16/3/10

Μάθημα επιχειρηματικότητας σε αγρότες



Εδώ και καιρό, κρατικοί φορείς και διεθνείς οργανισμοί στηρίζουν προγράμματα μέσω των οποίων οι άποροι μαθαίνουν πώς να ιδρύουν και να διοικούν επιχειρήσεις.
Τελευταία, όμως, ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με αυτά τα προγράμματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των μικροπιστώσεων ή των πολύ μικρών επιχειρηματικών δανείων που χορηγούνται στους απόρους.
Ο Μπόμπι Λ. Γκρέι, ειδικός έρευνας και αξιολόγησης του «Freedom From Hunger», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στο Ντέιβς της Καλιφόρνιας, που παρέχει επιχειρηματική κατάρτιση σε κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών, δηλώνει: «Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μικροχρηματοδότησης συνειδητοποίησαν ότι οι δανειολήπτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εάν λάβουν ειδική εκπαίδευση».
Από την Μποτσουάνα μέχρι τη Βολιβία, η επιχειρηματική εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρήσεων, π.χ. σαπωνοποιείων, εργοστασίων επεξεργασίας κακάο και εξαγωγών ειδών χειροτεχνίας, που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν. Οι υπεύθυνοι ορισμένων προγραμμάτων συγκεντρώνουν χωρικούς σε καλύβες και χρησιμοποιούν καλάθια για να τους δείξουν πώς μπορούν να κατανέμουν τα κεφάλαια.
Η «TechnoServe» ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ουάσινγκτον, βοηθά επιχειρηματίες σε αναπτυσσόμενες χώρες από το 1968. Ο οργανισμός παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και χρηματοδοτεί διαγωνισμούς επιχειρηματικών προγραμμάτων προκειμένου να ανακαλύψει επίδοξους επιχειρηματίες.
Ο Μπρους ΜακΝέιμερ γενικός διευθυντής της «TechnoServe», μας λέει ότι πριν από τέσσερα χρόνια ένας συνεταιρισμός 50 αγροτών στη βόρεια Νικαράγκουα που καλλιεργούσε καφέ, κατάφερνε να επιβιώσει με δυσκολία. Με τη βοήθεια της «TechnoServe» ο συνεταιρισμός στράφηκε σε άλλες καλλιέργειες όπως είναι η μαλάνγκα, ένα είδος αμυλούχου καρπού, με αποτέλεσμα να αυξήσει τα κέρδη του.
Σήμερα αποτελείται από 250 αγρότες και έχει δικό του συσκευαστήριο.
Η απόκτηση στοιχειωδών οικονομικών γνώσεων και επιχειρηματικών ικανοτήτων κρίνεται απαραίτητη για την ανοικοδόμηση κρατών όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Ο Ρος Πάτερσον, απόστρατος Αμερικανός στρατιωτικός και αυτοαποκαλούμενος προγυμναστής διοίκησης επιχειρήσεων στο Κέλερ του Τέξας, που τα τελευταία επτά χρόνια έχει επισκεφθεί δέκα φορές το Αφγανιστάν για να παραδώσει μαθήματα επιχειρηματικότητας, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να δοθεί στους Αφγανούς η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρήσεων που θα τους δίνουν επαρκή εισοδήματα.
Πολλοί από αυτούς που παραδίδουν μαθήματα σε μακρινές και εξαθλιωμένες περιοχες λένε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν είναι ότι οι μαθητές τους δεν μπορούν εύκολα να πιστέψουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι καλύτερο από το να πουλούν φρούτα ή μπιχλιμπίδια σε παζάρια.
Ο Χ. Μπχαργκάβα, σύμβουλος επιχειρήσεων στο ΜακΛίν της Βιρτζίνια, και η σύζηγος του, Α. Μπχαργκάβα, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ, ίδρυσαν το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «I Create» το 1997, με στόχο να παραδώσουν μαθήματα επιχειρηματικότητας στην Ινδία.
Ο Μπχαργκάβα εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεται ο «I Create» είναι τόσο εξαθλιωμένοι που δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Μια γυναίκα είχε κακοποιηθεί τόσο άγρια από το σύζηγο και τα πεθερικά της, που δεν τολμούσε ούτε να κοιτάξει τους άλλους στα μάτια. Αφού ένας προγυμναστής του «I Create» την έπεισε να παρακολουθήσει ένα μάθημα επιχειρηματικότητας, εγκατέλειψε το σύζυγό της και άνοιξε ένα μίνι-μαρκετ. Τελικά, έκανε αγωγή στο σύζυγό και τα πεθερικά της προκειμένου να της επιστραφεί η προίκα της και να της καταβάλλεται διατροφή για να μπορέσει να μεγαλώσει το γιό της, την οποία και κέρδισε.
Ο Μπχαργκάβα μας λέει: «Ιστορίες σαν κι αυτή μας κάνουν να νοιώθουμε ότι αυτό που κάνουμε αξίζει τον κόπο».

Βαρβάρα Τερζάκη

Άρθρο Kate Murphy-εφ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, The New York Times, 12-07-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: