15/4/11

Βρετανικές εταιρείες μειώνουν τις συσκευασίες

Της Elisabeth Rosenthal (Ελευθεροτυπία)

Πολίτες του Λινκολωσάιρ της Αγγλίας ήταν τόσο αγανακτισμένοι φέτος τι φθινόπωρο με τις συσκευασίες μέσα στις οποίες τποποθετούνταν τα προιόντα που αγόραζαν,που για ένα κομμάτι κρέας έφτασαν στα δικαστήρια.Το Συμβούλιο του Λινκολωσάιρ έκανε αγωγή στην αλυσίδα καταστημάτων Sainsbury για «ϋπερβολή στη συσκευασία» ενος «πολυτελούς» κρέατος, αφού δ’εχτηκε πολλά παράπονα απο καταναλωτές.

Βρετανικές ρυθμίσεις σχετικές με τις συσκευασίες άρχισαν για πρώτη φορά να έχουν αποτέλεσμα το 2003.Εκείνες οι ρυθμίσεις πλέον απαιτούν οι παραγωγοί να χρησιμοποιήσουν την ελάχιστη απαιτούμενη συσκευασία που εγγυάται «ασφάκει ,υγιεινή και την αποδοχή του καταναλωτικού κοινού»

«Νομίζω οτι οι συσκευασίες των προιόντων έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις αποφάσεις του καταναλωτή», δήλωσε η Άντι Ντόου, υπεύθυνη του Waste Resourses Action Programma, ή αλλίως του WRAP, ενός κυβερνιτικού προγράμματος με σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων.

Πολλοί είναι οι λόγοι που τρόφιμα και λοιπά καταναλωτικά προιόντα πωλούνται μέσα σε υπερβολικές συσκευασίες.Λόγοι μάρκετινγκ, η ανάγκη να προστατεύονται ακριβά είδη όπως τα νέα κινητά τηλέφωνα και λόγοι ασφάλειας.

Ακόμη και επιτροπές ελέγχου παραδέχονται οτι η εμφάνιση των προιόντων είναι σημαντική, ειδικά των τροφίμων.»Εάν δεν είναι συσκευασμένο αρκετά καλά ώστε να προστατεύεται ή να τραβάει την προσοχή του καταναλωτή,τότε θα παραμείνει και θα χαλάσει πάνω στο ράφι.»υποστηρίζει η Λιζ Φοστερ,υπεύθυνη μιας ομάδας που έχει συσταθεί απο το συμβούλιο του Λινκολωσάιρ,στην ανατολική ακτή της Αγγλίας για να ελέγχει αυστηρά συσκευασίες.

Αλλά τα κίνητρα για βελτίωση ή μείωση των συσκευασιών έχουν αυξηθεί.Τοπικές κυβερνήσεις πληρώνουν μεγάλους φόρουςγγια απορρίματα που φτάνουν σε χωματερές και οι ρυθμίσεις της Ε.Ε. απαιτούν οι χώρες να μειώσουν στο μισό την ποσότητα των απορριμάτων που φτάνουν στις χωματερές μέχρι το 2013.

Οι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμάτων είναι σημαντικό ζήτημα για την προστασία του περιβάλλοντος, εν μέρει επειδή τα σάπια τρόφιμα απελευθερώνουν μεθάνιο, που είναι ένα απο τα αέρια του θερμοκηπίου που συντελεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι τοπικές κυβερνήσεις ενδέχεται να πληρώνουν περίπου 4 δις δολλάρια το χρόνο σε φόρους για τη μεγάλη ποσότητα συσκευασίων που φτα΄νουν στις χωματερές,σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Local Government Association. Μελέτες υποδεικνύουν οτι τα νοικοκυρία θα μπορούσαν να παράγουν λιγότερο απο το μισό των απορριμμάτων τους.

Υπεύθυνοι του WRAP της Βρετανίας, που έχει συνεργαστεί με εταιρείες παραγωγής σοκολάτας,όπως οι Mars, Cadbury και Nestle, ισχυρίζονται οτι η χρήση κουτίων, αλουμινένιων συσκευασιών και φιόγκων για πασχαλινά αυγά απο 55% μειώθηκε στα 25% πέρσι στη Βρετανία.

Επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμος εταιρειών συμμετέχει σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα που ονομάζεται Courtauld Commitment, που τις δεσμεύει να μείωσουν τις συσκευασίες τους.Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται οτι πάνω απο 1,1 εκατομμύριο μετρικοί τόνοι φαγητού και συσκευασιών και 3,3 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποφεύθηκαν τελικά.

Πέρσι, η αλυσίδα σουπερμάρκετ ASDA,η οποία ανήκει στη Wal-Mart, ζήτησε απο τους πελάτες να παρουσιάσουν αντικείμενα που αισθάνονταν οτι φυλλάσονταν μέσα σε υπερβολικές συσκευασίες,έτσι ώστε η εταιρεία να μπορέσει να σκεφτεί μια διαφορετική συσκευασία.

Μερικές αλλαγές είναι λιγότερο ορατές,όπως η χρήση λεπτότερου γυαλιού για τα μπουκάλια μπύρας και λιγότερου πλαστικού για φύλαξη λαχανικών.

Όσο για την αντιμετώπιση του συμβουλίου του Λινκολσαιρ αναφορικά με το κομμάτι του βοδινού κρέατος,άφησε την υπόθεση δυο μέρες πριν εκδικαστεί.Όπως πολλές άλλες αλυσίδες στη Βρετανία, η εταιρεία μείωσε τις συσκευασίες της πάνω απο 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: