22/6/11

Τα Νέα 19.06.2011

Ψηφίζουν Ελλάδα από τις παραλίες έως τις πασαρέλες

Ρεπορταζ: Έυη Σαλτου & Ζωή Λιακα

Η κρίση έφερε τη χώρα μας στο προσκήνιο,καθώς δεκάδες δημοσιεύματα σε ξλενες εφημερίδες και περιοδικά εκθειάζουν το ελληνικό στυλ...

Σαντορίνη, Σκόπελος, Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος: είναι η πεντάδα των ελληνικών νησιών που αποτελούν, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα και αφιερώµατα στον ξένο Τύπο, τη βιτρίνα της χώρας µας στο εξωτερικό. Και δεν είναι η µόνη ελληνική... ατραξιόν που προσελκύει τα βλέµµατα των ξένων. Το αρχαιοελληνικό στυλ έχει γίνει µόδα στις διεθνείς πασαρέλες, ενώ τα ελληνικά πιάτα µαγειρεύονται σε όλο και περισσότερες κουζίνες στον κόσµο. Λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, δεκάδες είναι τα δηµοσιεύµατα στις ξένες εφηµερίδες και τα περιοδικά που προτείνουν στους αναγνώστες τους διακοπές στην Ελλάδα. Αλλωστε, σύµφωνα µε στοιχεία πρόσφατης βρετανικής έρευνας για το κόστος των διακοπών, η χώρα µας έχει ρίξει τις τιµές της κατά τουλάχιστον 10%. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, το αφιέρωµα της βρετανικής «Telegraph», η οποία προτείνει ελληνικές διακοπές για όλα τα γούστα. Ετσι, όσοι θέλουν να επισκεφθούν µέρη µε πολυτελή ξενοδοχεία, αρκεί να ταξιδέψουν έως τη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη. Οσοι πάλι βλέπουν το πορτοφόλι τους µισοάδειο θα πρέπει, σύµφωνα µε το αφιέρωµα, να επιλέξουν τη Νάξο αντί για τη Μύκονο και την Αλόννησο αντί για τη Σκόπελο. Ακόµη και για εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν το χόµπι τους και στην Ελλάδα, όπως αυτό του birdwatching, το ιδανικό νησί είναι η Λέσβος.

Η Σύµη έχει, σύµφωνα µε τους συντάκτες της εφηµερίδας «Guardian», το καλύτερο νεοκλασικό λιµάνι ενώ την καλύτερη θέα µπορεί να δει κανείς από τη Σαντορίνη. Στη λίστα συµπεριλαµβάνεται και η Κέρκυρα, ως το ελληνικό νησί που ενδείκνυται για διάβασµα στις διακοπές και η Γαύδος το νησί προς ανακάλυψη.

Στα σοκάκια των ελληνικών νησιών, πάντως, θα περπατήσουν φέτος περισσότεροι Ελβετοί, καθώς σε δηµοσίευµα της ελβετικής εφηµερίδας «Tribune de Geneve» η χώρα µας καταλαµβάνει την πρώτη θέση στη λίστα µε τις προτιµήσεις των Ελβετών. Και δεν είναι οι µόνοι, αφού – σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη έρευνα για τις τουριστικές επιλογές των Ιταλών – όσοι αποφασίσουν να παραθερίσουν στο εξωτερικό, θα επιλέξουν την Ισπανία (19%), την Ελλάδα (14%), την Κροατία (12%) και τη Γαλλία (9%).
ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.
Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν την Ελλάδα µόνο ως τόπο διακοπών, αλλά και ως χώρα, στην οποία µπορούν να έχουν ένα εξοχικό δίπλα στη θάλασσα, που συχνά γίνεται η µόνιµη κατοικία µετά τη συνταξιοδότηση. Για τους Βρετανούς η Κρήτη είναι ο δηµοφιλέστερος προορισµός, στον οποίο προτιµούν να αγοράσουν σπίτι ή έκταση. Εξάλλου, 8 στους 10 αλλοδαπούς ιδιοκτήτες στο ελληνικό νησί είναι Βρετανοί. Οσο για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα οι Γερµανοί, οι Σκανδιναβοί και οι Ανατολικοευρωπαίοι, έλκονται περισσότερο από την ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως, δε, την Πελοπόννησο.

Αρχαίο πνεύµα αθάνατο σε ύφος grecian chic
ΑΠΕΙΡΑ ΜΕΤΡΑ υφάσµατος έχουν χρησιµοποιήσειοι ξένοι σχεδιαστές για να πετύχουν το ελληνικό στυλ στις κολεξιόν τους. Φυσικά η άντληση στοιχείων από το αρχαιοελληνικό πνεύµαδεν περιορίζεται µόνο στην ένδυση. Κοσµήµατα, αλλά και παπούτσια σχεδιάστηκαν για να θυµίζουν Ελλάδα.

«Μία στάση στην Ελλάδα. Στα νησιά της, στους µύθους της, στους ήρωές της, στις απολαύσεις της». Με αυτόν τον τίτλο στο εξώφυλλό της η γαλλική «Vogue» διαφηµίζει το αφιέρωµα του τεύχους Ιουνίου - Ιουλίου. Μια καλλονή µε µεσογειακά χαρακτηριστικά και φόρεµα σε χρώµα µπλε βαθύ προσπαθεί να δώσει την πρώτη γεύση για το τι ακολουθεί στις σελίδες της.

Η υπεύθυνη µόδας του περιοδικού «Marie Claire»,Ματίλντα Παππά, υπενθυµίζει ότι ηβιοµηχανία της µόδας κάνει κύκλους αλλά σε κάθε σεζόν υπάρχει πάνταµια γενναία αναφορά στην Ελλάδα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Και δεν είναι µόνον εκείνοι που δίνουν ένα δείγµα κάποια στιγµή αλλά και εκείνοι που κάθε σεζόν θα κάνουν µια σχεδιαστική νύξη. «Πολλοί σχεδιαστές έχουν αφιερώσει στο παρελθόν ολόκληρες τις συλλογές τους στη χώρα µας. Υπάρχουν όµως και άλλοι που είναι συνδεδεµένοι µε την Ελλάδα, την αγαπούν και µοιραίο είναι να υπάρχει σε κάθε συλλογή τους κάτι. Σε αυτότο πνεύµα εντάσσονται γιαπαράδειγµα οι φούστες Jean Paul Gaultier, το σχέδιο των οποίων παρέπεµπε στις φουστανέλες του 1821».

Τη φετινή σεζόν πολλοί διάσηµοι οίκοι µόδας έδωσαν στοιχεία από το ελληνικό χρώµα, όπως γιαπαράδειγµα ο Salvatore Ferragamo ή ο Emilio Pucci και ο Dior. Υπάρχουν όµως και οι έλληνες σχεδιαστές, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό και µπλέκουν µε ελληνικά στοιχεία το στυλ κάθε σεζόν. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία δανείζεται σύµβολα από την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κρήτη. Οι µπότες που σχεδιάζει έχουν γραµµές από τα κρητικάστιβάνια ήτα ντραπέ που δεν λείπουν από τις κολεξιόν της παραπέµπουν στο αρχαιοελληνικό στυλ.

Η «Μαγειρική οδύσσεια» της αµερικανικής τηλεόρασης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, µαγευτικούς προορισµούς και γεύσεις από την ελληνική κουζίνα προβάλλει µια από τις πιο πετυχηµένες εκποµπές στην Αµερική µέσα από το κρατικό κανάλι PBS. Η «Cooking odyssey» µεταδίδεται από τις αρχές Ιανουαρίου και αποσπά κάθε φορά υψηλή τηλεθέαση µε περισσότερους από 7,5 εκατ. πολίτες να παρακολουθούν ανελλιπώς. Η ιδέα του συγκεκριµένου προγράµµατος ανήκει στον Γιώργο Στάµου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τους ιθύνοντες γι’ αυτό το ταξίδι στη µεσογειακή γαστρονοµία. Τη µερίδα του λέοντος φυσικά σε αυτή τη διαδροµή έχει η ελληνική κουζίνα, αλλά και τα τοπία της χώρας. «Προσπαθούµε να δώσουµε στους Αµερικανούς να καταλάβουν ότι γύρω από την διατροφή των Ελλήνων υπάρχει ένας ολόκληρος τρόπος ζωής. Οι Ελληνες καθόµαστε ως οικογένεια γύρω από το τραπέζι, απολαµβάνουµε το φαγητό και συζητάµε. Είναι µια ολόκληρη ιεροτελεστία». Παρουσιαστής της εκποµπής είναι ο Γιάννης Μαµελετζής, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γενεύη κι εκτός από σεφ είναι και επιδηµιολόγος. «Κι αυτή η δεύτερη ιδιότητα είναι σηµαντική, καθώς οι Αµερικάνοι θέλουν την επιστηµονική θεώρηση στις συµβουλές και τις πληροφορίες που δίνει για την αξία του παρθένου ελαιόλαδου, για τα λαχανικά, τα βότανα, τα δηµητριακά, τα θαλασσινά και το κρασί». Η µεγάλη στροφή, βέβαια, προς την ελληνική κουζίνα και τη µεσογειακή διατροφή έγινε το 2008 µε την έρευνα του δρος ∆ηµητρίου Τριχόπουλου, καθηγητή Επιδηµιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήµιο Χάρβαρντ, η οποία φιλοξενήθηκε σε όλα τα µεγάλα µέσα ενηµέρωσης του κόσµου. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα εκείνης της έρευνας το ελαιόλαδο, τα όσπρια και η ντοµάτα είναι ισχυρά όπλα κατά του καρκίνου. Μάλιστα, οι πιθανότητες εµφάνισης της ασθένειας µειώνονται έως και 12% αρκεί να ακολουθεί κανείς τους κανόνες της µεσογειακής διατροφής.

Εντυπωσιακό είναι πως µόνο η καθηµερινή κατανάλωση του ελαιολάδου µπορεί να µειώσει τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου κατά 9%.

«Επιλέξτε ελληνικό φαγητό» προτρέπουν και επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Τελ Αβίβ, οι οποίοι επισηµαίνουν πως δεν αρκεί η αντηλιακή κρέµα κατά της βλαβερής ακτινοβολίας του ήλιου αλλά απαιτείται και η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών, όπως ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και γιαούρτι. Σύµφωνα µε τους ερευνητές µία είναι η συνταγή: τα ελληνικά πιάτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: