17/11/10

Δρόμοι



«Η βρετανική...
... κυβέρνηση µπορεί να είναι βέβαιηότι οι δίκαιες και νόµιµες αξιώσεις της Μεγάλης Βρετανίας ή οποιουδήποτε πιστωτή του Ελεύθερου Ιρλανδικού Κράτους θα γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνησή του».

Αυτά έγραφε...
... ο αρχηγός της νεοεκλεγείσας ιρλανδικής κυβέρνησης Ιµον Ντε Βαλέρα στο υπουργείο Βρετανικών Κτήσεων το 1932. Οµως, µολονότι σταλόγια δεσµευόταν να ξεπληρώσει όλα τα ιρλανδικά χρέη, είχε εκλεγεί υποσχόµενος ότι θα κηρύξει στάση πληρωµών στα χρέη της χώρας του προς τη Βρετανία. Πίστευε πως είχε κάθε νόµιµοδικαίωµα να το κάνει, αφού επρόκειτο για χρέη που είχαν προκύψει όταν ακόµη η Ιρλανδία βρισκότανυπό βρετανικό ζυγό και δεν είχαν ψηφιστεί ποτέ από το ιρλανδικό κοινοβούλιο. Η κήρυξηστάσης πληρωµών από το Ελεύθερο Ιρλανδικό Κράτος ερµηνεύτηκε ως πτώ χευση από τηΜεγάλη Βρετανία, πουεξαπέλυσε εναντίον του έναν εξοντωτικό εµπορικό πόλεµο. ∆εν µπορεί να µην παρατηρήσει κανείς µια ιστορική ειρωνεία, συγκρίνοντας εκείνες τις συνθήκες µε τις σηµερινές. Η σηµερινή Ιρλανδία λειτουργεί υπό ευρωπαϊκό ζυγό και εξακολουθεί να κυβερνάται από το κόµµα του Ντε Βαλέρα. Και σαν την κυβέρνησή του, η σηµερινή ιρλανδική κυβέρνηση δεσµεύεται κιαυτή να µειώσει το δυσθεώρητο έλλειµµά της από το 32% στο 3% έως το 2014. Αλλη µια δέσµευσηπου είναι προορισµένη ναµην τηρηθεί. Το έλλειµµα θα φορτωθεί σε κάποια επόµενη κυβέρνηση. «Στις µεθυστικές µέρες του Κελτικού Τίγρη, η κυβέρνηση πίστευε ακράδαντα πως θα βρισκόταν ακόµη στην εξουσία όσο θα χρειαζόταν για ναγιορτάσει πανηγυρικά τα εκατόχρονα από την Πασχαλινή Εξέγερση του 1916» γράφει ο ιρλανδός πολιτικός Π. Ο’ Νιλ. «Οµως, µε τις εξωπραγµατικές δεσµεύσεις της, η σηµερινή κυβέρνηση απλώς παραδίδει το πρόβληµα στις επόµενες. Το 2016, ηκυβέρνηση που θα βρίσκεται τότε στην εξουσία δεν θα έχει ξεπληρώσει παρά µόνον τα µισά από τα δισεκατοµµύρια ευρώ που κόστισε στη χώρα η διάσωση της αγγλοϊρλανδικής τράπεζας.Και ο Ντε Βαλέρα θα βλέπει από ψηλά τους πολιτικούς απογόνους του ως αιχµάλωτους του χρέους».

Ο τραπεζίτης...
... που είναι υπεύθυνος για όλα αυτά θα απολαµβάνει το συνταξιοδοτικό του πρόγραµµα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν και προικίστηκε µε 35 εκατοµµύρια ευρώ. Η τράπεζά του είναι χρεοκοπηµένη, όµως εκείνος εξακολουθεί να εισπράττει τα παχυλά µπόνους του. Οι Ιρλανδοί είναι δικαιολογηµένα οργισµένοι. Μα όταν η οργή τους φουσκώσειεπικίνδυνα, σίγουρα εκείνος θα βρει κάποια άλλη χώρα για να κουρσέψει και να γλεντήσει ενόσω ο ιρλανδικός λαός θα πληρώνει τα σπασµένα του χωρίς θέρµανση, χωρίς φαγητό και χωρίς δουλειές. Ηδη ένα κύµα βίας εκδηλώνεται στην Ιρλανδία, µε επιθέσεις ακόµη και σε αστυνοµικά τµήµατα.

Ο ποιητής...
... της ιρλανδικής εξέγερσης Ουίλιαµ Μπάτλερ Γιτς έγραφε για το Πάσχα του 1916: «Οι ατέλειωτες θυσίες µπορούν να κάνουν πέτρα την καρδιά». Και την οικονοµία.

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Ρούσσος Βρανάς-εφ. Τα Νέα, 15-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: