28/6/10

Κυνηγοί της πράσινης ανάπτυξης


Ελληνες θα χαρτογραφήσουν σημεία οικολογικού ενδιαφέροντος σε 10 αφρικανικές χώρες



Σε σαράντα επτά ημέρες θα διανύσουν 14.100 χιλιόμετρα, τα περισσότερα οδικώς, στα εδάφη δέκα αφρικανικών χωρών. Ελληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πράσινο ταξίδι τους στην ήπειρο με τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού, αλλά και την ενεργειακή- και όχι μόνο- φτώχεια...

Εχουν την εμπειρία της προηγούμενης επιτυχημένης αποστολής τους, το 2008, στην Ασία. Τώρα με κατεύθυνση προς την Ανατολική Αφρική, θέτουν ψηλότερα τον πήχυ για τη δυσκολία του εγχειρήματος. Τα μέλη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Green Ρroject μετρούν αντίστροφα για την εκκίνηση ενός ακόμα κοπιαστικού δρομολογίου, με αφετηρία, στις 15 Ιουλίου, το Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική. «Στόχος των ομάδων πληρωμάτων που συγκροτήσαμε είναι η καλλιτεχνική και επιστημονική καταγραφή σε τουλάχιστον 31 χαρακτηριστικά σημεία πράσινου ενδιαφέροντος», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Green Ρroject (GΡ), δικηγόρος και φωτογράφος Γιάννης Τζώρτζης. «Θα καταγράψουμε σε ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες τους τοπικούς υδροηλεκτρικούς και γεωθερμικούς σταθμούς, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, φράγματα και αρδευτικά έργα. Θα μελετήσουμε τόσο τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, όσο και τις παραδοσιακές πρακτικές, για παράδειγμα ο βιοκλιματικός τρόπος κατασκευής των κατοικιών ή η συλλογή βρόχινου νερού. Μας ενδιαφέρει να αποτυπώσουμε τη συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη διαχείριση του νερού, να κατανοήσουμε πώς όλα αυτά επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, τη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Θα τους δωρίσουμε μάλιστα πιλοτικές εφαρμογές ΑΠΕ και θα τους παρουσιάσουμε ψηφιακές εκθέσεις περιβαλλοντικής τέχνης».

«Τώρα τα πράγματα προβλέπονται ακόμα πιο δύσκολα σε σχέση με όσα βιώσαμε πρόπερσι, στο πρώτο περιβαλλοντικό ταξίδι μας από την Αθήνα στο Πεκίνο. Τότε είχαμε διανύσει 13.000 χιλιόμετρα σε 33 ημέρες, μέσα από οκτώ ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Η διαδρομή στην Αφρική είναι ιδιαίτερα απαιτητική, δεδομένου ότι απαιτεί εξάωρη ημερήσια οδική κίνηση για περίπου 12 ημέρες- ανά τμήμα της διαδρομής- με μοναδική ξεκούραση τη στάση για μία ημέρα στις πρωτεύουσες των χωρών. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε πολύ σε αυτό που όλοι μαζί έχουμε σχεδιάσει! Επιστημονικά και καλλιτεχνικά, ρίχνουμε το βάρος στο υδάτινο στοιχείο, στους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό στην Αφρική», επισημαίνει.

«Δεν πάμε για τουρισμό»
Μποτσουάνα, Ζάμπια, Μαλάουι, Τανζανία, Ουγκάντα, Κένυα, Αιθιοπία και Σουδάν είναι οι προγραμματισμένοι ενδιάμεσοι σταθμοί πριν από το τέλος της διαδρομής, στις 30 Αυγούστου, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. «Συνολικά προβλέπεται να ταξιδέψουμε 25 άτομα, περιβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, οπερατέρ και δημοσιογράφοι. Οσο για τον καιρό, θα περάσουμε από τρεις διαφορετικές ζώνες, κάτι που σημαίνει χειμώνα, βροχές, αλλά και θερμό καλοκαίρι», λέει ο επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού της διαδρομής, οικονομολόγος Βασίλης Σακάς. «Σκοπός μας δεν είναι να διακινδυνέψουμε. Μελετήσαμε λεπτομερώς τις διαδρομές που θα ακολουθήσουμε, πήραμε πληροφορίες από έγκυρους τουριστικούς οδηγούς αλλά και από τις τοπικές αρχές και τις ελληνικές πρεσβείες, «Δεν πάμε για τουρισμό, αλλά για να δούμε χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν προβλέπονται ανέσεις αλλά συνεχές τρέξιμο. Μιλάμε για πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, για πολύωρο στρίμωγμα στο αμάξι. Είναι όμως τέτοια η περιέργειά μου γι΄ αυτές τις χώρες, που δεν το λογαριάζω. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να διώξουμε και τις όποιες προκαταλήψεις μας», λέει ο κ. Σακάς.


Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ GRΕΕΝ ΡRΟJΕCΤ
Θα καταγράψει υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα κ.ά.

Ποιοι βρίσκονται στο πλευρό τους

ΤΟ GRΕΕΝ ΡRΟJΕCΤ στην Αφρική τελεί υπό την αιγίδατης ελληνικής αντιπροσωπείας της UΝΕSCΟ, του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, του Δήμου Αθηναίων, της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης της Αθήνας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ έχει και τη στήριξητου ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του υπουργείου Εξωτερικών. Χορηγοί προβλέπεται να καλύψουν το μεγαλύτερο κόστος του ταξιδιού.


Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Πέτρος Στεφανής -εφ. Τα Νέα, Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: