18/11/10

Παγκόσµια κληρονοµιά η µεσογειακή διατροφή

Στον κατάλογο της UNESCO φλαµένγκο, βελονισµός και κυνήγι µε γεράκι




Στάτους εφάµιλλο της Ακρόπολης, των Πυραµίδων και του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγµατος απέκτησε από χθες η µεσογειακή διατροφή, αφού συµπεριελήφθη στον κατάλογο της Αϋλης ή Πνευµατικής Πολιτιστικής Κληρονοµιάς µαζί µε το φλαµένγκο, τον κινεζικό βελονισµό, το παραδοσιακό γαστριµαργικό γεύµα της Γαλλίας και άλλους 46 άυλους θησαυρούς.

Συνεδρίασε στο Ναϊρόµπιτης Κένυας η αρµόδια επιτροπή της UNESCO και ενέκρινε συνολικά50 υποψηφιότητες από 30 χώρες για τον τίτλο τηςAϋλης ή Πνευµατικής Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας. Ειδικά για τη µεσογειακή διατροφή, η χθεσινή ηµέρα σήµανε την επιτυχή κατάληξη µιας τετραετούς µάχης. Το 2006 Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο υπέβαλαν στην UNESCO αίτηση να συµπεριληφθεί στους παγκόσµιους θησαυρούς. Μετά το πρώτο «όχι» που άκουσαν, υπέβαλαν νέα αίτηση µε ανανεωµένα επιχειρήµατα και τα κατάφεραν.

Η έννοιατηςΑϋληςή Πνευµατικής Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας, τµήµα τηςΠαγκόσµιαςΚληρονοµιάςτης UNESCO, υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1990 και περιλαµβάνει διάφορες πτυχές του πολιτισµού, από τον χορό και τη µουσική έως διάφορες µορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες ή γιορτές που χαρακτηρίζουν µια οµάδα. Η λίστα περιελάµβανε 166 θησαυρούς από 77 χώρες και από χθες προστέθηκαν, µεταξύ των άλλων, τα κροατικά λαϊκά τραγούδια, ένας αρχαίος χορός των Ουιγούρων και το τουρκικό φεστιβάλ πάλης των µπεχλιβάνηδων που αλείφονται µε λάδι.

Bαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο εφ. Τα Νέα, 17-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: