Ρεπορταζ του Μανου Χαραλαμπακη & της Κατερινας Βουτσινα
«Τσι - τσι - τσι. Λε - λε - λε». Viva Chile. Δηλαδή, «Ζήτω η Χιλή». Είναι η ιαχή που έβγαζαν µε ενθουσιασµό και ανακούφιση τον περασµένο Οκτώβριο οι 33 µεταλλωρύχοι, σηκώνοντας ψηλά τις γροθιές τους. Τότε έβγαιναν στην επιφάνεια ύστερα από 69 ηµέρες εγκλωβισµού στα έγκατα της γης. Το ίδιο σύνθηµα επανέλαβαν και χθες κατά την άφιξή τους στο Αεροδρόµιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Οι 25 από τους 33 µεταλλωρύχους έφτασαν στην Ελλάδα µαζί µε τις οικογένειές τους για σύντοµες διακοπές στην Κρήτη, προσκεκληµένοι ελλήνων συναδέλφων τους από την εταιρεία εξόρυξης βωξίτη ΕΛΜΙΝ. «Παρακολουθούσαµε από την τηλεόραση τις προσπάθειες διάσωσης των χιλιανών µεταλλωρύχων µε συµπόνια και αγωνία.Βλέπετε, κάνουµε την ίδια δουλειά. Εργαζόµαστε κι εµείς µέσα στις στοές», λέει ο µεταλλωρύχος Θοδωρής Μαργωµένος.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Η πρόσκληση των Ελλήνων µεταλλωρύχων έφτασε τον περασµένο Σεπτέµβριο µε τη συνδροµή της πρεσβείας της Χιλής στην Αθήνα στο ορυχείο του Σαν Χοσέ και διαβάστηκε στους µεταλλωρύχους όσο ακόµη ήταν εγκλωβισµένοι. «Τους γράψαµε: “είµαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε. Γι’ αυτό θα χαρούµε πολύ να έρθετε στην Ελλάδα, να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα”», λέει η 33χρονη µεταλλειολόγος, Ελένη Κοντόρη. Οταν τελικά ηπεριπέτεια των χιλιανών τελείωσε αισίως, οι έλληνες συνάδελφοίτους ζήτησαν τη συνδροµή της εταιρείας τους ώστε να καλυφθούν τα έξοδα του ταξιδιού. Η πραγµατοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας µοιάζει µε όνειρο, δήλωσε στα «ΝΕΑ» η πρέσβειρα της Χιλής στην Αθήνα, Κάρµεν Ιµπάνιεζ. «Μοιάζουµε ως λαοί. Είµαστε δυνατοί και δε σταµατάµε να πιστεύουµε».
Τους µεταλλωρύχους συνοδεύουν τηλεοπτικά συνεργεία από τη Χιλή. Σήµερα, πριν την αναχώρησή τους για την Κρήτη, θα συναντηθούν µε τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον υπουργό Πολιτισµού Παύλο Γερουλάνο.
ΛΟΥΙΣ ΟΥΡΣΟΥΑ
Ο «καλός καπετάνιος» τούς κράτησε ενωµένους
«Τι συµβουλή να δώσω σε όσους µεταλλωρύχους αντιµετωπίσουν µία παρόµοια κατάσταση σαν αυτή που ζήσαµε εµείς, εγκλωβισµένοι στα 700 µέτρα βάθος; Πάντα δίνω την ίδια απάντηση: να έχουν πίστη στον Θεό ότι θα µπορέσουν να τα καταφέρουν. Και βέβαια να παραµένουν ενωµένοι. να διατηρούν τη φιλία τους. Και να στέκονται δίπλα στους πιο αδύναµους». Ο 55χρονος µεταλλωρύχος Λουίς Ουρσούα µίλησε στα «ΝΕΑ» λίγα µόλις λεπτά µετά την άφιξή του στο Αεροδρόµιο Ελ. Βενιζέλος και δεν αναφέρεται τυχαία στην ενότητα. Ηταν αυτός που βγήκε τελευταίος στην επιφάνεια, που κράτησε τους συναδέλφους του ενωµένους και τους έδινε θάρρος τις πρώτες δύσκολες ώρες.
ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΒΙΓΙΑΡΟΕΛ
«Αγωνιούσα για την έγκυο γυναίκα µου»
Ο Ρίτσαρντ Βιγιαροέλ χαµογελάει. Οπως και οι περισσότεροι µεταλλωρύχοι. Εχει όµως έναν λόγο παραπάνω. ∆ίπλα του έχει τη γυναίκα του και το µόλις εφτά µηνών µωρό τους. «Γεννήθηκε τρεις µέρες µετά την έξοδό µου από το ορυχείο», λέει ο 27χρονος και προσθέτει ότι ήταν η πιο δύσκολη στιγµή του στο ορυχείο. «Αγωνιούσα µήπως δεν τα καταφέρω και δεν µπορέσω να γνωρίσω το παιδί µου». Κατά τα άλλα, «οι περισσότεροι από εµάς είχαµε πίστη ότι θα τα καταφέρουµε». Οσο γι’ αυτούς που έχαναν το κουράγιο τους, «όλοι προσπαθούσαµε να τους στηρίξουµε και προσευχόµασταν στον Θεό να τους δώσει δύναµη».
ΧΟΡΧΕ ΓΚΑΛΕΓΚΟΥΙΛΟΣ
«Χορεύοντας καταφέραµε να κρατηθούµε ζωντανοί»
Κρατώντας µια υπογραµµένη σηµαία της Χιλής, ο 57χρονος Χόρχε Γκαλεγκουίλος εξηγεί ότι τα µικρά πράγµατα είναι αυτά που κράτησαν την ελπίδα της οµάδας ζωντανή. «Χαρακτηριστικό παράδειγµα ήταν πως χορεύαµε κουέκα – έναν παραδοσιακό χιλιάνικο χορό – όσο ήµασταν εγκλωβισµένοι». Ο ίδιος βγήκε δέκα ώρες µετά την έναρξη της επιχείρησης. ∆ηλώνει πως δεν έπαψε στιγµή να πιστεύει. «Η εµπειρία µε δίδαξε να εκτιµώ τα µικρά πράγµατα», λέει.
ΝΤΑΡΙΟ ΣΕΓΚΟΒΙΑ
«Δεύτερη φορά ταξιδεύω µε αεροπλάνο»«Οταν λάβαµε την επιστολή, νιώσαµε όλοι χαρά για την πιθανότητα και µόνο να κάνουµε διακοπές στην Ελλάδα. Ερχόµενοι εδώ νιώθουµε πανευτυχείς», λέει στα «ΝΕΑ» ο 48χρονος ντάριο Σεγκόβια, ο 20ός µεταλλωρύχος που βγήκε από τη στοά. Είναι η δεύτερη φορά που ταξιδεύει ο ίδιος µε την οικογένειά του εκτός Χιλής. Η πρώτη ήταν στις Ηνωµένες Πολιτείες τον περασµένο Ιανουάριο όταν οι µεταλλωρύχοι πέρασαν µια εβδοµάδα στο θεµατικό πάρκο Walt Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Disney Μποµπ Ιγκερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου