4/3/10
Δεν χρειαζεται πια να προσπαθείτε για τίποτα
Είτε πρόκειται για το τέλειο σώμα, για την τέλεια μπριζόλα ή το τέλειο ρούχο, οι άνθρωποι θέλουν να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους χωρίς να κουραστούν πολύ. Απ’ότι φαίνεται η απόκτηση μιας νέας επιδεξιότητας, η επικοινωνία με τους γύρω μας ή ακόμη και η δοκιμή του φαγητού δεν είναι πλέον απαραίτητες.
Φαντάζεστε πως θα ήταν να μη χρειάζεται να έχετε το νου σας στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε; Υπάρχει μια νέα συσκευή που το κάνει για λογαριασμό σας. Η πρώτη αυτόνομη συσκευή μαγειρικής εν κενώ για ερασιτέχνες μάγειρες που συνδυάζει την ήπια, σταθερή θερμότητα με το αεροστεγές κλείσιμο, κυκλοφόρησε στην αγορά πρόσφατα, σύμφωνα με τους Times. Τώρα , τα φαγητά είναι συσκευασμένα μέσα σε αεροσταγείς σακούλες οι οποίες τοποθετούνται μέσα στη λεκάνη της συσκευής που το νερό της έχει ελεγχόμενη θερμοκρασία. Ωστόσο υπάρχουν και μειονεκτήματα. Ο σεφ Τόμας Κέλερ γράφει στο βιβλίο του «Under Pressure»: Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι στις τεχνικές μαγειρικής στις οποίες τα περισσότερα γίνονται αυτόματα. Εκμηδενίζοντας την αναγκαιότητα συμμετοχής σας στην μαγειρική, εκμηδενίζεται και η δεξιοτεχνία σας».
Όμως, τείνουν να εκμηδενιστούν και οι βασικές επιδεξιότητες που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση ενός παιχνιδιού. Επειδή τα παιχνίδια τοποθετούνται σε ολοένα και πιο πεπιεσμένες συσκευασίες, για να μειωθεί το κόστος αποστολής και εργασίας, καθώς και ο χώρος που καταλαμβάνουν στα ράφια των μαγαζιών, η συναρμολόγηση τους έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκη, όπως αναφέρουν οι Times.
Κάποιος, αναφερόμενος στο παιχνίδι κατασκευών Marble Mania Extreme, έγραψε στο Amazon.com : «ΘΕΕ ΜΟΥ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!».
Η Σίμι Κέρμαν συνιδιοκτλήτρια τεσσάρων καταστημάτων παιχνιδιών στη μητροπολιτική Περιοχή Βαλτιμόρης-Ουάσιγκτον, κατανοεί την αναστάτωση των πελατών της και γι’αυτό ορισμένα παιχνίδια συναρμολογούνται εκ των προτέρων από τους υπαλλήλους της, ενώ κάποια άλλα συναρμολογούνται έναντι ενός συμβολικού ποσού. Αναφερόμενη στους πελάτες της, δήλωσε στους Times: «Οι επιδεξιότητες τους δεν είναι τόσο εξειδικευμένες όσο παλιότερα».
Πολλές εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών έχουν αυξήσει τα τελευταία τρία χρόνια τις γραμμές εξυπηρέτησης πελατών τους, όπως εξηγησε ο Ρέιν Ράις, αναλυτής τάσεων της Ένωσης Παραγωγών Παιχνιδιών των ΗΠΑ, στους Times.
Δεν είναι όμως πάντοτε απαραίτητο να επικοινωνεί κανείς με άλλους ανθρώπους για να ζητήσει βοήθεια. Μπορεί απλώς να την κατεβάσει ηλεκτρονικά, όπως έκανε η 22χρονη Τέιλορ Ντίσερ, όταν ήθελε να αγοράσει ένα καινούργιο λιπ γκλος. Αντί να ξοδέψει χρόνο δοκιμάζοντας διάφορες αποχρώσεις με τη βοήθεια κάποιας πωλήτριας, το έκανε μέσω μιας εφαρμογής του κινητού της, του Make up. Μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, η Ντίσερ δοκίμαζε εικονικά λιπ γκλος κάθε λογής χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία της που ανέβασε ηλεκτρονικά, ώσπου τελικά βρήκε το συγκεκριμένο ροζ που έψαχνε.
Είναι άραγε, πιθανό να πάψουμε να χρησιμοποιούμε καλλυντικά; Όπως εγραψαν οι Times, μπορούμε να γλιτώσουμε από τα χρονοβόρα τελετουργικά ομορφιάς ή τις επισκέψεις στο δερματολόγο, καθώς τώρα, είναι δυνατόν να διατηρηθούμε νέοι και όμορφοι τρώγοντας και πίνοντας. Στην Ασία, είναι πολύ δημοφιλές ένα είδος καφέ της Nescafe που περιέχει κολλαγόνο. Στην Ιαπωνία συγκεκριμένα, το κολλαγόνο περιέχεται σε ροφήματα γιαουρτιού και αποξηραμένα φρούτα, όπως έγραψαν οι Times.
Επομένως, χαλαρώστε και αφήστε τη δουλειά να γίνει μόνη της, γιατί πλέον δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε όλα με τα χέρια μας. Ή όπως το έθεσε η Κέρμαν: «Ίσως κανείς μας δεν έχει πια την ικανότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του». Ίσως όυτε καν την ικανότητα να προσπαθήσει.
Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο AnitaPatil-εφ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, The New York Times, 31-01-2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου