15/3/10

Γυναίκες στη δουλειά, άντρες στο σπίτι



Από τότε που το πρώτο φεμινιστικό κίνημα ώθησε τις γυναίκες να αφήσουν το σπίτι τους και να ακολουθήσουν την καριέρα τους, ακούστηκαν πολλές απόψεις σχετικά με το αν ο γάμος και οι ρομαντικές προσδοκίες των γυναικών θα αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μια οικονομικά ανεξάρτητη γυναίκα θα ήταν απειλή η ανακούφιση για τον άντρα της;
Τον Ιανουάριο μια μελέτη του κέντρου ερευνών Pew σχετικά με τη λεγόμενη «πρόοδο των γυναικών», έφερε το παραπάνω ερώτημα ξανά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο, σχεδόν για το 1/3 των γάμων στην Αμερική τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γυναίκα είναι περισσότερο μορφωμένη από το σύζυγο της. Επίσης, παρόλο που οι άνδρες ακόμα κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες, οι τελευταίες είναι σήμερα ο «κουβαλητής» της οικογένειας, με ποσοστό 22%, έναντι του 7% που ίσχυε το 1970.
Οι αλλαγές αυτές επέδρασαν ευνοϊκά στη σταθερότητα στο γάμο, συνεισφέροντας στη μείωση του ποσοστού των διαζυγίων και στη σύναψη περισσότερο ευτυχισμένων γάμων.
«Οι γυναίκες δεν νιώθουν πλέον την ανάγκη να παντρευτούν έχοντας ως κριτήριο τα λεφτά ή τη μόρφωση. Επομένως είναι πιο πιθανόν να επιλέξουν έναν άντρα που υποστηρίζει την ισότητα των δύο φύλων», υποστήριξε η Στέφανι Κουντζ, διευθυντρια ερευνών και εκπαίδευσης του Council on Contemporary Families και συγγραφέας του «Marriage, A History: How Love Conquered Marriage».
Η αλλαγή των ρόλων μέσα στο γάμο συχνά δεν είναι κάτι που έχουν σχεδιάσει τα ζευγάρια, αλλά αντίθετα, πρόκειται για μια αντίδραση στις απροσδόκητες οικονομικές πιέσεις. Κάτι τέτοιο συνέβη στη Σίνθια και τον Μπράιαν Γουάλντερ, από το Σπρινγκφιλντ της Μασαχουσέτης, οι οποίοι απέκτησαν τέσσερα παιδιά μέσα σε πέντε χρόνια. Παρόλο που οι δύο πρώτες εγκυμοσύνες της κ. Γουάλντερ ήταν προγραμματισμένες, τα δίδυμα αγόρια που ήρθαν με την τρίτη εγκυμοσύνη έπεισαν τους δύο γονείς ότι οι δαπάνες για την ημερήσια φροντίδα τους θα ήταν απαγορευτικές, εάν και οι δύο γονείς κρατούσαν τις δουλειές τους.
Η κ. Γουάλντερ είχε αναλάβει το μάρκετινγκ μιας ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία παρείχε ιατροφαρμακευτική ασφάλιση στην οικογένεια της κι έτσι, έπειτα από περίπου ένα χρόνο , ο 36χρονος σύζηγός της, που εργαζόταν ως σύμβουλος ακίνητης περιουσίας, επέλεξε να μείνει σπίτι. «Εαν πριν από πέντε χρόνια με ρωτούσατε εαν πίστευα ότι θα βρισκόμουν σε αυτή την κατάσταση, θα απαντούσα: Αποκλείεται» είπε.
Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πιστεύει πως η οικονομική ανεξαρτησία μιας γυναίκας αυξάνει τις πιθανότητες διαζυγίου, τα αποτελεσματα από τις ΗΠΑ αποδεικνύουν πως οι πιθανότητες έχουν μειωθεί από τότε που οι γυναίκες άρχισαν να βγάζουν τα δικά τους χρήματα. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 διαπιστώθηκαν 23 διαζύγια σε 1.000 ζευγάρια και από τότε έχουν μειωθεί στα 17.
Κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι οι οικονομικά ανεξάρτητες γυναίκες μπορούν να κάνουν καλύτερες επιλογές συντρόφου και έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να διαπραγματεύονται μέσα στο γάμο. Το αποτέλεσμα είναι ένας πιο δίκαιος γάμος και για τα δύο φύλλα.
Οι αλλαγές έχουν και το τίμημα τους. «Με τις γυναίκες να φέρνουν λεφτά και τους άντρες να μένουν στο σπίτι οι δυσκολίες είναι πολλές», εξήγησε η Αντρεα Ντουκετ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κάρλτον της Οταβα. Στο πρόγραμμα της με τίτλο «Bread and Roses», παρακολουθεί την πορεία ζευγαριών όπου οι γυναίκες έχουν το ρόλο του «κουβαλητή». Ωστόσο, η δυναμική «δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα πιστεύατε», τόνισε. «Δεν μπορείτε απλώς να αλλάξετε τους ρόλους των δύο φύλλων.
Οι άνδρες π.χ. μερικές φορές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στον αντίστοιχο ρόλο της γυναίκας ή να δεχτούν ότι εκείνη βγάζει περισσότερα λεφτά. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες αγωνίζονται να παραιτηθούν από το ρόλο που συνήθιζαν να ένουν μέσα στο σπίτι και από δουλειές όπως να ντύνουν τα παιδιά τους και να γεμίζουν το πλυντήριο πιάτων.
Επίσης, η κρίστεν Γ. Σπρίνγκερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς ανακάλυψε πως άνδρες ηλικίας 50 ετών, των οποίων οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερα από εκείνους, έχουν προβλήματα υγείας. Όσον αφορά ζευγάρια της έρευνάς της όσον αφορά τις μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές, ένας άντρας που βγάζει λιγότερα λεφτά απο τη γυναίκα του έχει 60% λιγότερες πιθανότητες να είναι καλά στην υγεία του, σε σχέση με άνδρες που βγάζουν περισσότερα από τις γυναίκες τους.
Επίσης, σε ζευγάρια που και τα δύο μέρη φέρνουν λεφτά στο σπιτι, αποδείχθηκε πως οι γυναίκες κάνουν 2/3 από τις δουλειές του σπιτιού, κατά μέσο όρο συμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν. Ωστόσο, οι αντρες συνεισφέρουν πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Μελέτες έχουν δείξει ότι, από τη δεκαετία του ΄60 το ποσοστό της συνεισφοράς του άνδρα στις δουλειές του σπιτιού έχει διπλασιαστεί και το ποσοστό του χρόνου που αφιερώνουν για τη φροντίδα των παιδιών τους έχει τριπλασιαστεί.
Η Λιν Πρινς Κουκ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία, ανακάλυψε πως τα ζευγάρια στην Αμερική που μοιράζονται τις ευθύνες του νοικοκυριού και δουλεύουν και τα δύο μέρη, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο σε σχέση με τα ζευγάρια στα οποία εργάζεται μόνο ο άνδρας.
Ο κ. Γουάλντερ είπε ότι κάποιες μαμάδες τον επαινούν λέγοντας του : «Είναι υπέροχο. Ο άνδρας μου δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο» και συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ότι υποτιμούν την αξία των ανδρων τους. Όλοι οι άνδρες θα μπορούσαν να τα καταφέρουν ακριβώς όπως όλες οι γυναίκες μπορούν και φέρνουν χρήματα στο σπίτι».

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Tara Parker-Pope -εφ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, The New York Times, 31-01-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: