3/6/11

Ελευθεροτυπία 03.06.2011

Κροίσοι με τα δικά μας λεφτά

Της Ιωαννας Νιαωτη

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΟΙ ΕΥΡΩΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΛΙΔΗ.
Οι αριθμοί προκαλούν σοκ - 7,5 εκατ. ευρώ για πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, 300.000 ευρώ για πάρτι, 75.000 ευρώ για μία μόνο φαντασμαγορική εκδήλωση στο Αμστερνταμ, δεκάδες χιλιάδες ευρώ για διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία, 20.000 ευρώ για δώρα από τα καταστήματα Tiffany's. Το μήνυμα είναι σαφές: λεφτά υπάρχουν, μόνο που τα τρώνε οι ευρωεπίτροποι...

Προκαλώντας νέο κύμα αγανάκτησης στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, χλιδή στην Κομισιόν και «έξοδα Κροίσων» την τετραετία 2006-2010 αποκαλύπτει έρευνα του Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIJ), μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στο οικονομικό αδιέξοδο, η Κομισιόν όχι μόνο διάγει βίο πολυτελή, αλλά λίγες ημέρες πριν κατέθεσε αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού των εξόδων της κατά 4,9%.

«Πρόκειται για προδοσία» δηλώνει το BIJ, βρετανικός μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός, που καταγγέλλει ότι η έρευνά του για τα λειτουργικά έξοδα των ευρωβουλευτών «παρεμποδίστηκε» συστηματικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γραφείο Τύπου της Κομισιόν «χρειάστηκε» μήνες ολόκληρους για να ανταποκριθεί σε αιτήματα, αρνούνταν να απαντήσει σε ερωτήσεις και συμβούλευε: «θεωρήστε το θέμα λήξαν». Αντίστοιχη και η στάση των γραφείων Τύπου των ευρωβουλευτών, που δεν έστελναν απαντήσεις στα αγγλικά ή δήλωναν πως δεν θα απαντούσαν καθόλου λόγω άλλων σοβαρών υποχρεώσεων.

Εξοργιστικές οι αποκαλύψεις για πολυήμερες διακοπές που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέλη της και τις οικογένειές τους, σε υπερπολυτελή θέρετρα στο Βιετνάμ, την Παπούα και την Γκάνα για να «ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία».

Στον πυρήνα του σκανδάλου βρίσκεται η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, βαρόνη Αστον, με ετήσιο μισθό 240.000 ευρώ, που φέρεται να απαίτησε προσωπικό τζετ μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα η Αστον προκάλεσε την οργή Βρετανών υπουργών ζητώντας επιπλέον 24 εκατ. ευρώ για να επιτελέσει το διπλωματικό της έργο, επιθυμώντας να ανεβάσει τον προϋπολογισμό της στα 430 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του BIJ «καίνε» και τον πρόεδρο Μπαρόζο, που έχει τα πρωτεία σε υπέρογκους λογαριασμούς διαμονής, αφού η τετραήμερη παραμονή του ίδιου και 8 βοηθών του στο ξενοδοχείο New York Peninsula κόστισε 28.000 ευρώ -οι σουίτες στις οποίες διέμεναν κοστίζουν 780 ευρώ τη βραδιά.Ευρωπαίοι πολιτικοί μπροστά στο βάρος των εξελίξεων ζητούν επίσημη έρευνα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: