23/6/10

Δρόµοι


Η νηοποµπή...
...του πολέµου απέναντι στη νηοποµπή της ειρήνης.
Την ώρα που ένας ιρανικός ανθρωπιστικός στολίσκος επρόκειτο να αποπλεύσει για τη Γάζα µε βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, µια νηοποµπή από 12 αµερικανικά πολεµικά πλοία (µεταξύ των οποίων ένα αεροπλανοφόρο) και τρία ισραηλινά (µεταξύ των οποίων ένα πυρηνικό υποβρύχιο) διέπλεαν χθες το Σουέζ µε κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα.

Μια αντιπαράθεση...
...που ως προφανής αιτία της αναφέρεται η ιρανική πρόθεση να συνοδευθεί ο ανθρωπιστικός στολίσκος από ιρανικά πολεµικά πλοία ώστε να εξασφαλιστεί η παράδοση του φορτίου στον προορισµό του. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαλάρωσε µερικώς τον αποκλεισµό της Γάζας. Η ιρανική νηοποµπή ανέβαλε τον απόπλου της.

Οµως, αυτά είναι τα προφανή. Οπως έγραφε η εφηµερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» από τον περασµένο Ιούλιο, ισραηλινά πολεµικά πλοία έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ερυθρά θάλασσα, σε µια γενική δοκιµή ενδεχόµενης επίθεσης κατά του Ιράν.

Τώρα, η παρουσία της αµερικανικής πολεµικής αρµάδας κάνει ακόµη πιο πιστευτή την απειλή. Τέτοιες αντιπαραθέσεις εύκολα µπορεί να καταλήξουν σε εµπλοκή. Τι λείπει λοιπόν για να πάρουν φωτιά τα κανόνια; Μια αφορµή. Οσοι την επιζητούν, θα µπορούσαν να τη βρουν ακόµη και σε ένα λάθος. Ή σε ένα «λάθος».

Τέτοια «λάθη»...
...οι αµερικανικές και οι ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν µέχρι σήµερα παραδεχτεί πολλά, όπως θυµίζει ο πολιτικός αναλυτής Τζορτζ Ουάσιγκτον. Και τα έχουν αποκηρύξει, κατόπιν εορτής. Σήµερα πια, λέει ο Ουάσιγκτον, η αµερικανική κυβέρνηση αποδέχεται πως δεν υπήρξε ποτέ το περίφηµο «επεισόδιο» στον Κόλπο του Τογκίνου, που οδήγησε στον πόλεµο του Βιετνάµ. Η CΙΑ έχει παραδεχτεί πως στη δεκαετία του 1950 έβαζε πράκτορες που παρίσταναν τους κοµµουνιστές να κάνουν τροµοκρατικές ενέργειες στο Ιράν, µε στόχο να πετύχει την ανατροπή του δηµοκρατικά εκλεγµένου ηγέτη της χώρας. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει παραδεχτεί πως οι µυστικές υπηρεσίες της τοποθετούσαν βόµβες σε στόχους στην Αίγυπτο, ακόµη και σε αµερικανικές διπλωµατικές αποστολές, προκειµένου να ενοχοποιήσουν τους Αραβες. Και θα τα είχαν καταφέρει αν η πρόωρη έκρηξη µιας βόµβας δεν οδηγούσε τους Αιγυπτίους στους πραγµατικούς ενόχους.

Απόρρητα έγγραφα της αµερικανικής κυβέρνησης που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα αποκαλύπτουν ότι, στη δεκαετία του 1960, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου είχε υπογράψει σχέδιο που προέβλεπε την ανατίναξη αµερικανικών πολεµικών αεροπλάνων και τη διάπραξη τροµοκρατικών επιθέσεων στο αµερικανικό έδαφος, προκειµένου να δικαιολογηθεί µια εισβολή στην Κούβα. Οποιοσδήποτε λοιπόν σήµερα στην αµερικανική ή την ισραηλινή κυβέρνηση θα επιθυµούσε να βρει ένα πρόσχηµα για επίθεση κατά του Ιράν, θα µπορούσε να κατασκευάσει ένα «λάθος».

Μία σύρραξη...
...στη Μέση Ανατολή θα ήταν επικερδής για τις πολεµικές βιοµηχανίες, αλλά θα βύθιζε όλον τον κόσµο σε ακόµη βαθύτερη ύφεση. Και οι συνέπειές της θα ήταν ανυπολόγιστες, σε περίπτωση που η Κίνα και η Ρωσία θα συντάσσονταν µε το Ιράν. Και όµως, παρ’ όλα αυτά τα σοβαρά, οι τύχες του κόσµου κρέµονται σήµερα από µια προβοκάτσια. Από τους γνωστούς προβοκάτορες.

Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Ρούσσου Βρανά -εφ. Τα Νέα, 22 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: