8/6/10

Ενας «φωτισµένος πατριώτης»



Ο υποψήφιος της Μέρκελ για την προεδρία της Γερµανίας, ο Κρίστιαν Βουλφ, θα έχει ως αντίπαλο για τη θέση έναν «πατριώτη», τον Γιόαχιµ Γκάουκ.

Οι αντιδράσεις της δεξιάς του κόµµατός της ήταν πολλές, έτσι η Ανγκελα Μέρκελ παραιτήθηκε από το σχέδιo να χρίσει κυβερνητική υποψήφια για την προεδρία τη δηµοφιλή υπουργό Απασχόλησης Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν. Δύο γυναίκες επικεφαλής της χώρας και µάλιστα αµφότερες Προτεστάντισσες, πήγαινε πολύ για τους δεξιούς Καθολικούς των Χριστιανοδηµοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών. Ετσι ο κυβερνητικός υποψήφιος για τη γερµανική προεδρία θα είναι ο Κρίστιαν Βουλφ, ο µετριοπαθής συντηρητικός πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας. Η υποχώρηση της Μέρκελ είναι ενδεικτική του µειωµένου κύρους της µέσα στους κόλπους του κόµµατός της, µετά την ανεπαρκή διαχείριση της κρίσης του ευρώ. Οµως ο Βουλφ πρέπει τώρα να καταφέρει και να εκλεγεί στις 30 Ιουνίου από την ειδική κοινοβουλευτική συνέλευση που εκλέγει τον πρόεδρο, το 1.244µελές Οµοσπονδιακό Συµβούλιο. Καθώς ο κεντροδεξιός συνασπισµός της Μέρκελ έχει στο σώµα αυτό την πλειοψηφία, οποιαδήποτε περιπλοκή θα επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση της καγκελαρίου. Και ο υποψήφιος των Σοσιαλδηµοκρατών (SΡD) και των Πρασίνων για την προεδρία, ο 70χρονος Γιόαχιµ Γκάουκ, διαθέτει διακοµµατικές συµπάθειες και υποστήριξη – σε σηµείο που µεµονωµένα στελέχη των Χριστιανοδηµοκρατών και του Ελεύθερου Δηµοκρατικού Κόµµατος (FDΡ) που µετέχει στον κυβερνητικό συνασπισµό απόρησαν δηµόσια γιατί, σε τόσο δύσκολους καιρούς για τη Γερµανία και την Ευρώπη, το συντηρητικό στρατόπεδο δεν κατάφερε να συµφωνήσει µε το SΡD στην υποψηφιότητα του ανεπίληπτου Γκάουκ.

Στη συνέντευξη Τύπου µετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Γιόαχιµ Γκάουκ αυτοχαρακτηρίστηκε «φωτισµένος πατριώτης» και υπογράµµισε το µίσος του τόσο για τη ναζιστική όσο και για την κοµµουνιστική δικτατορία. Είναι λουθηρανός κληρικός, υπήρξε ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώµατα στην πρώην Γερµανική Λαοκρατική Δηµοκρατία όπου µεγάλωσε, και από το 1990 ώς το 2000 ηγήθηκε της οµοσπονδιακής υπηρεσίας που ήλεγξε τα αρχεία της Στάζι, της µυστικής αστυνοµίας της ΓΛΔ, και αποκάλυψε πρώην πληροφοριοδότες της. Η εν λόγω υπηρεσία, η οποία επιτρέπει στα θύµατα να διαβάζουν τα αρχεία που κρατούσε η Στάζι γι’ αυτά, είναι ακόµη γνωστή σε πολλούς Γερµανούς ως «η Υπηρεσία του Γκάουκ». «Διήνυσα τεράστια απόσταση για να φτάσω ώς εδώ», δήλωσε ο υποψήφιος. «Οταν γεννήθηκα, γινόταν πόλεµος και η Γερµανία βρισκόταν υπό τη δικτατορία των ναζί», πρόσθεσε και περιέγραψε πώς ανατράφηκε στην κοµµουνιστική Ανατολική Γερµανία. Είπε ακόµη πως ανησυχεί ότι «τα κακοµαθηµένα παιδιά της ελευθερίας ίσως να µην αντιλαµβάνονται το µέγεθος της απώλειας που συνεπάγεται η µείωση των ελευθεριών τους». Πολιτικοί αναλυτές επισήµαναν ότι η κεντροαριστερή αντιπολίτευση επέλεξε εσκεµµένα µια µη πολιτική προσωπικότητα που χαίρει ευρύτατου σεβασµού και µιλάει ελεύθερα για τον εθνικισµό της, ελπίζοντας να προσελκύσουν στις 30 Ιουνίου µερικές ψήφους από το στρατόπεδο της Μέρκελ.

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Γιώργου Αγγελόπουλου -εφ. Τα Νέα, Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: