Του Τακη Θεωδοροπουλου
Μέρες τώρα ψάχνω να βρω µήπως οι πρόσφατες ιστορικές έρευνες προσκόµισαν στοιχεία που γνωρίζουν οι ευρυµαθείς πολιτικοί µας και αποδεικνύουν πως οι δύο άνδρες τα βρήκαν στη Σαλαµίνα σε αντίθεση µε όσα µαθαίναµε κάποτε στο γυµνάσιο. ∆υστυχώς, δεν βρήκα τίποτε και θα παρακαλούσα τους ελληνοµαθείς συµβούλους και του κ. Καρατζαφέρη και του κ. Σαµαρά αν κάτι γνωρίζουν να µη µας το κρατούν κρυφό.
∆ιότι ναι µεν ο Ευρυβιάδης και ο Θεµιστοκλής πολέµησαν µαζί στη Σαλαµίνα, όµως αυτό ήταν αποτέλεσµα του εκβιασµού του Αθηναίου προς τον Σπαρτιάτη. Αφού προηγήθηκε το γνωστό «πάταξον µεν, άκουσον δε» και ο Θεµιστοκλής φοβήθηκε πως η Σπάρτη θα εγκατέλειπε την Αθήνα και θα παρέτασσε στρατό και στόλο στον Ισθµό για να σώσει την Πελοπόννησο, ο Αθηναίος ειδοποίησε τον Ξέρξη πως οι Ελληνες ετοιµάζονται να φύγουν.
Οι Πέρσες επιτέθηκαν πρώτοι για να τους κλείσουν τον δρόµο και ακολούθησε η Ναυµαχία της Σαλαµίνας.
Σηµασία έχει ότι νίκησαν, θα µου πείτε. Σηµασία όµως έχει και το θάρρος του Θεµιστοκλή, η απόφασή του να τα παίξει όλα για όλα, η πίστη στη δύναµη του στόλου του, αφού, αν εκείνη την ηµέρα έχανε τη ναυµαχία, θα καταγραφόταν στην Ιστορία ως δεύτερος Εφιάλτης. Σηµασία έχουν και οι ιστορικές γνώσεις των πολιτικών µας αρχηγών, θα µου πείτε, όµως ποιος νοιάζεται για τέτοιες λεπτοµέρειες.
Στη Σαλαµίνα, αντιθέτως, τα βρήκαν δύο άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι. Ο ολιγαρχικός Αριστείδης µε τον δηµοκρατικό Θεµιστοκλή. Ο πρώτος ήταν εξόριστος στην Αίγινα µετά τον άδικο οστρακισµό του και ο δεύτερος ζήτησε να ανακληθεί η ποινή του για να βοηθήσει την Αθήνα στις δύσκολες στιγµές που περνούσε. Οπερ και εγένετο.
Ο Αριστείδης όχι µόνον πολέµησε στη Σαλαµίνα – κρατούσε την Ψυττάλεια αν θυµάµαι καλά –, αλλά και τον επόµενο χρόνο ήταν στρατηγός των Αθηναίων στις Πλαταιές όπου και ηττήθηκαν οριστικά οι περσικές δυνάµεις που είχαν εισβάλει στην Ελλάδα. Ο Αριστείδης, ο οποίος πέθανε άπορος – µε αποτέλεσµα η Αθήνα να προικίσει την κόρη του –, καλείται ως γνωστόν δίκαιος. Είναι δε αυτός που είχε πει, κατά τον Πλούταρχο, εκείνο το περίφηµο:
«Αν θέλει η Αθήνα να γλιτώσει, το καλύτερο θα ήταν να µας οστρακίσει και τους δύο, και εµένα και τον Θεµιστοκλή». ∆εν πιστεύω στις ιστορικές αναλογίες. Αλλος εχθρός ήταν οι Πέρσες και άλλο το χρέος και τα επιτόκια δανεισµού. Αλλο θάρρος απαιτείται για να νικήσεις σε µια ναυµαχία και άλλου τύπου ευφυΐα σού χρειάζεται για να µπορέσεις να περικόψεις τις δηµόσιες δαπάνες και να αυξήσεις τα έσοδα. Εκείνο όµως το «ηµιµάθεια χειρότερη της αµαθείας» που έλεγαν οι παλαιότεροι φοβάµαι πως δεν αλλάζει ό, τι κι αν γίνει.
Αλλος εχθρός ήταν οι Πέρσες και άλλο το χρέος και τα επιτόκια δανεισµού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου