4/4/12

«Κλειδί» για την ανάπτυξη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΒΗΜΑ της Κυριακής 01.04.2012
Guenther Ettinger

Ο γερμανός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας τονίζει τη σημασία που έχει για τη χώρα μας το σχέδιο «Ηλιος»

Το Σχέδιο «Ηλιος» αποτελεί σχέδιο-«κλειδί» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και για τη μελλοντική ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) εν όψει της εκπλήρωσης των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για το 2020. Αυτό εξηγεί στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Γκύντερ Ετινγκερ.

Ο γερμανός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ (είναι άλλωστε ένα από τα κορυφαία στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος – CDU), θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Αθήνα και θα λάβει μέρος στο συνέδριο με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάπτυξη των υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με έμφαση στο Σχέδιο «Ηλιος» που θα διοργανωθεί στις 3 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Ετινγκερ εκτιμά ότι μετά την τοποθέτηση των βάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα έχει πλέον έρθει η ώρα της ανάπτυξης. «Σε συνεργασία με την Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ έχουμε θέσει τον τομέα της ενέργειας ως μια από τις προτεραιότητές μας. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πρέπει να εξετάσουμε διάφορα ζητήματα και ιδιαίτερα τη χρηματοδότησή του» εξηγεί. Αλλωστε οι κκ. Ετινγκερ και Ράιχενμπαχ έχουν συζητήσει εκτενώς και τους τρόπους με τους οποίους τα έσοδα του Σχεδίου «Ηλιος» μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αποπληρωμή μέρους του ελληνικού χρέους.

Κατά τον γερμανό επίτροπο, «η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών και ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας θα παίξει μεγάλο ρόλο τα επόμενα χρόνια για την ενιαία ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ηλιακή ενέργεια». Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν αυξημένο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2020. Η προώθηση του Σχεδίου «Ηλιος» θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα «να αυξήσει το ποσοστό ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό της μείγμα» επισημαίνει ο κ. Ετινγκερ.

«Απαιτούνται όμως και οι κατάλληλες υποδομές» παρατηρεί, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν και σήμερα ορισμένες δυνατότητες για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων, αλλά χρειάζονται κι άλλες». Καθώς το Σχέδιο «Ηλιος» εστιάζει βασικά όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών της Ελλάδος αλλά κυρίως στην εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, απαιτείται η δημιουργία «ενεργειακών λεωφόρων» για να γίνει αυτό.

«Αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κατασκευή δικτύων υποδομών για τη μεταφορά ενέργειας μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Και πιστεύω», δηλώνει, «ότι για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που μας παρέχει ο κοινοτικός προϋπολογισμός, αλλά και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια».

Το κόστος των νέων υποδομών μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά «μακροπρόθεσμα τα νέα δίκτυα θα αποτελέσουν πολύ υψηλά κέρδη και θα φέρουν κέρδη για τον προμηθευτή» υπογραμμίζει ο γερμανός επίτροπος. Και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η Ελλάδα έχει δύο και τρεις φορές περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας απ’ ό,τι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, επομένως μπορεί ευκολότερα να αποσβέσει τα κόστη παραγωγής.

«Ελπίζουμε ότι ως τα τέλη του 2012 θα επιλεγούν οριστικά οι οδοί που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου από την Κασπία προς την ευρωπαϊκή αγορά» εύχεται ο κ. Ετινγκερ. Ο γερμανός επίτροπος αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ ή κατά της τελικής επιλογής της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ υπέρ του TAP (Trans Adriatic Pipeline) και όχι του τουρκο-ελληνο-ιταλικού αγωγού (Interconnector Turkey-Greece-Italy, ITGI). Επισημαίνει όμως ότι «ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος για τη μεταφορά του αερίου από την Κασπία πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα».

Μιλάει επίσης με θερμά λόγια για τις προοπτικές που διανοίγονται με τον εντοπισμό πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και στην Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την έλλειψη προς το παρόν των ακριβών στοιχείων περί των ποσοτήτων που μπορούν να εξαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά και του τρόπου μεταφοράς τους.

«Είμαστε σε στενή επαφή τόσο με την κυβέρνηση στη Λευκωσία όσο και με το Ισραήλ» λέει στο «Βήμα». «Υπάρχουν ακόμη ορισμένα τεχνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά, όπως οι ποσότητες εξαγωγής ή το αν θα επιλεγεί η κατασκευή αγωγού ή LNG. Από την πλευρά μας και οι δύο επιλογές είναι ευπρόσδεκτες. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ευκαιρία» καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: