1/9/11

Τα Νέα 31.08.2011

Τελεσίγραφο των ανταρτών στους πιστούς του Καντάφι

Επιμέλεια: Νατάσα Μπαστέα

Προθεσμία τεσσάρων ημερών έδωσε ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών της Λιβύης στα πιστά στον Μουαμάρ Καντάφι στρατεύματα να παραδώσουν όσες πόλεις και περιοχές βρίσκονται ακόμα υπό τον έλεγχό τους, την ώρα που το κυνήγι για τον συνταγματάρχη που παραμένει άφαντος συνεχίζεται και υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να βρίσκεται στην πόλη Σέμπα του Νότου. Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις δυνάμεις στη γενέτειρα του Καντάφι Σύρτη θα σταματήσουν το Σάββατο μετά τη μουσουλμανική γιορτή του Εϊντ αλ-Φιτρ και τότε θα αρχίσει η επίθεση των ανταρτών στην πόλη την οποία ελέγχουν οι πιστές στο καθεστώς δυνάμεις. Εκπρόσωπος των ανταρτών ανακοίνωσε χθες ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 50.000. Χθες η ειδική επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδέχθηκε την πρόταση της Βρετανίας για να αποδεσμευτούν λιβυκές καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και να δοθούν στους αντικαθεστωτικούς.
Ενταση όμως έχει προκληθεί και στις σχέσεις με την Αλγερία, όπου τη Δευτέρα κατέφυγαν η σύζυγος και τρία από τα παιδιά του Καντάφι. Μάλιστα χθες η κόρη του συνταγματάρχη, η Αΐσα, γέννησε στην περιοχή Ιλίζι στα νοτιοανατολικά της χώρας όπου εγκαταστάθηκαν - σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου δεν θα τους επιτραπεί να μεταβούν στο Αλγέρι - μια κόρη. Η εγκυμοσύνη της δεν ήταν γνωστή μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η αλγερινή κυβέρνηση εξήγησε την αποδοχή στο έδαφός της μελών της οικογένειας Καντάφι ως «σεβασμό στην παραδοσιακή αρχή της φιλοξενίας», σύμφωνα όμως με αλγερινή εφημερίδα ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα δήλωσε στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ότι εάν εισέλθει στο έδαφος της χώρας ο Καντάφι ή ο γιος του Σαΐφ για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, θα τους παραδώσει συμμορφούμενος στον διεθνή νόμο.Πάντως, ένας σωματοφύλακας ενός άλλου γιου του Καντάφι, του Χάμις, δήλωσε ότι ο ανατραπείς συνταγματάρχης είναι πιθανόν να πήγε στην πόλη Σέμπα, η οποία ελέγχεται από τις πιστές σε αυτόν δυνάμεις.

«ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ». Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ρολάντ Λαβουά δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των αντικαθεστωτικών και της διεθνούς δύναμης επικεντρώνονται πλέον στη Σύρτη. Χθες οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν πως οι δυνάμεις του Καντάφι έκοψαν από τη Σύρτη την παροχή νερού στην Τρίπολη. Η λιβυκή πρωτεύουσα έτσι προμηθεύεται τώρα νερό μόνο από 30 πηγές από τα νότια της χώρας, καθώς οι υπόλοιπες 550 έχουν υποστεί ζημιές από τις συγκρούσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: