27/5/10
Αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία
Γερμανική πρόταση, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., με στόχο την αποτροπή νέας κρίσης στην Ευρωζώνη
Εδαφος κέρδιζε χθες στις Βρυξέλλες η πρόταση της Γερμανίας για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, κατά την πρώτη συνεδρίαση της «ομάδας εργασίας» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, δεν αναμένονταν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα θέματα που δίχασαν την Ευρωζώνη και προκάλεσαν πλήγμα στο ευρώ και ανησυχία στις αγορές: Η ομάδα εργασίας έχει επιφορτισθεί με την αποστολή να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου τις προτάσεις της για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Παρά τις διαφωνίες, πάντως, από την Πέμπτη το βράδυ παρατηρείται μία επιστροφή στον γαλλογερμανικό άξονα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτή ξεκίνησε με το τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ προς τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κατά το οποίο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τη στάση τους. Σε ένα άνοιγμα προς τις γερμανικές θέσεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ της γερμανικής πρότασης για συνταγματική υποχρέωση εξάλειψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα στόχο που θα έπρεπε να είναι εθνικός, και όχι μόνο ζητούμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε στους ομολόγους του τα εννέα σημεία των γερμανικών προτάσεων, με στόχο την αποτροπή μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας, πρόταση που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις σχετικά με το αν ανοίγει την «κερκόπορτα» της εξόδου από την Ευρωζώνη για τις πλέον απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να ορισθεί τι σημαίνει χρεοκοπία για μία χώρα της Ευρωζώνης. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν εστίασε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω στις οποίες εκτίμησε ότι βασίζονται και οι γερμανικές προτάσεις, και χαιρέτισε «την ευρεία στήριξη των προτάσεων της Επιτροπής από αρκετά κράτη-μέλη». Ο νέος Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η Βρετανία υποστηρίζει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό των χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν αναμενόταν να υποστηρίξει τη θέση για ένα φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που προωθεί η Γερμανία.
Προσερχόμενη στη συνάντηση, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις προτάσεις της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «είναι πολύ ενδιαφέρουσες και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Οσο για τους υπουργούς χωρών που παραδοσιακά υποστηρίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως η Σουηδία και η Αυστρία, υποστήριξαν τις αυστηρές κυρώσεις που προτείνει η Γερμανία. Ο Σουηδός υπουργός Αντερς Μποργκ ζήτησε επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον έλεγχο των επιπέδων χρέους των κρατών - μελών, που το Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει στο ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ.
Προβλέπουν απώλειες
Οι γερμανικές προτάσεις προβλέπουν την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων ή ακόμη και τη στέρηση των δικαιωμάτων ψήφου για τις χώρες που επιμένουν στη δημοσιονομική απειθαρχία. Τα δύο ενδεχόμενα είχε αφήσει ανοιχτά στο παρελθόν και η κ. Λαγκάρντ, ενώ ο κ. Σαρκοζί υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε κάνει στην κ. Μέρκελ την πρόταση για άρση των δικαιωμάτων ψήφου. Αντίθετα με τη Γερμανία, όμως, η Γαλλία βλέπει το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης ευρύτερα, ως πρόβλημα ισορροπίας εντός της Ευρωζώνης, και σε αυτό το πλαίσιο έχει ζητήσει την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης της Γερμανίας ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη των πιο αδύναμων χωρών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ θα επισκεφθεί την Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ώστε να συζητήσει την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης και τα μέτρα που λαμβάνονται για την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Επενδυτές και αναλυτές της άλλης όχθης του Ατλαντικού ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης στην αμερικανική ανάκαμψη και την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Γκάιτνερ θα συναντηθεί με τον κ. Οσμπορν στο Λονδίνο, τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν- Κλοντ Τρισέ στη Φρανκφούρτη.
Βαρβάρα Τερζάκη
Άρθρο Κατερινας Σωκου-εφ. Καθημερινή, 22-05-2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου