31/1/12

Επαρχία, εξωτερικό και μετακόμιση στο πατρικό

Της Τόνιας Τσακίρη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εργασία και για το 2012, όπου λόγω κρίσης η ανεργία έχει ανέβει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να έχει ενταθεί η επιστροφή αλλοδαπών στην πατρίδα τους, η μετακόμιση Ελλήνων στο πατρικό τους, η μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό και η εγκατάλειψη της Αθήνας για να βρουν δουλειά σε αγροκτήματα στην επαρχία.

Ερευνα της Manpower αναφέρει ότι ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στο -18, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στην Ελλάδα, το β' τρίμηνο του 2008. Οι εργοδότες στο σύνολο των 9 κλάδων οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί κατά το α' τρίμηνο του 2012, ενώ οι δυσχερέστερες εκτιμήσεις του τριμήνου προέρχονται από τους εργοδότες από τον κλάδο του εμπορίου (-26), του τουρισμού (-24), των κατασκευών (-22) και του δημόσιου τομέα (-21).

Σύμφωνα με την κυρία Βενετία Κουσία, πρόεδρο της Ενωσης Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης (ΕΝΙΔΕΑ) και διευθύνουσα σύμβουλο της Manpower, «η κρίση έχει δημιουργήσει τέλμα σε διάφορα επαγγέλματα όπως μηχανικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, γιατροί ενώ υπάρχει ζήτηση στις πωλήσεις, όχι στο λιανεμπόριο αλλά σε εξειδικευμένους τομείς, (π.χ. sales engineering), νοσηλευτές, γραμματείς, τεχνικούς».

Επιπλέον, στοιχεία της Icap προβλέπουν ότι τους επόμενους έξι μήνες 7 στις 10 εταιρείες θα έχουν μειώσει το προσωπικό τους και 3 στις 10 εταιρείες θα έχουν προβεί σε μειώσεις μισθών.

Αποτέλεσμα των απολύσεων και αυτών των απογοητευτικών στοιχείων είναι μεταξύ άλλων και η μετακόμιση στο πατρικό. Μια περίπτωση Ελληνίδας που αναγκάστηκε να αλλάξει τη ζωή της λόγω της κρίσης και των συνεπειών της, όπως η μείωση μισθού και η αύξηση φόρων, είναι η κυρία Ναταλία Μάκκα, η οποία εδώ και τέσσερις μήνες επέστρεψε στο πατρικό της. Είναι ιδιωτική υπάλληλος και μέχρι πρότινος συντηρούσε τον εαυτό της, νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα, αλλά το τελευταίο διάστημα τα έσοδα μειώθηκαν, τα έξοδα αυξήθηκαν και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά, γι' αυτό και συγκατοίκησε ξανά με την οικογένειά της, στο πατρικό, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι Ελληνες.

«Θύμα» της κρίσης αποτελεί και η Aλβανίδα κυρία Ιουλιάνα Μεμάι, η οποία έπειτα από πολλά χρόνια διαμονής στην Ελλάδα και ίδρυση καταστήματος εμπορίας τεντών στο Νέο Ψυχικό με τον σύζυγό της, αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα της. Τα τελευταία τρία χρόνια οι πωλήσεις του καταστήματος είχαν μειωθεί και δεν άντεχε να πληρώνει και το ενοίκιο του σπιτιού στην Ελλάδα, ενώ η αβεβαιότητα του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα την ανάγκασαν να μεταναστεύσει ξανά για την πατρίδα της.
Τη μετακόμιση σε μια φάρμα βιολογικής καλλιέργειας και αγροτουρισμού, στη Λακωνία, στην οποία και εργάζονται τους τελευταίους δύο μήνες, αποφάσισαν η κυρία Αλεξία Αμβράζη και ο σύζυγός της, εγκαταλείποντας την Αθήνα έπειτα από 16 χρόνια εργασίας ως δημοσιογράφος σε αγγλόφωνα ΜΜΕ. Στη φάρμα, επισημαίνει η κυρία Αλεξία Αμβράζη, «έχω διάφορους ρόλους, μαγειρεύω για τους επισκέπτες, βοηθάω στη διοργάνωση σεμιναρίων, ενώ ασχολούμαι και με άλλες δουλειές, όπως μάζεμα και επιλογή ελιών για την παραγωγή ελαιολάδου, κ.ά.». «Ο λόγος που έφυγα από την Αθήνα», προσθέτει η κυρία Αλεξία Αμβράζη, «είναι ότι η κρίση με έσπρωξε προς αυτή την απόφαση πιο γρήγορα, διότι το κόστος ζωής ανέβηκε σε εξωφρενικά επίπεδα ενώ η εγκληματικότητα και η μιζέρια αυξήθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό στην Αθήνα».
Την περίπτωση του εξωτερικού επέλεξε η κυρία Σωζήτα Γκουντούνα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεργία στην Ελλάδα. Στο Λονδίνο έκανε σπουδές Φιλοσοφίας και θεάτρου και διδακτορικό στην Ιστορία Τέχνης και δεν αποφασίζει να γυρίσει στην Ελλάδα διότι οι πανεπιστημιακές θέσεις δεν ανοίγουν εύκολα στη χώρα μας και οι μισθοί είναι πενιχροί. «Οταν τελείωσα τις σπουδές μου είχα όνειρο να γυρίσω στην Ελλάδα», τονίζει η κυρία Σωζήτα Γκουντούνα «αλλά η κρίση με κρατάει στην Αγγλία».

ΒΗΜΑ της Κυριακής 29/01/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: