2/6/11

Τα Νέα 30.05.2011

"Σε μια χώρα χωρίς δικαιοσύνη"

Του Γιωργου Αγγελοπουλου

Είναι άλλη µια από τις πολλές ιστορίες καθηµερινής αδικίας που χαρακτηρίζουν την οικονοµική άνθηση της Κίνας. Σπάνια γίνονται γνωστές, όταν δεν έχουν τόσο τραγική κατάληξη όσο η ιστορία του 52 χρονου Τσιάν Μινγκτσί. Την περασµένη Πέµπτη, ο Τσιάν έβαλε τρεις βόµβες σε ισάριθµα κυβερνητικά κτίρια της Φουζού Σίτι της επαρχίας Τζιανγκσί –την πρώτη στο πάρκινγκ της εισαγγελίας, τη δεύτερη µέσα σ’ ένα διοικητικό κτίριο και τρίτη κοντά σ’ ένα γραφείο της διεύθυνσης τροφίµων και φαρµάκων. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν ο βοµβιστής κι άλλος ένας άνθρωπος. Οι τραυµατίες φτάνουν τους δέκα.

Ο Τσιαν ήταν αγρότης, ζούσε µια ήσυχη ζωή στην επαρχία Τζιανγκσί µε την οικογένειά του και ήταν υπερήφανος για το ωραίο σπίτι του. Μια ωραία ηµέρα όµως, η κυβέρνηση τού το απαλλοτρίωσε. Μετά απαλλοτρίωσε και το δεύτερο σπίτι που έφτιαξε, χωρίς να του δώσει την αποζηµίωση που έπρεπε. Ο Τσιάν έµεινε άνεργος. Και µετά πέθανε η γυναίκα του...

Η ιστορία του Τσιάν έγινε γνωστή από τα µηνύµατα που άφηνε στο Ιντερνετ (κινέζοι χρήστες εντόπισαν 364 µέσα σ’ έναν χρόνο, πριν επέµβει η λογοκρισία) προσπαθώντας να διορθώσει την αδικία της οποίας ήταν θύµα. Στον ιστότοπο Weibo,το κινέζικο twitter, γράφει για τον εαυτό του: «Είµαι υγιής, ψυχικά φυσιολογικός και µέχρι σήµερα δεν έχω διαπράξει ποτέ κανένα έγκληµα. Το σπίτι που είχα µόλις φτιάξει, κατεδαφίστηκε παράνοµα και καταναγκαστικά, µε αποτέλεσµα να υποστώ τεράστια ζηµιά. ∆έκα χρόνια άκαρπων προσπαθειών για να αποζηµιωθώ, µε ανάγκασαν να πάρω ένα µονοπάτι που δεν ήθελα να έχω πάρει».

Επί δέκα χρόνια, ο Τσιάν «ακολουθούσε» στο Ιντερνετ δικηγόρους, δηµοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, πανεπιστηµιακούς, αστυνοµικούς, οποιονδήποτε πίστευε πως θα µπορούσε να τον βοηθήσει να βρει το δίκιο του. Ωστόσο, όχι µόνο δεν κατάφερε να τον προσέξουν, αλλά βρήκε στο Ιντερνετ καταγγελίες για ένα σωρό άλλες αδικίες– για απαγωγές παιδιών, για επιθέσεις αστυνοµικών σε ηλικιωµένους,για µετανάστεςεργάτες που τους αρνούνται τους µισθούς τους, για πολλούς άλλους χωρικούς που τα σπίτια τους απαλλοτριώθηκαν όπως το δικό του. Ολες αυτές οι ιστορίες τον έκαναν να πιστέψει πως, αν δεν έκανε κάτι δραστικό, η ιστορία του δεν θα γινόταν ποτέ γνωστή. «Περιµένετε εκρηκτικά νέα», έγραψε σε µήνυµά του στο Ιντερνετ· και σεάλλο: «Θα πάω στον ουρανό, αλλά θα πάρω µαζί µου λίγους από τους εχθρούς µου!».

Σχεδόν 2,3 εκατοµµύρια χρήστες του Weibo εκφράστηκαν από την Πέµπτη στην ιστοσελίδα που είναι αφιερωµένη στην ιστορία του Τσιάν. Τον αποκαλούν «ήρωα τουλαού», «καλό άνθρωπο» και «πραγµατικό άνδρα που θυσιάστηκε για τους άλλους». ∆εν µιλούν σχεδόν καθόλου για τα θύµατα των επιθέσεών του. Και πολλοί αναρωτιούνται για την αύξησητης βίας σε µια χώρα «χωρίς δικαιοσύνη», για την απειλή και άλλα θύµατα αδικιών να δουν τοµονοπάτι του Τσιάν σαν το µοναδικό που µπορούν να πάρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: