25/6/12

«Φλόγα» γνώσης στην Αρχαία Ολυμπία

Του Αποστολου Λακασα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  24.06.2012
 
Ενας σημαντικός «πρέσβης» της Ελλάδας στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα θα επισκεφθεί για μια ακόμη χρονιά την Αρχαία Ολυμπία. Κάθε καλοκαίρι, από το 2002, η Αρχαία Ολυμπία -τόπος ισχυρού διαχρονικού συμβολισμού και μοναδικού φυσικού κάλλους- γίνεται έδρα ενός θερινού σχολείου με αντικείμενο την πολιτική επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις. Ενδεικτικά φέτος, από τις 5 έως τις 16 Ιουλίου, 100 φοιτητές και 15 καθηγητές θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στους πρόποδες του Κρόνειου λόφου, που διαθέτουν ξενώνες, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη και αθλητικές υποδομές υψηλού επιπέδου.
Στη δεύτερη πλέον δεκαετία του, το θερινό σχολείο έχει αποκτήσει μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία και κύρος. Οι συμμετοχές όλα αυτά τα χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 500 από χώρες όλου του κόσμου. Μέχρι σήμερα, το σχολείο έχει γίνει διεθνώς γνωστό, προσελκύοντας εκατοντάδες αιτήσεις από μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδακτορικούς υποψήφιους στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Harvard, το Princeton και το ΜΙΤ των ΗΠΑ, την Οξφόρδη, το Κέμπριτζ και τη Σορβόννη από την Ευρώπη, το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, του Πεκίνου και της Σαγκάης από την Ασία κ.α. Μέχρι σήμερα το σχολείο έχει εκπαιδεύσει πάνω από 500 φοιτητές από 38 χώρες. Το ποσοστό των ξένων φοιτητών αγγίζει το 95% του συνόλου και η προέλευσή τους είναι ισομοιρασμένη κατά ένα τρίτο, από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διεθνείς συνεργασίες
Μαζί με την έρευνα, την εκπαίδευση και τη διεθνή δικτύωση που προσφέρει στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, το σχολείο έχει λειτουργήσει και ως ένα ισχυρό εργαλείο πολιτισμικής διπλωματίας υπέρ της Ελλάδας, προσελκύοντας κεφάλαια και γνωρίζοντας το τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας σε πολλούς και κορυφαίους ξένους επιστήμονες. Επιπλέον, το σχολείο έχει εδραιώσει διεθνείς συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, δύο εκ των οποίων, το Yale και του St Andrews, προσφέρουν υποτροφίες στους φοιτητές τους για να σπουδάσουν στην Ολυμπία, κάτι που αποτελεί την πλέον ενδεικτική «ψήφο εμπιστοσύνης» από το εξωτερικό σε ένα ελληνικό πρόγραμμα.
«Ο στόχος του σχολείου είναι διπλός. Πρώτον, να αναπτύξει ένα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό φόρουμ για την εξοικείωση των φοιτητών και αναλυτών με τα σύγχρονα ερευνητικά μεθοδολογικά εργαλεία και την αναλυτική επισκόπηση των ευρημάτων της τρέχουσας βιβλιογραφίας», αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και εμπνευστής του όλου εγχειρήματος κ. Δημήτρης Καιρίδης. Και συμπληρώνει ότι ένας δεύτερος στόχος του σχολείου «είναι να δημιουργήσει, αξιοποιώντας το μοναδικό περιβάλλον της Ολυμπίας, ένα διεθνές ακαδημαϊκό δίκτυο με επίκεντρο την Ελλάδα και το επιστημονικό της δυναμικό, καθώς και να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ της χώρας και της διεθνούς κοινότητας».
Από την άλλη, η μεγάλη απήχηση του σχολείου οφείλεται στο όραμα και τη συνεργασία Ελλήνων πανεπιστημιακών με διεθνή εμπειρία και καριέρα στο εξωτερικό, οι οποίοι πάντα επιστρέφουν στην Ελλάδα με διάθεση προσφοράς στην πατρίδα.

Από τα καλύτερα
«Το σχολείο μας συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους του παγκοσμίως, όπως μαρτυρά η υψηλή, και συνεχώς αυξανόμενη, ζήτηση από μεταπτυχιακούς φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς» τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Yale, κ. Στάθης Καλύβας, ο οποίος μετέχει ενεργά κάθε χρόνο στο σχολείο. «Το σχολείο είναι, σε μια πάρα πολύ μικρή διάσταση, ένα παράδειγμα των δυνατοτήτων που θα είχε η Ελλάδα εάν η παιδεία λειτουργούσε με διαφορετικό τρόπο. Διότι ο συνδυασμός του ανθρώπινου κεφαλαίου, που αντιπροσωπεύουν οι Ελληνες πανεπιστημιακοί, και η ομορφιά της χώρας θα μπορούσαν να δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο η Ελλάδα να εξάγει παιδεία», συμπληρώνει ο κ. Καλύβας.
Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και της απαξίωσης -φαινόμενα από τα οποία υποφέρει ιδιαίτερα και ο χώρος της ανώτατης παιδείας- πρωτοβουλίες όπως το διεθνές θερινό σχολείο της Ολυμπίας σηματοδοτούν έναν άλλο δρόμο, αυτόν της ποιότητας, της καινοτομίας, της ερευνητικής αριστείας και της εξωστρέφειας που θέλει και μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Κάθε καλοκαίρι στην Ολυμπία, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να πρωτοπορεί και να προσελκύει κεφάλαια και γνώση από το εξωτερικό, αρκεί να δουλέψει με έμπνευση και μεράκι μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν τη δημόσια διοίκησή της.

Υποστηρικτές και χορηγοί
Σταθεροί υποστηρικτές του θερινού σχολείου της Ολυμπίας είναι μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το Πανεπιστήμιο Yale, το Πανεπιστήμιο του St Andrews -γνωστό και ως το Χάρβαρντ της Σκωτίας- η Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher της Βοστώνης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο μέσω του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεών του, ενώ, όπως είπε στην «Κ» ο κ. Δημ. Καιρίδης, εμπνευστής του προγράμματος, «το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη έχει σταθεί, στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία, πολύτιμος χορηγός». Επιπλέον, το ΝΑΤΟ επιχορηγεί ημερίδα με θέμα τη διεθνή τρομοκρατία. Στο παρελθόν, χορηγοί του σχολείου υπήρξαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το Ιδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή.
Από το 2009 επίσημος φορέας της διοργάνωσης είναι το Δίκτυο Ναυαρίνο, ένας επιστημονικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον κ. Καιρίδη, με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και του προέδρου της κ. Σταύρου Ανδρεάδη. Το Δίκτυο Ναυαρίνο έχει αναπτύξει πολυσχιδή δράση ενισχύοντας τον δημόσιο διάλογο στη Θεσσαλονίκη για επίκαιρα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος και το σχολείο αποτελεί μια από τις κεντρικές δράσεις του. Η ιστοσελίδα του σχολείου www.olympiaseminars.org προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των μαθημάτων, τους διδάσκοντες, τις παράλληλες εκδηλώσεις. Για την ιστορία, το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία το 2002 από το Ιδρυμα Κόκκαλη σε συνεργασία με τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στην πορεία την προσπάθεια αγκάλιασαν το Παν. Μακεδονίας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: