4/4/12

Ο άξονας με το Ισραήλ φέρνει επενδύσεις

BHMA της Κυριακής 01.04.2012
Uzi Landau

Ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ μιλάει για την ενεργειακή συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο και προειδοποιεί την Αγκυρα να φερθεί ως πολιτισμένη χώρα

Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια πολύ ελκυστική αγορά για ισραηλινές εταιρείες, όπως η Delek, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων. Αυτό ξεκαθαρίζει, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, ο Ούζι Λαντάου στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ, ο άνθρωπος που επιβλέπει όλη τη διαδικασία της χώρας του να εκμεταλλευθεί τον υποθαλάσσιο πλούτο που ανακάλυψε στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξαγάγει μέρος αυτού μέσω Κύπρου και Ελλάδος προς την ευρωπαϊκή αγορά, δεν μασάει τα λόγια του. Αποφεύγει τις υποσχέσεις, μιλάει με πάθος για τη σημασία του ενεργειακού άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ενώ απευθύνει μήνυμα προς την Τουρκία να φερθεί ως πολιτισμένη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι όχι μόνο το Τελ Αβίβ αλλά επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ευρισκόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο συνέδριο του «Economist», ο κ. Λαντάου δεν κρύβει την ευχαρίστησή του που «οι ανταλλαγές επισκέψεων υπουργών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδος έχουν πλέον πάρει τη μορφή ρουτίνας. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ενέργεια. Στη συνεργασία επί του φυσικού αερίου βρισκόμαστε ενώπιον της εμβάθυνσης της πολιτικής μας» λέει, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει την υπογραφή της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ». Το συγκεκριμένο μνημόνιο, στο οποίο οι Ισραηλινοί αποδίδουν, όπως φαίνεται, μεγάλη σημασία, επρόκειτο να περιγραφεί στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist». Αυτό όμως δεν έγινε. «Περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι και οι επιλογές της Λευκωσίας» σημειώνει με νόημα ο κ. Λαντάου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η αλλαγή σκυτάλης του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου καθυστέρησε τις υπογραφές.

Στην Ελλάδα γίνεται αυτή την περίοδο ευρεία συζήτηση για το αν το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο θα πρέπει να μεταφερθεί μέσω αγωγού ή μέσω LNG. Ο κ. Λαντάου προτιμά να είναι προσεκτικός. «Οπως γνωρίζετε, έχει συσταθεί στο Ισραήλ μια υψηλόβαθμη επιτροπή. Σε αυτή συμμετέχουν στελέχη των κορυφαίων υπουργείων της χώρας. Τα μέλη της διορίστηκαν από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον κ. Νετανιάχου, και εμένα προσωπικά. Αφού ολοκληρώσει το έργο της, θα παραδώσει την έκθεσή της στην κυβέρνηση» τονίζει.

Και προσθέτει: «Δεν είναι μόνο ο αγωγός και η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η λύση των πλωτών δεξαμενών υγροποίησης φυσικού αερίου (floating LNG). Ολες αυτές οι ιδέες έχουν καταγραφεί και επισημανθεί. Το κρισιμότερο στοιχείο όμως είναι οι ποσότητες προς εξαγωγή που θα έχει κάθε χώρα. Η τεχνολογία που θα επιλεγεί εξαρτάται από την ποσότητα. Εμείς περιμένουμε τις απαντήσεις της δικής μας επιτροπής».

Θετική κρίνει ο κ. Λαντάου την απόφαση της Ελλάδος να μπει και πάλι δυναμικά στη σκακιέρα των υδρογονανθράκων. Θα ενθάρρυνε ισραηλινές εταιρείες όπως η Delek να δραστηριοποιηθούν στον ελληνικό χώρο;

«Δεν μπορούμε να υποδείξουμε σε ιδιωτικές εταιρείες τι να κάνουν. Πιστεύω ότι ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι να θέτουν τους κανόνες που θα διευκολύνουν τη δράση των εταιρειών. Μοιάζει φυσικό για εμένα όμως», υπογραμμίζει, «ότι για μια εταιρεία όπως η Delek, που έχει δραστηριότητες σε πολλές χώρες, η ελληνική αγορά θα είναι πολύ ελκυστική – αν και η τελική απόφαση θα είναι δική της».

Και δεν παραλείπει να προσθέσει ότι το παράδειγμα της Noble Energy θα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, μεγαλύτερου βεληνεκούς, να επενδύσουν δηλαδή στην περιοχή. «Η Noble ήταν μια μικρή εταιρεία και κοιτάξτε πού έφθασε» λέει. «Αυτό, νομίζω, είναι ένα σημάδι για μεγαλύτερες εταιρείες να μπουν στο παιχνίδι, καθώς υπάρχουν μεγάλες προοπτικές να ανακαλύψουμε περισσότερο φυσικό αέριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: