τεράστια πρόβατα κότσγουολντ είναι πολύ μεγάλα και αναπτύσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς για να γίνουν εμπορικώς αποδεκτά. Τα βοοειδή του Ντέβον είναι διπλής χρήσης, γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα σε μια οικονομία η οποία απαιτεί εξειδίκευση.
Κατα τ’άλλα, όμως οι τετράποδοι απόκληροι του ιδρύματος είναι ιδανικοί για να καλύψουν τις ανάγκες που υπαγορεύουν οι νέες τάσεις στη μαγειρική και την κτηνοτροφία.
Ο Πίτερ Μπόρντεν εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος SVF, είπε: «Ο κόσμος θέλει να έχει πολλές επιλογές σε μια εποχή κατά την οποία επικρατεί η νοοτροπία τα ζώα που εκτρέφονται για εμπορικούς λόγους να μην αποκλίνουν από το βασικό πρότυπο». Ο Τσιπ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κεμπάμπ, αλλά μια ματιά στο γεροδεμένο σουλούπι του αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι έχει πολύ κρέας.
Ο Τζόρτζ Σάπερσταϊν, επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος και πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υγείας του πληθυσμού στη Σχολή Κτηνιατρικής Κάμινγκς του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Μασαχουσέτη, δήλωσε: «Δείτε αυτό το εγχείρημα σαν μια δικλίδα ασφαλείας. Αν συνέβαινε κάτι καταστροφικό αν ένα είδος επιδημίας αφάνιζε τα οικόσιτα ζώα, αυτά τα κατεψυγμένα έμβρυα θα διετίθεντο και σε μια γενιά θα ξαναπιάναμε δουλειά».
Ο Σάπερσταϊν τόνισε ότι παρ’όλη την αποδοτικότητα τους, τα σημερινά οικόσιτα ζώα είναι ένα μάτσο αδύναμων ζώων που αναπαράγονται μέσω της διασταύρωσης ειδών που έχουν στενή συγγένεια μεταξύ τους με στόχο τη διατήρηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Πριν από πενήντα χρόνια, υπήρχαν περίπου έξι διαδεδομένα γαλακτοπαραγωγικά είδη ζώων στις ΗΠΑ. Σήμερα, όμως σύμφωνα με τη Lindsey Worden of Holstein Association USA, οι 8,6 εκατ. ασπρόμαυρες αγελάδες που υπάρχουν στην Αμερική αποτελούν το 93% των γαλακτοπαραγωγικών κοπαδιών της χώρας.
Τα μισά γονίδια των σημερινών ασπρόμαυρων αγελάδων προέρχονται από λιγότερους από 20 ταύρους.
Ο Μπόρντεν δήλωσε: «Τα είδη ζώων που εκτρέφονται με φυσικό τρόπο δεν υποβάλλονται σε μια συνεχή διαδικασία ‘βελτίωσης’ από τους ανθρώπους. Αναπτύσσονται μέσω της φυσικής διαδικασίας της επιβίωσης του ισχυρότερου και μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Συνήθως, τα σπάνια είδη είναι πολύ αποδοτικά στον τοκετό και τη φροντίδα των μικρών τους. Μπορούν να επιβιώσουν με τεράστια επιτυχία σε βοσκοτόπια που τους είναι οικεία, ενώ πολλά ξέρουν πώς να αποφεύγουν τους εχθρόυς τους».
Το ίδρυμα που είναι μη κερδοσκοπικό είναι δημιούργημα της Ντόρανς Χιλ Χάμιλτον. Η 82χρονη Χάμιλτον περνά τα καλοκαίρια της στο Νιούπορτ και κληρονόμησε ένα μεγάλο μερίδιο της Campbell Soup Company, που παράγει συσκευασμένες σούπες. Ούσα ένθερμη οικολόγος, αποφάσισε να δημιουργήσει μια τράπεζα κατεψυγμένου γενετικού υλικού οικόσιτων ζώων που είναι υπό εξαφάνιση. Ο ετήσιος προϋπολογισμός λειτουργιας των εγκαταστάσεων κυμαίνεται περίπου στα 2 εκατ. δολάρια, τα οποία χορηγούνται από τη Χάμιλτον.
Έχοντας τελειοποιήσει τις τεχνικές της κρυογονικής, το SVF έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες του, ενημερώνοντας το κοινό για τη σημασία της προστασίας των ειδών που εκτρέφονται με φυσικό τρόπο.
Ο Μπόρντεν ανέφερε: «Πρέπει να τα τρώμε αυτά τα ζώα για να τα σώσουμε. Επί της ουσίας, η τροφή είναι ο λόγος για τον οποίο τα είδη που εκτρέφονται με φυσικό τρόπο είναι τόσο σημαντικά».
Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Barry Estabrook- εφ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, The New York Times, 31-01-2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου