17/12/10

Άρωμα γυναίκας στις διευθυντικές θέσεις


Είναι οι γυναίκες καλύτερα αφεντικά;
Οι υφιστάμενοι τους –άντρες και γυναίκες- θα κάνουν αυτή την ερώτηση όσο υπάρχουν γωνιακά γραφεία και όσο γίνονται κουτσομπολιά στους διαδρόμους. Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιες γυναίκες διευθύντριές δεν χάνουν χρόνο ακούγοντας τις γνώμες τους. «Χωρίς αμφιβολία οι γυναίκες είναι καλύτερες. Με διαφορά», είπε η Κάρολ Σμιθ, υποδιευθύντρια του ομιλου Elle, στον Ανταμ Μπράιαντ των Times. «Απο την εμπειρία μου βλέπω πως οι γυναίκες τείνουν να είναι καλύτερες στη διοίκηση. Είναι καλύτερες σύμβουλοι και μέντορες». Για να ενισχύσει το επιχείρημά της μιλάει για την κατώτερη διαχείριση χρόνου που κάνουν οι άντρες συνάδελφοί της. «Από το πουθενά αρχίζουν να μιλάνε για ποδόσφαιρο», προσθέτει. «Ξαφνικά δείχνουν βίντεο από τον αγώνα του μικρού γιου τους ή λένε στους άλλους ανέκδοτα. Εγώ δεν λέω πολύ καλά ανέκδοτα, στις συσκέψεις είμαι πάντα συγκεντρωμένη στη δουλειά».
Οι συζητήσεις για αθλητικά και τα ανέκδοτα δεν είναι λόγοι για να απολύσεις κάποιον. Ωστόσο στην Αμερική η τωρινή κρίση έχει οδηγήσει στην απόλυση περισσότερων αντρών από ό,τι γυναικών.
Η ύφεση επιτάχυνε την τάση αυτή, όμως μπορεί να σημαίνει πως οι γυναίκες εργάζονται σκληρότερα από τους άντρες, ξεκινώντας από τα σχολικά χρόνια. Η Ταμάρ Λεβίν των Times έγραψε ότι οι άντρες στην Αμερική δεν είναι μόνο λιγότερο πιθανό να πάρουν πτυχίο αλλά θα πάρουν συνήθως και χειρότερους βαθμούς.
«Τα αγόρια βρίσκονται εκεί που ήταν και πριν από 30 χρόνια, τα κορίτσια όμως συνεχώς βελτιώνονται», ειπε ο Τομ Μόρτενσον, του Pell Institute που μελετά τις ευκαιρίες στην ανώτατη εκπαίδευση στη Λέβιν.
Αλλά ακόμα και αν αυτοί οι καλοί βαθμοί οδηγούν τις γυναίκες στις διευθυντικές θέσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια. Η Αλις Ιγκλι, διευθύντρια του τμήματος κοινωνικής ψυχολογίας στο Northwestern University, δήλωσε στο μπλογκ «Room for Debate» των Times πως παρόλο που οι γυναίκες θεωρούνται λιγότερο αυταρχικές από τους άντρες διευθυντές, αντιμετωπίζουν ακόμα σεξιστικά στερεότυπα.
«Σε ρόλους που κατέχουν παραδοσιακά οι άντρες ο ρόλος των γυναικών συνήθως αμφισβητείται», γράφει. «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γυναίκες διευθύντριες πρέπει να προσπαθούν περισσότερο από τους άντρες για να αναγνωριστεί η αξία τους».
Η Τζοάνα Μπαρς συγγραφέας του «Πώς Ηγούνται οι Γυναίκες» προειδοποίησε στο μπλογκ ότι οι γυναίκες που ηγούνται στις επιχειρήσεις πρέπει να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς εξουθενωτικές πιέσεις που δέχονται στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ειδικά από τη στιγμή που πολλές κάνουν και τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού.
«Η ενέργεια είναι πολύ σημαντική για τους ηγέτες», γράφει η Μπαρς. Προσθέτει πως «ενας τομέας που οι γυναίκες μπορούν να βελτιωθούν είναι να σταματήσουν το περίφημο multitasking (πολλές διαφορετικλές εργασίες παράλληλα) όταν χρειάζεται να στρέψουν κάπου την πλήρη προσοχή τους».
Αλλά ακόμα και οι οικιακές ικανότητες μπορούν να φανούν χρήσιμες στην προεδρική καρέκλα. Η Σμιθ υποστηρίζει πως οι γυναίκες είναι καλύτερες στην οργάνωση των προτεραιοτήτων τους. «Φτιάχνουν καλύτερες λίστες», λέει. «Φτιάχνουν λίστες και τις οργανώνουν καλύτερα. Είτε αυτή είναι η λίστα των εργασιών στο γραφείο είτε η λίστα με τα ψώνια στο σουπερ μαρκετ».


Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο από τους New York Times, 09-08-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: