29/12/11

Πρόσωπα του Γιώργου Αγγελόπουλου

Το ... "χάμστερ του Διαδικτύου

Μερικοί τον θεωρούν ικανό να εκλεγεί ακόμη και πρόεδρος της Ρωσίας. «Γιατί όχι;», απάντησε τις προάλλες ο Αλεξέι Ναβάλνι, προσθέτοντας ότι θα ήταν έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα ως αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αν το καθεστώς υιοθετούσε μεταρρυθμίσεις που θα εγγυούνταν μια δημοκρατική ψηφοφορία. «Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ για να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές», πρόσθεσε. «Και όταν θα έχουμε μια αληθινή ευκαιρία συμμετοχής στις εκλογές, είμαι έτοιμος να αγωνιστώ για μια ηγετική θέση, ακόμη και την προεδρία». Οπως όμως έχουν σήμερα τα πράγματα, πρόσθεσε, η προεδρική εκλογή της 4ης Μαρτίου δεν μπορεί να είναι δημοκρατική. «Αυτή η προγραμματισμένη ψηφοφορία δεν μπορεί να θεωρηθεί εκλογές. Δεν θα είναι νόμιμη ό,τι κι αν γίνει. Δεν θα την αναγνωρίσουμε ποτέ», υπογράμμισε.

Το BBC έχει περιγράψει αυτόν τον 35χρονο δικηγόρο και μπλόγκερ ως «τη μείζονα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης που έχει αναδειχθεί τα πέντε τελευταία χρόνια στη Ρωσία». Μέχρι πριν από τρία χρόνια δεν ήταν γνωστός παρά μόνο στους κύκλους των μυημένων της ρωσικής «μπλογκόσφαιρας», όμως έγινε διάσημος σε όλη τη χώρα ιδρύοντας τον ιστότοπο RosPil («λεηλασία της Ρωσίας»), ο οποίος επιτρέπει στους πολίτες να καταγγέλλουν κρούσματα διαφθοράς και καταχρήσεων. Το μπλογκ του, για το οποίο λέει πως «υπάρχει μόνο και μόνο επειδή τα μέσα ενημέρωσης λογοκρίνονται», είναι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα στη Ρωσία.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος επονομάζεται «το χάμστερ του Διαδικτύου» («Μας λένε πως είμαστε χάμστερ στραμμένα στους υπολογιστές τους. Ναι, είμαι ένα χάμστερ του Διαδικτύου και θα τραγανίσω τον λαιμό αυτών των καθαρμάτων», είχε δηλώσει μετά τις αμφισβητούμενες από την αντιπολίτευση βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου), ήταν επίσης ο πρώτος που έκανε λόγο για «το κόμμα των απατεώνων και των κλεφτών», μια έκφραση που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως ως συνώνυμη του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν. Απέκτησε τα εύσημα του «πολιτικού κρατουμένου» όταν συνελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου, κατά την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερών.

Ωστόσο αυτός ο κήνσορας της διαφθοράς έχει και τις σκοτεινές πλευρές του. Πριν από δύο μήνες συμμετείχε στη φασιστικής χροιάς «Ρωσική Πορεία» των υπερεθνικιστών. «Να σταματήσουμε να τρέφουμε τον Καύκασο!», φώναζαν οι συμμετέχοντες στην πορεία αυτή, προκαλώντας τουλάχιστον αμηχανία στους φιλελεύθερους συμμάχους του Ναβάλνι, που διαπιστώνουν στο σύνθημα αυτό μια πρωτόγονη ξενοφοβία. Σύμφωνα πάντως με τον δημοσιογράφο της «Κομερσάντ» Ολεγκ Κασίν, η στάση του Ναβάλνι δείχνει... πολιτικό ρεαλισμό. «Ο Ναβάλνι είναι ένας ευφυής άνθρωπος», εξηγεί. «Βλέπει πως η φιλελεύθερη αντιπολίτευση δεν μπορεί να συνασπίσει τους πολίτες, πηγαίνει λοιπόν να αναζητήσει χέρια εκεί που υπάρχουν, δηλαδή στους Ρώσους της μεσαίας τάξης που αισθάνονται πως απειλούνται από τη μετανάστευση»...

ΤΑ ΝΕΑ 28/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: