24/6/11

Τα Νέα 24.06.2011

Επιστροφή στα Ελληνικά προϊόντα

Του Χαρίτονα Σ. Χιντήρογλου

Στην αναμπουμπούλα πολλά που πρέπει να γίνουν δεν γίνονται και πολλά που γίνονται δεν θα έπρεπε να γίνουν. Μπορεί οι ακτιβιστές να αποτελούν μέρος του όλου συστήματος (για πολλούς δυσάρεστο αφού μοιράζονται μέρος μιας πίτας που διατηρούσαν κάποιοι ολάκερα δική τους), εντούτοις ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί γιατί μόνον έτσι μαθαίνουμε αυτά που κάποιοι αποκρύπτουν ως επτασφράγιστα μυστικά.

Το Δεκέμβριο του 2003, στην έκδοση ΟΙΚΟ της «Καθημερινής», η συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Μάικλ Μίτσερ στον Γιάννη Ελαφρό ήταν αποκαλυπτική για το παρασκήνιο των μεταλλαγμένων, κοινώς Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών - ΓΤΟ. Από τότε πέρασαν περίπου οκτώ χρόνια και τα ζητήματα των Γενετικά Τροποποιημένων (ΓΤ), αντί να βρίσκουν τη λύση τους, συνεχώς περιπλέκονται εις βάρος της υγείας των ανυποψίαστων πολιτών.
Ο υπουργός τότε αναφερόμενος στις επιπτώσεις των ΓΤ στην υγεία των καταναλωτών ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος. Αυτό ήταν και ο λόγος που είχε ζητήσει να του παραθέσουν αποτελέσματα ερευνών ώστε να πεισθεί για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Οι εταιρείες, όμως, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργάνωσαν πείραμα περιορισμένων στόχων. Αναζήτησαν αποκλειστικά τις επιπτώσεις που είχαν στη βιοποικιλότητα τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται χρόνια τώρα στη συμβατική γεωργία με τις επιπτώσεις εκείνων που χρησιμοποιούνται στα ΓΤ. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά για όλους μας, αναφέρει στη συνέντευξη, καθώς οι επιπτώσεις των ζιζανιοκτόνων στα ΓΤ της ελαιοκράμβης και των ζαχαρότευτλων ήταν ιδιαίτερα αρνητικές έναντι των συμβατικών καλλιεργειών. Η ιστορία του όλου εγχειρήματος χαρακτηρίστηκε ως στημένο πείραμα με προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα που τελικά δεν τους βγήκαν. Η φύση έδρασε με άλλους μηχανισμούς. Η κοροϊδία αποκαλύφθηκε. Οι δηλώσεις του υπουργού τότε ήταν ξεκάθαρες. Δεν υπάρχουν τεστ ασφαλείας υγείας για τα ΓΤ. Αντιθέτως γνωρίζαμε πως σε 50 αρουραίους που τους δόθηκε τροφή μεταλλαγμένης σόγιας αλλοιώθηκαν τα τοιχώματα του στομάχου τους.
Σε άλλα πειράματα στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, όπου δόθηκε τροφή μεταλλαγμένης σόγιας σε ανθρώπους αποκαλύφθηκε πως τα "πειραγμένα" γονίδια της ΓΤ σόγιας πέρασαν στη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου παρά τις προβλέψεις των επιστημόνων.
Τα δεδομένα αυτά είχαν θορυβήσει τις τότε κυβερνήσεις. Σε μια άλλη περίπτωση στη Γερμανία που πέθαναν 12 αγελάδες μετά την κατανάλωση της GM της Syngenta Bt 176 αραβοσίτου, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποζημιώσει τον αγρότη.

Τα χρόνια πέρασαν αλλά τελικά δόθηκε η άδεια διακίνησης ΓΤ προϊόντων στην ευρωζώνη μετά από τις εξαιρετικές πιέσεις των εταιρειών. Βλέπεις ζούμε στην εποχή της εταιρειοκρατείας.
Σήμερα το ζήτημα επανέρχεται δριμύτερο. Σε δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη διαβάζω πως υπάρχουν νέες αποδείξεις για τη μεταφορά τοξινών από τους ΓΤΟ προς τον άνθρωπο. Το ζήτημα ανατριχιάζει. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως σε Πανεπιστήμιο του Καναδά παρατηρήθηκαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις της τοξίνης Bt, η οποία παράγεται από γονίδιο του βακίλου Θουριγγίας ή Bt, που ενσωματώθηκε στο γενετικό υλικό του Bt καλαμποκιού και Bt βαμβακιού με τεχνικές γενετικής μηχανικής προκειμένου τα είδη να αντιστέκονται σε διάφορα παράσιτα. Η τοξίνη Bt, που δρα ως ισχυρό εντομοκτόνο, δεν βρέθηκε μόνο στα άτομα που τρέφονταν με προϊόντα που έφεραν την τοξίνη αλλά πέρασαν διαμέσου του πλακούντα και στα έμβρυά τους. Συμπληρωματικά ευρήματα από ιταλούς ερευνητές που επιβεβαίωσαν την παρουσία ΓΤ υλικού στο αίμα και το γάλα κατσίκας που τρεφόταν με ΓΤ σόγια, θεωρώ πως αποτελεί τη σταγόνα υπερχείλισης. Η πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της. Οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούμε επιλέγοντας ελληνικά προϊόντα. Να διεκδικούν το στοιχειώδες και το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση και ξεκάθαρη ενημέρωση από μέρους της πολιτείας. Γιατί άλλο πράγμα είναι να δανείζεσαι και άλλο να αυτοκτονείς

Δεν υπάρχουν σχόλια: